Výše stravného pro již nepracujícího důchodce školy ve školní jídelně

Vydáno:
Výše stravného pro již nepracujícího důchodce školy ve školní jídelně
Ve školní jídelně při naší ZŠ se stravují kromě žáků a zaměstnanců i cizí strávníci a též bývalí zaměstnanci. Pokud je důchodce nadále v pracovním poměru, je mu vyměřena částka za oběd stejně jako ostatním zaměstnancům – hodnota surovin (finanční normativ) + příspěvek z FKSP. Cizí strávníci platí hodnotu surovin, režii + zisk. Jaká cena by měla být vyměřena našemu důchodci, který už není v pracovním poměru? Do důchodu odcházel jako učitel na naší škole. Domníváme se, že jako cizím strávníkům + příspěvek z FKSP, na který má jako bývalý zaměstnanec nárok. Pracovník ale požaduje stejné podmínky jako v době, kdy pracoval ve škole.
Související předpisy:
* § 3 odst. 6 vyhlášky č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě, ve znění pozdějších předpisů
* § 3 odst. 7 vyhlášky č. 430/2001 Sb., o nákladech na závodní stravování, ve znění pozdějších předpisů
ODPOVĚĎ:
Stravování zaměstnanců některých zaměstnavatelů nepodnikatelské sféry upravují dvě vyhlášky Ministerstva financí – vyhláška č. 430/2001 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v organizačních složkách státu a státních příspěvkových organizacích a vyhláška č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávným celky. Předpokládám, že se ve Vašem případě jedná o základní školu zřízenou územním samosprávným celkem (obcí, svazem obcí nebo krajem), a že se proto na Vás vztahuje vyhláška č. 84/2005 Sb. Právní úprava rozlišuje závodní stravování zabezpečované v organizacích ve vlastním zařízení a závodní stravování zabezpečované prostřednictvím organizační složky státu, právnické nebo fyzické osoby. Z obsahu dotazu usuzuji, že školní jídelna, kde se stravují i zaměstnanci, je vlastním zařízením základní školy a škola sama zajišťuje závodní stravování. Hrazení nákladů na závodní stravování strávníky – zaměstnanci upravuje § 3 odst. 3, podle něhož zaměstnanci hradí u hlavního jídla pořizovací cenu surovin, která může být snížena o příspěvek z fondu kulturních a sociálních potřeb – zkráceně se používá dále pojem „snížená úhrada“. Podle odstavce 6 může organizace důchodcům, kteří u ní pracovali při odchodu do důchodu, poskytnout za sníženou úhradu jedno hlavní jídlo denně v případě, že je to umožněno kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem.
Výše ceny, kterou bude důchodce hradit, závisí na tom, zda kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis zaměstnavatele obsahují ustanovení, podle kterého se důchodcům – bývalým zaměstnancům poskytuje závodní stravování za sníženou úhradu stejně jako zaměstnancům.
Jen pro doplnění uvádím, že stejnou úpravu obsahuje i § 3 odst. 7 vyhlášky č. 430/2001 Sb.