310/2025 Sb. , kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů

Schválený:
310/2025 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 25. srpna 2025,
kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 35 odst. 3, § 121 odst. 1, § 122 odst. 5 a § 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění zákona č. 333/2012 Sb., zákona č. 82/2015 Sb., zákona č. 178/2016 Sb. a zákona č. 101/2017 Sb., a v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle § 121 odst. 2 školského zákona:
Čl.I
Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb., vyhlášky č. 463/2011 Sb., vyhlášky č. 17/2015 Sb., vyhlášky č. 210/2017 Sb., vyhlášky č. 272/2021 Sb. a vyhlášky č. 13/2023 Sb., se mění takto:
1. V § 1 odstavec 1 zní:
„(1) Tato vyhláška stanoví pravidla školního stravování vztahující se na stravovací služby pro děti, žáky, studenty a další osoby, jimž je poskytováno školní stravování v rámci hmotného zabezpečení1), plného přímého zaopatření2), nebo v rámci preventivně výchovné péče formou celodenních služeb nebo internátních služeb3).“.
Poznámka pod čarou č. 3 zní:
„3) § 17 odst. 5 zákona č. 109/2002 Sb.“.
2. V § 1 odst. 2 se slova „v příloze č. 1“ nahrazují slovy „v příloze č. 1 nebo 1a“.
3. V § 3 odst. 6 se slova „v příloze č. 1“ nahrazují slovy „v příloze č. 1 nebo 1a“.
4. V § 4 se doplňuje odstavec 10, který zní:
„(10) Zařízení školního stravování umožní dítěti, žákovi nebo studentovi, kterým právnická osoba vykonávající činnost školy zajišťuje školní stravování, konzumaci vlastního jídla časově a prostorově společně se školním stravováním. Dítěti nebo žákovi dále poskytne zařízení školního stravování nezbytnou pomoc při konzumaci vlastního jídla a v souvislosti s ní, pokud tuto pomoc potřebuje.“.
5. Příloha č. 1 včetně nadpisu a poznámek pod čarou č. 12 až 16 zní:
 
„Příloha č. 1
Výživové normy pro školní stravování pro běžnou výživu
Tabulka č. 1: Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka
a den v gramech.
I----------------------------------------------------------------------------------------------------------------I
I                Druh a množství vybraných druhů potravin v gramech na strávníka a den, uvedeno v                I
I                                            hodnotách čistá hmotnost                                            I
I----------------------------------------------------------------------------------------------------------------I
I Strávník 2-3 roky                                                                                              I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I              I Maso I  Ryby,  I  Mléčné  I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I Luštěniny I
I              I      I korýši, I výrobky, I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I           I
I              I      I měkkýši I  mléko   I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I snídaně      I  5   I    0    I    98    I   3   I   3   I    48     I     0     I        5        I     0     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka  I  3   I    2    I    59    I   3   I   2   I    40     I     0     I        4        I     1     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I oběd         I  26  I    6    I    44    I   7   I   6   I    94     I    53     I       11        I     7     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I svačina      I  3   I    2    I    30    I   2   I   1   I    27     I     0     I        3        I     1     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I večeře       I  15  I    3    I    65    I   4   I   4   I    58     I    43     I        6        I     4     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka, I  32  I   10    I   133    I  12   I   9   I    161    I    53     I       18        I     9     I
I oběd a       I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I svačina      I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I celodenní    I  52  I   13    I   296    I  19   I  16   I    267    I    96     I       29        I    13     I
I stravování   I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I Strávník 4-6 let                                                                                               I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I              I Maso I  Ryby,  I  Mléčné  I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I Luštěnin  I
I              I      I korýši, I výrobky, I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I           I
I              I      I měkkýši I  mléko   I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I snídaně      I  8   I    0    I   147    I   5   I   5   I    72     I     0     I        8        I     0     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka  I  4   I    3    I    89    I   4   I   4   I    60     I     0     I        7        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I oběd         I  39  I    9    I    67    I  10   I   8   I    140    I    79     I       14        I     9     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I svačina      I  4   I    2    I    44    I   4   I   2   I    41     I     0     I        4        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I večeře       I  23  I    5    I    98    I   6   I   5   I    87     I    65     I       10        I     6     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
        I přesnídávka, I  47  I   14    I   200    I  18   I  14   I    241    I    79     I       25        I    13     I
I oběd a       I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I svačina      I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I celodenní    I  78  I   19    I   445    I  29   I  24   I    400    I    144    I       43        I    19     I
I stravování   I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I Strávník 7-10 let                                                                                              I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I              I Maso I  Ryby,  I  Mléčné  I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I Luštěniny I
I              I      I korýši, I výrobky, I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I           I
I              I      I měkkýši I  mléko   I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I snídaně      I  8   I    0    I   171    I   6   I   5   I    84     I     0     I        9        I     0     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka  I  5   I    3    I   104    I   5   I   4   I    69     I     0     I        8        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I oběd         I  46  I   11    I    78    I  12   I  10   I    162    I    92     I       17        I    11     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I svačina      I  5   I    2    I    52    I   4   I   3   I    48     I     0     I        5        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I večeře       I  27  I    6    I   114    I   7   I   6   I    102    I    76     I       11        I     7     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka, I  56  I   16    I   234    I  21   I  17   I    279    I    92     I       30        I    15     I
