Hurá !!!

Vydáno:

 

HURÁ !!!
Václav
Trojan
editor Letního speciálu Řízení školy
Lodi jsou v přístavu, náklad je vyložen a posádka se rozutekla po okolních krčmách a kopcích. Však ten rok také stál za to! Vítr občas foukal jiným směrem, než by lodi potřebovaly, vlny dokázaly pár z nich pěkně rozkývat, ale to už k naší práci přeci patří.
Je pravda, že admiralita na jedné straně chtěla posádky podpořit pár pytli zlaťáků, jenže těsně před létem přišlo zemětřesení a ze zasažené oblasti přicházejí jen dílčí, navíc rozporuplné zprávy. Kapitáni jsou po dobu plavby pod velkým tlakem, často spí na půl oka, zejména ve chvílích, kdy v kostech cítí něco nedobrého. Ale teď je léto a je namístě nechat kapitány vydechnout a načerpat síly na podzimní větry a nové cesty za obzor. Aby měli čas na čtení, své blízké a na nalezení sama sebe... Věříme, že se jim to podaří.
Přesně pro toto období jsme letos připravili novinku – letní číslo časopisu
Řízení školy!
Místo červencového a srpnového čísla letos vychází číslo jediné, a to číslo hodně odlišné, speciální.
Nejdříve se ale koukněme kousek zpátky. V zimě se krásně mluví o létě, plánuje a těší, co se v teplé části roku zase stane. V sychravých dnech se člověk podvědomě těší na dlouhý den a sluníčko, jenže před koncem kalendářního roku se zdá, že je teplo a léto kdesi v nedohlednu. Jak jinak to také může být krátce po Dušičkách. Během jednoho takového dopoledne uzrála bláznivá myšlenka sestavit letní číslo našeho časopisu a nápad se nám moc zalíbil. Nechali jsme se jím chvíli opájet a rozhodli se, že jej zkusíme zhmotnit a uvést v život.
Letní číslo – či přesněji řečeno
Letní speciál
– časopisu
Řízení školy
bylo od počátku koncipováno jako kapitánské čtení na prázdniny složené jednak z vážných textů, jednak z postřehů, názorů a komentářů vážnosti zbavených. Počítali jsme totiž s tím, že toto premiérové číslo budou ředitelé i další čtenáři skutečně číst mimo svůj pracovní stůl a že není třeba, abychom byli vždy vážní a tak úplně pracovní. Necháváme na čtenářích, aby nám řekli, jaký je výsledek našeho snažení, jak se podařilo onen první nápad převést do řeči vázané a zdali jít tímto směrem příští rok znovu, nebo se dát jinou cestou.
Jak bylo řečeno, letní číslo jsme od počátku chápali jako prázdninové čtení spojující vážná témata s nadhledem, práci se zábavou, teorii s praxí. Věřili jsme, že jednotlivé střípky zachycující práci ředitele školy spolu dohromady vytvoří zajímavý pohled na tuto stěžejní postavu všech škol.
Oslovili jsme s nabídkou spolupráce lidi různých pracovních osudů, lovili jsme v několika různých vodách. Chtěli jsme přinést názory samotných ředitelů. Zejména nás zajímali ti s nějak výjimečnou školou či specifickou pracovní zkušeností. Vedle toho jsme získali pohled inspektorský, zřizovatelský či učitelský. Proto věříme, že se budete moci pobavit i poučit.
Milí kapitáni, lodníci, pracovníci admirality a všichni ostatní. Přejeme vám pohodové léto a spokojený pobyt v přístavu i mimo něj. A máte-li pro tuto dobu v ruce náš
Letní speciál
, děláte dobře...