Souvislost přijímání k předškolnímu vzdělávání a povinnosti předškolního vzdělávání

Vydáno:

Cílem článku je shrnout činnosti mateřské školy související s přijímáním k předškolnímu vzdělávání dětí, na které se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání.1

 

Souvislost přijímání k předškolnímu vzdělávání a povinnosti předškolního vzdělávání
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
Ph.D.
specialistka na školskou problematiku, právník ČŠI
Informace sdělované zákonným zástupcům dětí
Je vhodné, aby mateřská škola s dostatečným předstihem srozumitelně a jednoznačně informovala zákonné zástupce dětí o tom,
-
na které děti (uchazeče ve správním řízení o přijetí k předškolnímu vzdělávání) se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání a jak dlouho dítě uvedenou povinnost plní,
-
jakým způsobem dítě může plnit povinnost předškolního vzdělávání.
Uvedené informace vycházejí z ustanovení § 34 odst. 1, § 34a odst. 1, 2 a 5 školského zákona.2
Na základě této informace má být zákonnému zástupci dítěte zřejmé,
-
zda musí zajistit, aby jeho dítě od 1. 9. 2017 plnilo povinnost předškolního vzdělávání,
-
jaký způsob plnění povinností předškolního vzdělávání pro své dítě může zvolit.
Pokud zákonný zástupce dítěte zvolí jako způsob plnění povinnosti předškolního vzdělávání dítěte předškolní vzdělávání v mateřské škole (a to jak ve formě pravidelné denní docházky v pracovních dnech, tak způsobem individuálního vzdělávání dítěte), pak je
povinen přihlásit dítě k zápisu k předškolnímu vzdělávání v kalendářním roce, ve kterém začíná povinnost předškolního vzdělávání dítěte.
Tato skutečnost je stanovena ustanovením § 34a odst. 2 školského zákona.
Uvedenou obecnou informaci je účelné pro zákonné zástupce dětí konkretizovat jako informace sdělované určitou mateřskou školou a uvést:
-
ve kterých dnech se na dané mateřské škole uskuteční zápis k předškolnímu vzdělávání,
-
povinnost zákonného zástupce dítě přihlásit k předškolnímu vzdělávání v době zápisu v dané mateřské škole (od 2. do 16. května 2017), pokud se má dítě v dané mateřské škole vzdělávat od 1. 9. 2017.
Povinnost zákonného zástupce a přestupek
Výše uvedené informace jsou pro zákonné zástupce dětí důležité i proto, aby si uvědomili, zda se na ně vztahuje následující ustanovení školského zákona.
§ 182a odst. 1 písm. a) bod 2 školského zákona
Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že jako zákonný zástupce nepřihlásí dítě k povinnému předškolnímu vzdělávání podle § 34a odst. 2.
Podmínka přijetí k předškolnímu vzdělávání - potvrzení o očkování
Na základě ustanovení § 34 odst. 5 školského zákona a § 50 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění, mateřské školy mohou přijmout k předškolnímu vzdělávání i dítě, které se nepodrobilo pravidelnému očkování ani nemá doklad, že je proti nákaze imunní či se nemůže očkování podrobit z důvodů trvalé kontraindikace.3
Z úhlu pohledu mateřské školy to znamená, že v informacích pro zákonné zástupce dětí (uchazečů o přijetí k předškolnímu vzdělávání) vyčlení skupinu uchazečů, pro které je předškolní vzdělávání povinné. Pouze ve vztahu k této skupině uchazečů zdůrazní, že nemusí doložit, že se dítě podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, resp. že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci.
Je na zvážení mateřské školy, zda vyhotoví dvě varianty formulářů přihlášky (žádostí o přijetí k předškolnímu vzdělávání). Je možné, že mateřská škola nachystá jednu variantu formuláře přihlášky pro děti (uchazeče), pro které předškolní vzdělávání není povinné, a druhou variantu formuláře přihlášky pro děti (uchazeče), na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání.
Formulář přihlášky pro děti, pro které předškolní vzdělávání není povinné, bude odkazovat na přílohu, kterou je potvrzení lékaře o tom, že se dítě podrobilo pravidelnému očkování, je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit z důvodu trvalé kontraindikace, nebo toto potvrzení lékaře bude zapracováno přímo do textu přihlášky. Formulář přihlášky pro děti, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, na uvedenou přílohu nebude odkazovat nebo nebude obsahovat část, ve které se potvrzení lékaře vyznačuje.
