Nutnost změny adresy školy v doporučení ŠPZ

Vydáno:

 

Nutnost změny adresy školy v doporučení ŠPZ
Mgr.
Veronika
Doležilová
V září k nám do školy nastoupil nový žák, který má platné doporučení PPP na podpůrná opatření v 1., 2. a 3. stupni. Na doporučení je však uvedena původní škola žáka. Je to problém pro náš nárok na získání finančních prostředků na podpůrná opatření? Máme požádat PPP o nové doporučení s adresou naší školy?
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 16 odst. 1, 4 a 5, § 16a odst. 3, § 19 písm. b) a g), § 28 odst. 2 písm. f) zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
-
§ 2 odst. 5 vyhlášky č. 27/2017 Sb., o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných
-
§ 3 odst. 6 písm. j) vyhlášky č. 492/2005 Sb., o krajských normativech
ODPOVĚĎ:
Uvedení jiné školy na doporučení PPP/SPC nemá žádný vliv na získání finančních prostředků na podpůrná opatření pro konkrétního žáka ani na platnost doporučení. S doporučením pracují školy při evidenci do tzv. zahajovacího výkazu školní matriky i v průběhu školního roku bez ohledu na to, která škola je v něm uvedena. Rozhodující jsou kódy jednotlivých podpůrných opatření pro konkrétní žáky.
Co se týče nároku na finanční prostředky na podpůrná opatření, pak jde o nárok konkrétního žáka na podpůrná opatření, která mu přiznává PPP/SPC. Nejde tedy o nárok škol. Škola je naopak povinna žákovi podpůrná opatření poskytovat. Formálně jde o příspěvek ke krajskému normativu na podpůrná opatření ve formě dotace . Kódy normované finanční náročnosti jsou jen převodním mechanismem pro přesné poskytování finančních prostředků pro konkrétní žáky do těch škol, kde se vzdělávají. Vystavení nového doporučení PPP z důvodu uvedení jiné školy proto není potřeba.
Mgr. Veronika Doležilová