Vyloučení žáka ze školní družiny

Vydáno: 2 minuty čtení

Je možné vyloučit účastníka ze školní družiny, pokud opakovaně porušuje vnitřní řád školní družiny? Je vulgární a má hrubé chování vůči vychovatelce i ostatním účastníkům. Ostatní účastníky fyzicky napadá.

Vyloučení žáka ze školní družiny
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 31 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
-
§ 89 a 93 zákona č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů (zákon o soudnictví ve věcech mládeže)
ODPOVĚĎ:
Vyloučit účastníka ze školní družiny je možné na základě ustanovení § 31 školského zákona. V tomto ustanovení jsou upravena tzv.
výchovná opatření
s tím, že výslovně uvedené je i kázeňské opatření (a) podmíněné vyloučení a (b) vyloučení žáka ze školního zařízení (tedy i ze školní družiny).
V odstavcích 2 a 4 předmětného § 31 je pak podrobně upraven
proces
, jak postupovat při vyloučení žáka.
V odstavci 3 je navíc výslovně uvedeno, že:
Zvláště hrubé slovní a úmyslné fyzické útoky žáka nebo studenta vůči zaměstnancům školy nebo školského zařízení se vždy považují za závažné zaviněné porušení povinností stanovených tímto zákonem.
Jsou-li tedy naplněny podmínky uvedené v odstavci 3, tj. jedná se o závažné zaviněné porušení povinností stanovených zákonem, jsou splněny podmínky pro postup dle odst. 2 a 4, tedy podmíněné vyloučení či vyloučení žáka ze školního zařízení.
V případě opravdu závažného protiprávního chování, které by naplňovalo
skutkovou podstatu trestného činu
(např. ublížení na zdraví, pomluva apod.), lze potenciálně postupovat i dle zákona č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže. Předpokládám, že "pachatelem" by bylo dítě mladší než 15 let, tedy by se v jeho případě jednalo o čin jinak trestný (protože pod 15 let nemá dítě trestní odpovědnost). Na tyto případy dopadá právní úprava v § 89 a násl. (řízení ve věcech dětí mladších 15 let), kdy lze podat oznámení státnímu zastupitelství a to případně zahájí řízení, ve kterém může soud dítěti uložit některé z opatření uvedených v § 93.