I oběd a       I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I svačina      I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I celodenní    I  91  I   22    I   519    I  34   I  28   I    465    I    168    I       50        I    22     I
I stravování   I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I Strávník 11-14 let                                                                                             I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I              I Maso I  Ryby,  I  Mléčné  I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I Luštěniny I
I              I      I korýši, I výrobky, I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I           I
I              I      I měkkýši I  mléko   I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I snídaně      I  10  I    0    I   196    I   7   I   6   I    96     I     0     I       10        I     0     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka  I  6   I    4    I   119    I   6   I   5   I    80     I     0     I        9        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I oběd         I  52  I   13    I    89    I  13   I  11   I    187    I    106    I       20        I    13     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I svačina      I  6   I    3    I    59    I   4   I   3   I    54     I     0     I        6        I     2     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I večeře       I  30  I    6    I   130    I   8   I   7   I    117    I    86     I       13        I     9     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I celodenní    I 104  I   26    I   593    I  38   I  32   I    534    I    192    I       58        I    26     I
I stravování   I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I Strávník 15 a více let                                                                                         I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I              I Maso I  Ryby,  I  Mléčné  I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I Luštěniny I
I              I      I korýši, I výrobky, I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I           I
I              I      I měkkýši I  mléko   I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I snídaně      I  12  I    0    I   245    I   9   I   7   I    120    I     0     I       13        I     0     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I přesnídávka  I  7   I    5    I   148    I   6   I   6   I    100    I     0     I       11        I     3     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I oběd         I  65  I   16    I   111    I  17   I  14   I    233    I    132    I       25        I    15     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I svačina      I  7   I    3    I    74    I   5   I   4   I    67     I     0     I        7        I     3     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I večeře       I  39  I    8    I   163    I  11   I   9   I    147    I    108    I       16        I    11     I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
I celodenní    I 130  I   32    I   741    I  48   I  40   I    667    I    240    I       72        I    32     I
I stravování   I      I         I          I       I       I           I           I                 I           I
I--------------I------I---------I----------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I-----------I
 
Tabulka č. 2: Potraviny, které se započítávají do průměrné měsíční spotřeby
vybraných druhů potravin, a koeficienty
 
Maso
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Maso chlazené, zmrazené, hluboce         I Koeficient 1                    I
I zmrazené                                 I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Droby chlazené, zmrazené, hluboce        I Koeficient 1                    I
I zmrazené                                 I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Mleté maso                               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Masné výrobky a polotovary               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Ryby, korýši, měkkýši
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Ryby čerstvé nebo chlazené bez přidané   I Koeficient 1                    I
I soli a potravinářských přídatných látek  I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Ryby zmrazené a hluboce zmrazené bez     I Koeficient 1                    I
I přidané soli, potravinářských přídatných I                                 I
I látek a přidané vody; glazura se do      I                                 I
I čisté hmotnosti nezapočítává             I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Obalované filé, filety, měkkýši, korýši  I Koeficient je roven podílu masa I
I bez potravinářských přídatných látek, s  I produktů rybolovu na složení    I
I obsahem masa produktů rybolovu min. 60 g I výrobku                         I
I ve 100 g výrobku a obsahem soli max. 0,8 I                                 I
I g ve 100 g výrobku                       I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Zpracované produkty rybolovu s obsahem   I Koeficient je roven podílu masa I
I masa min. 60 g ve 100 g výrobku a        I produktů rybolovu na složení    I
I obsahem soli max. 0,8 g ve 100 g výrobku I výrobku                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Konzervované rybí výrobky                I Koeficient je roven podílu      I
I                                          I rybího masa na složení výrobku  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Uzené a jinak kouřem, teplem nebo        I Koeficient 1                    I
I sušením upravené ryby                    I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Korýši, měkkýši chlazení, předvaření     I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Korýši, měkkýši hluboce zmrazení;        I Koeficient 1                    I
I glazura se do čisté hmotnosti            I                                 I
I nezapočítává                             I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Mléko, mléčné výrobky
I----------------------------------------------------------------------------I
I Mléko, smetana                                                             I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Čerstvé a trvanlivé mléko polotučné,     I Koeficient 1                    I