Přednostní přijetí k předškolnímu vzdělávání a dítě, pro které je předškolní vzdělávání povinné
Připomeňme pravidlo přednostního přijetí k předškolnímu vzdělávání vymezené v § 34 odst. 3 školského zákona, které je účinné od 1. 9. 2017:
Do mateřské školy zřízené obcí nebo svazkem obcí se přednostně přijímají děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu (§ 179 odst. 3) nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, a to do výše povoleného počtu dětí uvedeného ve školském rejstříku.
V článku
Činnost mateřské školy z úhlu pohledu novely školského zákona a vyhlášky o předškolním vzdělávání,
publikovaném ve Speciálu pro MŠ č. 6/2016, jsem vyjádřila svůj právní názor, podle kterého se uvedené pravidlo povinně použije až při zápisu k předškolnímu vzdělávání v květnu roku 2018.
Podle právního výkladu MŠMT se však má uvedené pravidlo použít již při zápisu k předškolnímu vzdělávání v květnu 2017.4 To znamená, že podle výkladu MŠMT mají být v mateřských školách zřízených obcí nebo dobrovolným svazkem obcí přednostně přijímány děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, přestože v době konání zápisů k předškolnímu vzdělávání v květnu 2017 (tj. v době rozhodování o právech uchazeče) nebude uvedené ustanovení účinné.
Není zřejmé, zda uvedený výklad MŠMT budou respektovat všechny krajské úřady, které jsou odvolacími orgány v případě přijetí (resp. nepřijetí) uchazeče k předškolnímu vzdělávání.
V souvislosti s výše uvedeným právním výkladem MŠMT je nutné při zápisu k předškolnímu vzdělávání v mateřských školách zřízených obcí nebo dobrovolným svazkem obcí brát v potaz uchazeče, pro které je od 1. 9. 2017 předškolní vzdělávání povinné. Jednoduše řečeno, do skupiny uchazečů, kteří před začátkem školního roku 2017/2018 dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, spadají i uchazeči, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání.
Nelze vyloučit, že počet uchazečů, kteří před začátkem školního roku 2017/2018 dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, bude větší než počet uchazečů, které může mateřská škola přijmout k předškolnímu vzdělávání. Podle mého právního názoru musí mateřská škola v tomto případě nejprve přednostně přijmout ty uchazeče, na které se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání.
Spolupráce s obecním úřadem
Podle ustanovení § 34 odst. 4 školského zákona, které je účinné od 1. 1. 2017, obecní úřad obce, na jejímž území je školský obvod mateřské školy, poskytuje této škole s dostatečným předstihem před termínem zápisu seznam dětí uvedených v § 34 odst. 3. Seznam obsahuje vždy jméno, popřípadě jména, a příjmení, datum narození a adresu místa trvalého pobytu dítěte, v případě cizince místo pobytu dítěte. V § 34 odst. 3 školského zákona je však uvedena určitá skupina dětí, a to děti, které před začátkem školního roku dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově, s účinností od 1. 9. 2017.
Na základě právního výkladu MŠMT se má výše uvedené pravidlo použít již při zápisech k předškolnímu vzdělávání v květnu 2017, tj. před nabytím účinnosti uvedeného pravidla.5 To znamená, že podle výkladu MŠMT má obecní úřad obce, na jejímž území je školský obvod mateřské školy, této škole poskytnout seznam dětí, které před začátkem školního roku 2017/2018 dosáhnou nejméně čtvrtého roku věku, pokud mají místo trvalého pobytu, v případě cizinců místo pobytu, v příslušném školském obvodu nebo jsou umístěné v tomto obvodu v dětském domově. Jedná se o seznam dětí, které jsou v dané mateřské škole přijímány přednostně.
Spádová mateřská škola a povinnost ohlásit přijatého uchazeče
Na úvod je nutné zdůraznit, že spádová mateřská škola se vymezuje pouze ve vztahu k dětem, pro které je předškolní vzdělávání povinné.6
§ 34a odst. 2 školského zákona
