Nemyslím si, že děti budou s pomocí umělé inteligence ve školách podvádět

Vydáno: 10 minut čtení

Eva Nečasová, výtvarnice, spoluautorka narativních počítačových her a především zakladatelka iniciativy AI dětem, je jednou z nejvytíženějších dam, s nimiž jsem dělala rozhovor. Není divu. Umělá inteligence, která je v současné době skloňována ve všech možných pádech, je jejím denním chlebem. Povídaly jsme si nejen o tom, jak by mohla AI ovlivnit vzdělávání v budoucnosti nebo proč je přesvědčena, že umělou inteligenci nebudou žáci zneužívat. „Představte si aplikaci, která v hodinách, kde je pedagog sám na 25–30 dětí, dovolí, aby se každý učil svým tempem, způsoby, které mu vyhovují. A učitelé jsou tam pro děti, motivují je, pomáhají hledat jejich silné stránky.“

Nemyslím si, že děti budou s pomocí umělé inteligence ve školách podvádět
Mgr.
Michaela
Váchová
Odborná editorka Učitelského měsíčníku
Jak byste popsala svůj vztah k AI?
Setkání s AI mi změnilo život. Čtu o AI neustále, bavím se o ní s lidmi, přemýšlím nad ní 14–16 hodin denně 7 dní v týdnu. Dokonce se mi o ní občas zdají sny. V osobní rovině mi přivedla do života úžasné lidi, za což cítím největší vděk. Zároveň mi vzala téměř všechen volný čas, který jsem předtím věnovala jízdě na koloběžce a různým tvůrčím činnostem.
V jedné debatě v rámci Festivalu umění a kreativity ve vzdělávání jste řekla, že AI škáluje všechnu naši lidskost. V jakém slova smyslu?