I plnotučné                                I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Mléko zahuštěné neslazené                I Koeficient 3                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Mléko sušené                             I Koeficient 10                   I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Čerstvá a trvanlivá smetana 10 až 40 %   I Koeficient 0,8                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Roztíratelné mléčné tuky                                                   I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tradiční pomazánkové                     I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kysané mléčné výrobky                                                      I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Jogurt                                   I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Jogurtové mléko                          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kysané podmáslí                          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kysané mléko                             I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Zakysaná smetana                         I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Acidofilní mléko                         I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kefír                                    I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kefírové mléko                           I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou   I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Skyr (zakysaný výrobek islandského typu) I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tvarohy                                                                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tvaroh tučný, polotučný, nízkotučný,     I Koeficient 0,8                  I
I odtučněný, jemný, měkký                  I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tvaroh tvrdý                             I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Termizované tvarohové dezerty, smetanové I Koeficient 0,8                  I
I krémy                                    I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýry                                                                       I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr přírodní čerstvý                     I Koeficient 0,6                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr přírodní zrající, zrající pod mazem, I Koeficient 5                    I
I zrající v celé hmotě, s plísní na        I                                 I
I povrchu, s plísní uvnitř hmoty,          I                                 I
I dvouplísňový, sýr přírodní měkký         I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr syrovátkový                          I Koeficient 1,7                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr přírodní polotvrdý                   I Koeficient 8                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr přírodní tvrdý a extra tvrdý         I Koeficient 10                   I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sýr přírodní pařený, v solném nálevu,    I Koeficient 3                    I
I bílý; nálev se do čisté hmotnosti        I                                 I
I nezapočítává                             I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků                             I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Rostlinný nápoj obohacený o vápník v     I Koeficient 1                    I
I množství min. 120 mg vápníku ve 100 ml   I                                 I
I výrobku                                  I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Rostlinná alternativa jogurtu obohacená  I Koeficient 1                    I
I o vápník v množství min. 120 mg vápníku  I                                 I
I ve 100 ml výrobku                        I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Tuky volné
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Máslo                                    I Koeficient 0,8                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Jednodruhové neemulgované rostlinné tuky I Koeficient 1                    I
I a oleje, s výjimkou kokosového,          I                                 I
I palmového, palmojádrového                I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Jednodruhové neemulgované rostlinné tuky I Koeficient 0,15                 I
I a oleje použité na fritování, s výjimkou I                                 I
I kokosového, palmového, palmojádrového    I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sádlo, lůj                               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sádlo na smažení                         I Koeficient 0,15                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Suché skořápkové plody, 100 % ořechové   I Koeficient 0,6                  I
I pasty                                    I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Olejnatá semena slunečnicová, dýňová,    I Koeficient 0,5                  I
I lněná, sezamová                          I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Majonéza                                 I Koeficient 0,8                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Rostlinné roztíratelné tuky,             I Koeficient je roven podílu tuku I
I roztíratelné směsné tuky a margaríny     I na složení výrobku              I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Cukr volný
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Cukr                                     I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Med                                      I Koeficient 0,8                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Sirup agávový, čekankový, datlový,       I Koeficient je roven podílu      I
I javorový, rýžový, kukuřičný, tapiokový,  I cukrů na složení výrobku        I
I z ječného sladu, kokosový, glukózový,    I                                 I
I glukózofruktózový, fruktózový            I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Nápojové koncentráty, ovocné             I Koeficient je roven podílu      I
I koncentráty, ovocné šťávy, nektary,      I cukrů na složení výrobku        I
I sušené ovocné šťávy                      I                                         I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Marmelády, džemy, povidla                I Koeficient 0,6                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Oříškovo-čokoládové, čokoládové          I Koeficient je roven podílu      I