Dítě, pro které je předškolní vzdělávání povinné, se vzdělává v mateřské škole zřízené obcí nebo svazkem obcí se sídlem ve školském obvodu, v němž má dítě místo trvalého pobytu, v případě cizince místo pobytu (dále jen "spádová mateřská škola"), pokud zákonný zástupce nezvolí pro dítě jinou mateřskou školu nebo jiný způsob povinného předškolního vzdělávání podle odstavce 5.
Podle ustanovení § 34a odst. 2 školského zákona platí:
Je-li dítě přijato do jiné než spádové mateřské školy oznámí ředitel této školy tuto skutečnost bez zbytečného odkladu řediteli spádové mateřské školy.
Podle mého právního názoru se podle uvedeného pravidla oznamují pouze děti, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání. Důvod spočívá v tom, že spádová mateřská škola se vymezuje pouze ve vztahu k dětem, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, a dále v tom, že dané pravidlo je obsaženo v § 34a školského zákona upravujícím povinnost předškolního vzdělávání a způsoby jejího plnění.
Dále dle mého právního názoru mají být "nespádovou" mateřskou školou spádové mateřské škole oznamovány
dvě skupiny dětí:
-
děti, na které se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, které budou přijaty k předškolnímu vzdělávání na základě zápisu k předškolnímu vzdělávání v květnu 2017,
-
děti, na které se od 1. 9. 2017 vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, které se již vzdělávají v mateřské škole, a proto nebyly přijaty k předškolnímu vzdělávání na základě zápisu k předškolnímu vzdělávání v květnu 2017.
Závěr
Přijímání k předškolnímu vzdělávání dětí, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, se promítne
-
do činnosti mateřských škol (a to bez ohledu na zřizovatele) v souvislosti s tím, že uvedené děti mohou být přijaty k předškolnímu vzdělávání, i když se nepodrobily pravidelnému očkování ani nemají doklad, že jsou proti nákaze imunní či se nemohou očkování podrobit z důvodů trvalé kontraindikace,
-
do činnosti mateřských škol zřízených obcí nebo svazkem obcí v tom smyslu, že při převisu uchazečů, kteří jsou přednostně přijímáni dle § 34 odst. 3 školského zákona, jsou nejprve přednostně přijati ti uchazeči uvedení v § 34 odst. 3 školského zákona, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání,
-
do činnosti "nespádových" mateřských škol, které bez zbytečného odkladu oznámí spádové mateřské škole přijetí dítěte, na které se vztahuje povinnost předškolního vzdělávání, nebo vzdělávání dítěte plnícího povinnost předškolního vzdělávání, které bylo v "nespádové" mateřské škole přijato k předškolnímu vzdělávání již dříve.
1 Institut povinnosti předškolního vzdělávání je ve školském zákoně zaveden s účinností od 1. 1. 2017. Předškolní vzdělávání je pro děti povinné od 1. 9. 2017.
2 Tomuto tématu byl věnován článek
Činnost mateřské školy z úhlu pohledu novely školského zákona a vyhlášky o předškolním vzdělávání
publikovan ý ve
Speciálu pro MŠ
č. 6/2016.
3 Dále je uvedené pravidlo vyloženo v dokumentu
Stanovisko Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k přijímání dětí do mateřských škol pro školní rok, který začíná 1. září 2017.
Dostupné z: http://www.mzcr.cz/Verejne/obsah/ ockovani-proprijeti-do-matersky ch-skol-v-r2017_3673_5.html
4 Viz materiály MŠMT
Souhrnné informace o povinném předškolním vzdělávání (březen 2017), Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro školy (březen 2017), Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro zřizovatele (březen 2017).
Dostupné z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/predskolni-vzdelavani/informace-o-povinnem-predskolnim-vzdelavani
5 Viz materiál MŠMT
Informace o povinném předškolním vzdělávání určené pro školy (březen 2017)
. Dostupné z: http://www.msmt.cz/vzdelavani/ predskolni-vzdelavani/informace-o-povinnem-predskolnim-vzdelavani
6 Důvodová zpráva k zákonu č. 178/2016 Sb. v části věnované § 34a výslovně uvádí:
Zavádí se pojem "spádová mateřská škola" na obdobném principu jako "spádová základní škola", přičemž spádovou mateřskou školu mají pouze děti, pro které je předškolní vzdělávání povinné.

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče