Roadshow pro školy navštívil rekordní počet účastníků

Vydáno:

Loni v říjnu proběhl již osmý ročník celorepublikové Roadshow pro školy, která přivezla do čtrnácti českých a moravských krajských měst největší konferenci o využití moderních technologií ve vzdělávání v České republice. Během tří týdnů se konference zúčastnilo více než 1 300 učitelů a ředitelů základních a středních škol. Roadshow představila nejnovější softwarová a hardwarová řešení určená nejen k výuce, ale také k zajištění administrativního chodu škol a jiných vzdělávacích institucí. Bohatý program již tradiční akce tak ocenili nejen učitelé, pro které byly rovněž připraveny prezentace zajímavých metodických postupů pro výuku výpočetní techniky, ale také ředitelé a školští pracovníci zodpovědní za technický provoz škol.

 

Roadshow pro školy navštívil rekordní počet účastníků
Ing.
Karel
Klatovský,
manažer vzdělávacích programů, Microsoft
Řízení školyV rámci programu vystoupila desítka přednášejících odborníků, jejichž příspěvky doplnila řada zajímavých praktických workshopů. V jejich průběhu si mohli účastníci sami vyzkoušet funkcionality jednotlivých řešení určených k výuce, ale také ke zvládnutí administrativní činnosti. Společnost Microsoft představila především vybrané nástroje Office 365 a několik řešení operačního systému Windows 10 pro školy. Ty umožňují mimo jiné snadné nastavení a zabezpečení školních počítačů, například funkci dovolující odebrat aplikace nesouvisející s výukou, nastavit dobu aktivního používání počítače či znemožnit studentům instalovat aplikace nebo zobrazit systémové disky. Prostředí Windows 10 se dá také nově využít k efektivnímu testování žáků. Prostřednictvím formulářů Microsoft mohou učitelé vytvořit vlastní online testy a dále nastavit zabezpečení používaného počítače tak, aby studenti během zkoušky nemohli hledat informace například na internetu či v jiném zdroji, který by jim byl na zařízení dostupný. Tímto způsobem vytvořené a spravované testy jsou snadné na distribuci, odevzdání a také vyhodnocení.
Řízení školySpoustu zajímavých funkcionalit nabízí pro učitele a žáky také náš vlajkový produkt Office 365. Například aplikace OneNote může velmi dobře fungovat jako platforma pro rychlé a přehledné sdílení příprav a úkolů mezi žáky a učiteli, jako knihovna obsahu či jako prostředí pro efektivní a snadnou komunikaci. Skvělé, interaktivní a navíc zábavné možnosti nabízí rovněž komunikační platforma Skype, skrze kterou se v rámci projektu Skype in the classroom mohou školy spojit s kteroukoliv jinou školou po celém světě za účelem společné výuky s prvky vzájemného poznávání odlišných kultur a tradic.
Zvláštní pozornost byla během konference věnovaná také hardwarovým novinkám, školním sítím či bezpečnostním systémům. Partneři Roadshow pro školy, společnosti TP-LINK a Aruba například představily možnosti řešení bezdrátového připojení wi-fi pro školy. Společnost EPSON naproti tomu uvedla nová řešení ze světa hardwaru, zejména projektorů a tiskáren. Jedním z mnoha zajímavých nástrojů, který konference představila, byla aplikace Edookit - efektivní informační systém zajišťující snadnou a přehlednou komunikaci mezi školou a rodiči. Ta mimo jiné nabízí nejrůznější e-learningové platformy či prostředí po administraci školy. Systém je schopný nahradit například papírovou třídní knihu či žákovskou knížku. Pro rodiče nabízí přehled nejen o tom, co se děje ve škole, ale dokonce v konkrétní vyučovací hodině, včetně toho, jak si v ní vede jejich dítě. Studenti a žáci zase přesně a jasně vědí, na co se mají připravit, co se od nich očekává a jaké mají mít splněné úkoly. Pro ředitele a učitele škol nabízí nástroj školní matriky, v rámci kterých je možné spravovat rozvrhy, suplování, veškeré údaje o studentech, ale také o uchazečích o studium, včetně správy průběhu přijímacího řízení.
Řízení školyV rámci programu konference proběhl letos také workshop projektu Akademie programování, kde učitelé a ředitelé českých škol získali konkrétní tipy na výuku programovacích dovedností u dětí a mladých studentů.
Na Roadshow se snažíme představit to nejlepší a nejnovější, co moderní technologie školám přinášejí. Každý rok se přitom setkáváme se stále větším zájmem pedagogů. Právě jejich zapojení a nadšení nám umožnilo objet letos s konferencí celkem čtrnáct měst po celé České republice. Věříme, že příští ročník se setká se stejným ohlasem.