I pomazánky                                I cukrů na složení výrobku        I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Směsi kakaa s cukrem a další příchutě do I Koeficient je roven podílu      I
I mléka, čokoláda k přípravě nápoje,       I cukrů na složení výrobku        I
I slazené kakao, slazený kakaový prášek    I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Slazené kondenzované mléko               I Koeficient 0,6                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Čokoláda na vaření                       I Koeficient 0,5                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Zelenina a ovoce
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Zelenina                                 I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Ovoce                                    I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Hluboce zmrazená zelenina bez přídavku   I Koeficient 1                    I
I soli                                     I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Hluboce zmrazené ovoce                   I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Upravená chlazená čerstvá zelenina/ovoce I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Konzervovaná zelenina                                                      I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Pasterovaná zelenina                 I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Sterilovaná zelenina; do čisté       I Koeficient 1                    I
I     hmotnosti se započítává pouze pevný  I                                 I
I     podíl                                I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Mléčně kvašená zelenina; do čisté    I Koeficient 1                    I
I     hmotnosti se započítává pouze pevný  I                                 I
I     podíl                                I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Zeleninové protlaky a pyré           I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Rajčatové protlaky a pyré            I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Zelenina v oleji; do čisté hmotnosti I Koeficient 1                    I
I     se započítává pouze pevný podíl      I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Směs potravin a čerstvé nebo zmrazené    I Koeficient 1                    I
I zeleniny bez přidané soli, přídatných    I                                 I
I látek, palmového, palmojádrového a       I                                 I
I kokosového tuku a volných cukrů, s       I                                 I
I obsahem podílu zeleniny nad 50 %; do     I                                 I
I čisté hmotnosti se započítává pouze      I                                 I
I hmotnost zeleniny                        I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Konzervované ovoce                                                         I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Kompoty; do čisté hmotnosti se       I Koeficient 1                    I
I     započítává pouze pevný podíl         I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Ovocné protlaky a pyré bez přidaného I Koeficient 1                    I
I     cukru                                I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Ovocná a zeleninová smoothie obsahující  I Koeficient je roven podílu      I
I jedlé slupky, bez přídavku cukru a       I zeleniny a ovoce na složení     I
I sladidel                                 I výrobku                         I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Směs potravin a čerstvého nebo           I Koeficient 1                    I
I zmrazeného ovoce bez přidané soli,       I                                 I
I přídatných látek, palmového,             I                                 I
I palmojádrového a kokosového tuku a       I                                 I
I volných cukrů, s obsahem podílu ovoce    I                                 I
I nad 50 %; do čisté hmotnosti se          I                                 I
I započítává pouze hmotnost ovoce          I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Brambory a ostatní hlízy
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Brambory konzumní                        I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Brambory konzumované se slupkou          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Brambory loupané                         I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Brambory předvařené                      I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Batáty, topinambury                      I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny
I----------------------------------------------------------------------------I
I Mlýnské obilné výrobky                                                     I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Celozrnná mouka, krupice             I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Obilné vločky, trhanka               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Obiloviny pro přímou spotřebu        I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Kroupy                               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Bulgur                               I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Pohanka, pohankové vločky, lámanka,  I Koeficient 1                    I
I     mouka, kaše                          I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Rýže neloupaná, pololoupaná          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Divoká rýže                          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Celozrnné směsi z obilovin - obilné  I Koeficient 1                    I
I     kaše, müsli, sypké směsi             I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Směsi z obilovin - obilné kaše,      I Koeficient 1                    I
I     müsli, sypké směsi s obsahem         I                                 I
I     vlákniny min. 6 g ve 100 g výrobku   I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Čirok, čiroková mouka, kaše              I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Amarant, amarantová mouka, kaše          I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Quinoa, quinoová mouka, kaše             I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Kukuřičný popcorn bez soli a jiných      I Koeficient 1                    I
I příchutí                                 I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Těstoviny                                                                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Celozrnné těstoviny                  I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Těstoviny s podílem celozrnné mouky  I Koeficient je roven podílu      I
