Platby za pomůcky v MŠ

Vydáno:

Předškolní vzdělávání je v České republice obvykle poskytováno za úplatu, kterou podle § 6 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, stanoví ředitel mateřské školy. Úhrada je stanovena jako měsíční a je zveřejňována na přístupném místě ve škole nejpozději 30. června předcházejícího školního roku. Navzdory tomu celá řada mateřských škol požaduje vedle této úplaty i „naturální platby“ v podobě toaletního papíru, papírových kapesníků, mýdla, papírů na kreslení, pastelek, fixů, lepidel apod. Takovýto postup však není v souladu se zákonem.

Platby za pomůcky v MŠ
JUDr. Mgr.
Eva
Janečková,
odbornice na školskou problematiku
Podle § 6 odst. 2 téže vyhlášky měsíční výše úplaty nesmí přesáhnout 50% skutečných průměrných měsíčních neinvestičních nákladů právnické osoby vykonávající činnost mateřské školy, které připadají na předškolní vzdělávání dítěte v mateřské škole, popřípadě dítěte v příslušném druhu provozu mateřské školy, v uplynulém kalendářním roce. Určují-li se náklady podle předchozí věty zvlášť podle druhů provozu mateřské školy, musí jejich vzájemný poměr odpovídat počtu dětí v jednotlivých druzích provozu a skutečné průměrné denní délce jednotlivých druhů provozu v uplynulém kalendářním roce. V podstatě by v základu pro stanovení úplaty měly být provozní náklady, které hradí zřizovatel svým příspěvkem na provoz. Náklady na zakoupení toaletního papíru, kapesníků apod. by tedy měly být zahrnuty a rozpočítány již do měsíční úplaty.
Předpisy zároveň vymezují, co se hradí ze státního rozpočtu a co hradí zřizovatel. Do nákladů výše uvedených se nezapočítávají platy, náhrady platů nebo mzdy a náhrady mezd, odměny za pracovní pohotovost, odměny za práci vykonávanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr a odstupné, úhrada pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a úhrada pojistného na všeobecné zdravotní pojištění, příděly do fondu kulturních a sociálních potřeb a ostatní platby vyplývající z pracovněprávních vztahů, nezbytné zvýšení nákladů spojených s výukou dětí zdravotně postižených, náklady na učební pomůcky, na další vzdělávání pedagogických pracovníků a na činnosti, které přímo souvisejí s rozvojem škol a kvalitou vzdělávání, na jejichž úhradu byly použity finanční prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu. Tento výčet uvedený v § 6 vyhlášky č. 14/2005 Sb., o předškolním vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, koresponduje s výčtem, který je obsažen v § 160 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Finanční prostředky na přímé vzdělávací výdaje tedy hradí MŠMT. Jedná se zejména o výdaje na platy a ostatní náklady vyplývající z pracovněprávních vztahů učitelů a ostatních pracovníků, dále výdaje na nezbytné zvýšení nákladů spojených s výukou dětí zdravotně postižených, na učební pomůcky, na další vzdělávání pedagogických pracovníků a rovněž na činnosti, které přímo souvisejí s rozvojem škol a kvalitou vzdělávání. Jinak řečeno, materiál pro výuku, učební pomůcky nehradí zřizovatel, ale jsou hrazeny příspěvkem ze státního rozpočtu.
Všechny školy mohou z vlastní iniciativy využívat na nákup učebnic a didaktických pomůcek i další finanční zdroje (od sponzorů, prostředky z pronájmu místností či sportovišť atd.).1) Mateřská škola proto nemůže vyžadovat příspěvek od rodičů na pomůcky v podobě papírů, pastelek, kopírování pracovních listů apod., ať už v podobě finanční, či naturální. Lze ale samozřejmě využívat dobrovolných darů.
V případě, že nějaká akce, ať už školní, či mimoškolní, vyžaduje finanční příspěvek rodičů, měla by si mateřská škola vyžádat písemný souhlas zákonných zástupců s účastí dítěte na takovéto akci a pro děti, jejichž zákonní zástupci nesouhlasí s jejich účastí, zajistit po dobu konání takovéto akce plnohodnotné vzdělávání včetně zajištění pedagogické činnosti pedagogickými pracovníky.

1) Souhrnná zpráva - Analýza legislativy pro vybrané typy služeb, Definované právní problémy v oblasti slaďování rodinného a profesního života v souvislosti se zaměstnáváním. Zpracování:
Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství. Spolupráce: Martina Štěpánková, Halka Jaklová (http://www.google.c/url?saZt&rctZj&qZ&esrcZs&sourceZweb&cdZ1&cadZrja&uactZ8&vedZ0CCAQFj AAahUKEwiQutS9rfLHAhUDWxoKHXo7Ddg&urlZhttp%3A%2F%2Fwww.aperio.cz%2Fdata%2F1%2FEQUAL_ MOPPS_APERIO_souhrnna%2520zprava_08_06.doc&usgZAFQjCNFiB5GYsKdnPRmdx0DOxHE_vO_4Gw&bvmZ bv.102537793,d.d24)

Související dokumenty

Pracovní situace

Základní momenty novely zákona o pedagogických pracovnících a novely školského zákona
Pedagogičtí pracovníci a pracovní poměr na dobu určitou od 1. 9. 2023 (1. část)
Školský zákon a jeho vyhlášky
2022/2023: Činnosti mateřské školy v 1. pololetí školního roku
Malotřídní základní škola - legislativa
Pravidla rozpočtové odpovědnosti
Shrnutí základních legislativních změn ovlivňujících činnost škol a školských zařízení ve školním roce 2017/2018
Novela maturitní vyhlášky
Shrnutí změn školského zákona k 1. 9. 2015
Jak „číst“ nový občanský zákoník – povaha jeho právních norem
Právní domněnky v novém občanském zákoníku a jejich rizika
Blíží se lhůta pro změnu stanov SRPŠ
Pracovní doba pedagogických pracovníků, její rozvržení a evidence
Zápis do prvního ročníku základního vzdělávání – základní souvislosti v rámci školského zákona a prováděcích vyhlášek
Přijímání ke vzdělávání ve střední škole a konzervatoři - právní předpisy, informace
Leden 2022: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Prosinec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Červen a červenec 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Srpen a září 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení
Říjen 2021: Právní předpisy a informace významné pro práci škol a školských zařízení

Poradna

Jmenování ředitele
Pracovní náplň
Nekomunikace
Zřizovatel
Doplňková činnost
Zástup
Pracovnělékařské služby
Jmenování ředitelky
Poplatky školní družina
GDPR
Vychovatelka ŠD
Pracovní neschopnost
Škola v přírodě
Střet zájmů
Doprovod do školy
DPČ
Zákoník práce
Výpověď
Úvazky
Střídavá péče