I                                          I celozrnné mouky                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Pekařské výrobky                                                           I
I------------------------------------------I---------------------------------I
        I     Chléb - žitný, celozrnný, grahamový  I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Běžné pečivo - žitné, celozrnné,     I Koeficient 1                    I
I     grahamové                            I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Jemné pečivo - celozrnné             I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Trvanlivé pečivo - celozrnné         I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Trvanlivé pečivo s podílem celozrnné I Koeficient je roven podílu      I
I     mouky                                I celozrnné mouky                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I     Pekařské výrobky s obsahem vlákniny  I Koeficient 1                    I
I     min. 6 g ve 100 g potraviny          I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Luštěniny
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Luštěniny v suchém stavu                 I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Luštěniny hluboce zmrazené               I Koeficient 0,4                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Luštěniny konzervované, vakuované; do    I Koeficient 0,4                  I
I čisté hmotnosti se započítává pouze      I                                 I
I hmotnost luštěnin                        I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Mouky a vločky z luštěnin                I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Luštěniny extrudované neochucené         I Koeficient 1,7                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Těstoviny z luštěnin                     I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tofu                                     I Koeficient 0,3                  I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Tempeh                                   I Koeficient 1                    I
I------------------------------------------I---------------------------------I
I Směs potravin a luštěnin bez přidané     I Koeficient - 1 luštěniny v      I
I soli, přídatných látek, palmového,       I suchém stavu a mouky nebo       I
I palmojádrového a kokosového tuku a       I vločky z luštěnin, 0,4          I
I volných cukrů, s obsahem podílu luštěnin I sterilované luštěniny, tepelně  I
I nad 50 %; do čisté hmotnosti se          I upravené luštěniny              I
I započítává pouze hmotnost luštěnin       I                                 I
I------------------------------------------I---------------------------------I
 
Tabulka č. 3: Prípustná tolerance měsíční spotřeby vybraných druhů potravin
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I                                        I     Minimum     I     Maximum     I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Maso                                   I       75 %      I      125 %      I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Ryby, korýši, měkkýši                  I       75 %      I Není stanoveno  I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Mléčné výrobky, mléko                  I       75 %      I      125 %      I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Tuky volné                             I       75 %      I      100 %      I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Cukry volné                            I        0 %      I      100 %      I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Zelenina, ovoce                        I       75 %      I Není stanoveno  I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Brambory                               I       75 %      I      125 %      I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Celozrnné obiloviny, pseudoobiloviny   I       75 %      I Není stanoveno  I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
I Luštěniny                              I       75 %      I Není stanoveno  I
I----------------------------------------I-----------------I-----------------I
 
Tabulka č. 4: Násobky hrubé hmotnosti pro přepočet na čistou hmotnost potravin
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I            Potravina           I  Násobek  I     Způsob opracování nebo    I
I                                I   hrubé   I           konzumace           I
I                                I hmotnosti I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I                Ovoce, zelenina, brambory, ostatní hlízy                    I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ananas                         I    0,6    I Odstranění listů a slupky     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Artyčoky                       I    0,5    I Oloupání, okrájení            I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Avokádo                        I    0,7    I Oloupání, odstranění pecky    I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Banán                          I    0,6    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Batáty                         I    0,9    I Oškrábání                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Blumy                          I    0,9    I Odstranění pecky              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Brambory rané                  I    0,9    I Oškrábání, očištění           I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Brambory zimní                 I    0,8    I Oškrábání, očištění           I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Brambory vařené ve slupce      I    0,9    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Brokolice při využití bez      I    0,6    I Očištění, odstranění košťálu  I
I košťálu                        I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Brokolice při využití s        I    0,9    I Očištění, oloupání košťálu    I
I košťálem                       I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Broskve                        I    0,9    I Odstranění pecky              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Celer kořenový                 I    0,7    I Okrájení nožem                I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Celer řapíkatý                 I    0,9    I Odkrojení konců               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Cibule                         I    0,9    I Očištění, oloupání            I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Cibule jarní                   I    0,9    I Odříznutí konce, odstranění   I
I                                I           I poškozených natí              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Cibule šalotka                 I    0,9    I Očištění, oloupání            I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Citrón - dužina                I    0,6    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Cuketa                         I    0,9    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Čekanka                        I    0,9    I Odstranění listů              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Česnek                         I    0,9    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Dýně hokkaidó                  I    0,9    I Odstranění jader              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Dýně máslová, tykve            I    0,8    I Oloupání, odstranění jader    I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Fazolové lusky čerstvé         I    0,9    I Odříznutí stopek              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Fenykl                         I    0,9    I Odříznutí konce               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Grapefruit                     I    0,7    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Hrášek v lusku                 I    0,6    I Odstranění lusku              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Hrozny                         I    0,9    I Odstopkování                  I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
        I Hrušky při využití se slupkou  I    0,9    I Odstranění jádřinců           I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Hrušky při využití bez slupky  I    0,8    I Oloupání, odstranění jádřinců I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Chřest                         I    0,8    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jablko při využití se slupkou  I    0,9    I Odstranění jádřinců           I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jablko při využití bez slupky  I    0,8    I Oloupání, odstranění jádřinců I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jahody                         I    0,9    I Čištění, odstranění zelených  I
I                                I           I lístků                        I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kaktusový fík - opuncie        I    0.8    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kapusta                        I    0,9    I Odstranění košťálu a zvadlých I
I                                I           I listů                         I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kapusta růžičková              I    0,8    I Odstranění tuhých částí       I
I                                I           I košťálu a zvadlých listů      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kedlubna bez listů             I    0,8    I Očištění, odstranění slupky   I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kedlubny s listy               I    0,7    I Očištění, odstranění slupky,  I
I                                I           I listů                         I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kiwi zelené                    I    0,9    I Odstranění slupky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Křen                           I    0,6    I Očištění, loupání             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Květák při využití bez košťálu I    0,6    I Odstranění listů, košťálu     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Květák při využití s košťálem  I    0,8    I Odstranění listů              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Lilek při využití se slupkou   I    0,8    I Odstranění stopky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Lilek při využití bez slupky   I    0,7    I Odstranění stopky, oloupání   I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Limeta - dužina                I    0,8    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mandarinky                     I    0,9    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mango                          I    0,7    I Odstranění pecky, slupky      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mangold                        I    0,9    I Odstranění zvadlých listů,    I
I                                I           I čištění                       I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mangostan                      I    0,3    I Odstranění slupky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mučenka                        I    0,5    I Odstranění slupky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Meloun vodní                   I    0,6    I Odstranění slupky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Meloun Galia                   I    0,8    I Odstranění slupky             I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Meruňky                        I    0,9    I Odstranění pecky              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mirabelky                      I    0,9    I Odstranění pecky              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mrkev bez natě                 I    0,9    I Očistění kartáčkem, oškrábání I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Mrkev s natí                   I    0,7    I Odstranění natě, očištění     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Nashi                          I    0,9    I Odstranění jádřince           I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Nektarinky                     I    0,9    I Odstranění pecky              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Okurka salátová při využití se I    0,9    I Oříznutí konců                I
I slupkou                        I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Okurka salátová při využití    I    0,8    I Oloupání                      I
I bez slupky                     I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ostatní tropické ovoce         I    0,7    I Očištění, oloupání            I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Papája                         I    0,7    I Odstranění jader, oloupání    I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Paprika                        I    0,8    I Odstranění stopky a jádřince  I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Pastinák                       I    0,8    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Patizon                        I    0,7    I Odstranění slupky a jader     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Petržel                        I    0,8    I Oškrábání                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Petržel s natí                 I    0,7    I Odstranění natě, očištění     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Pomelo                         I    0,4    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Pomeranč                       I    0,8    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Pórek při odstranění konce     I    0,9    I Odříznutí konce               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Pórek při odstranění listů a   I    0,6    I Odříznutí konce a odstranění  I
I konce                          I           I zvadlých listů                I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Rebarbora                      I    0,7    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Romanesco                      I    0,8    I Odstranění zvadlých listů,    I
I                                I           I očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ryngle                         I    0,9    I Odstranění pecek              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ředkev bílá                    I    0,8    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ředkvičky bez nati             I    0,8    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ředkvičky s natí               I    0,7    I Odstranění natě, očištění     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Řepa červená                   I    0,8    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Řepa žlutá                     I    0,9    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Salát                          I    0,9    I Odstranění středu a zvadlých  I
I                                I           I listů                         I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Špenát listový                 I    0,8    I Odstranění zvadlých listů,    I
I                                I           I očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Švestky                        I    0,8    I Odstranění pecek              I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Topinambury                    I    0,8    I Oloupání                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Třešně                         I    0,9    I Odstranění pecek, stopek      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Višně                          I    0,9    I Odstranění pecek, stopek      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Zelí čínské                    I    0,8    I Odstranění zvadlých listů     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Zelí hlávkové bílé, červené    I    0,8    I         Odstranění zvadlých listů     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I                                 Maso, ryby                                 I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží čtvrtky při využití s  I    0,7    I Vykostění                     I
I kůží                           I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží čtvrtky při využití    I    0,6    I Vykostění, odstranění kůže    I
I bez kůže                       I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží hřbety při využití     I    0,7    I Vykostění                     I
I obraného masa                  I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží krky při využití       I    0,5    I Vykostění                     I
I obraného masa                  I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží křídla                 I    0,6    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží prsa s kostí           I    0,9    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží stehno při využití s   I    0,8    I Vykostění                     I
I kůží                           I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží stehno při využití bez I    0,7    I Vykostění, odstranění kůže    I
I kůže                           I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží stehno horní při       I    0,9    I Vykostění                     I
I využití s kůží                 I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Drůbeží stehno horní při       I    0,8    I Vykostění, odstranění kůže    I
I využití bez kůže               I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Hovězí bok s kostí             I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Hovězí hrudí                   I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jehněčí hrudí                  I    0,6    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jehněčí hřbet                  I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jehněčí krk                    I    0,6    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Jehněčí kýta                   I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Králičí plec s hrudí           I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Králičí stehna                 I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Kuře celé s kůží bez drobů     I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Maso ostatních savců - průměr  I    0,9    I Vykostění                     I
I jedlý podíl                    I           I                               I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Měkkýši, korýši průměr         I    0,6    I Odstranění schránek, skořápek I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Ryby čerstvé                   I    0,6    I Odstranění hlavy, ploutví,    I
I                                I           I ocasu, kostí, vnitřností      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Slepice celá bez drobů         I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Telecí hrudí                   I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Telecí krk                     I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Vepřová žebírka                I    0,3    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Vepřové koleno                 I    0,7    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Vepřové kotlety                I    0,8    I Vykostění                     I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
I Vnitřnosti                     I    0,9    I Očištění                      I
I--------------------------------I-----------I-------------------------------I
1. Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den je v tabulce č. 1 uvedena v gramech čisté hmotnosti, kterou se rozumí hmotnost potravin určených ke konzumaci po očištění, oloupání, okrájení, oškrábání, bez kostí a dalších nepoživatelných částí, u konzervované zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb bez nálevu nebo oleje. Pro výpočet čisté hmotnosti některých potravin se použijí násobky hrubé hmotnosti uvedené v tabulce č. 4. V ostatních případech se čistá hmotnost stanoví vážením.
2. Pro účely započtení do tabulky č. 1 se čistá hmotnost potraviny vynásobí koeficientem podle tabulky č. 2.
3. Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den se vypočítává z potravin uvedených v tabulce č. 2. Pokud nejsou potraviny uvedeny v tabulce č. 2 a jejich použití není zakázáno, je možné je používat k přípravě pokrmů, přičemž do tabulky č. 1 se nezapočítávají.
4. Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den má přípustnou toleranci, která je uvedena v tabulce č. 3. Pokud provozovatel stravovacích služeb poskytuje po většinu stravovacích dnů výběr z hlavního chodu oběda, připouští se dolní limit plnění skupiny Maso ve výši 50 %. Poskytuje-li zároveň po většinu stravovacích dnů 3 a více výběrů hlavního chodu, připouští se horní limit plnění skupiny Maso ve výši 150 %.
5. Souhlasí-li zákonný zástupce strávníka nebo zletilý strávník, lze strávníkovi ze třídy se sportovním zaměřením, vykonávajícímu sportovní přípravu a strávníkovi v konzervatoři připravujícímu se v oboru tanec zvýšit celkovou denní výživovou dávku s přihlédnutím k charakteru tělesné činnosti až o 30 %. Další zvýšení je možné pouze na doporučení lékaře.
6. Průměrná měsíční spotřeba potravin provozovatele stravovacích služeb, který má v daném měsíci zapsaných více než 180 strávníků, obsahuje minimálně
a) 2 % hmotnosti potravin produkovaných v systému ekologického zemědělství vyrobených v souladu s požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2018/848, o ekologické produkci a o označování ekologických produktů a o zrušení nařízení Rady (ES) č. 834/2007, ve znění pozdějších předpisů, počítáno v hmotnosti jak nakoupeno a
b) 10 % sezónního ovoce, zeleniny nebo brambor počítáno v hmotnosti jak nakoupeno. Do sezónních produktů se nezapočítávají mražené a sterilované ovoce a mražená a sterilovaná zelenina.
7. Kompoty, sterilovaná zelenina, mléčně kvašená zelenina a zelenina v oleji12) mohou tvořit maximálně 15 % hmotnosti potravin vykázaných ve skupině Zelenina a ovoce. To neplatí pro výrobky bez přidaného cukru a soli.
8. Masné výrobky a masné polotovary13) mohou tvořit maximálně 20 % hmotnosti potravin vykázaných ve skupině Maso.
9. Skladba denních jídel a jídelních lístků:
a) Každé denní jídlo obsahuje zeleninu nebo ovoce v syrovém stavu nebo tepelně upravené, zdroj sacharidů ve formě obilovin, pseudoobilovin, brambor, batátů nebo topinamburů, zdroj bílkovin ve formě masa, ryb, korýšů, měkkýšů, mléčných výrobků, mléka, luštěnin nebo vajec a zdroj tuků, který je přítomen buď v potravinách samotných, nebo se do pokrmů přidává provozovatelem stravovacích služeb v rámci jejich přípravy. To neplatí pro druhou večeři.
b) Poměr rostlinných a živočišných tuků v rámci spotřeby ve skupině Tuk volný je minimálně 2:1 ve prospěch rostlinných tuků. V rámci školního stravování se nepoužívá volný jednodruhový palmový, palmojádrový a kokosový tuk.
c) V rámci nevýběrového obědového jídelního lístku obsahuje hlavní chod v 1 týdnu:
    1 den     maso bílé (drůbež, pernatá zvěř, zajícovití),
    1 den     maso bílé nebo červené (hovězí, vepřové, skopové,         jehněčí, 
              zvěřina, droby),
    1 den     rybí pokrm nebo maso bílé (rybím pokrmem se rozumí hlavní chod,
              polévka nebo předkrm); rybí pokrm je podáván minimálně 2x 
              měsíčně,
    2 dny     bezmasý pokrm.
d) V případě možnosti výběru z více hlavních chodů podle přílohy č. 1 k této vyhlášce je vždy možnost zvolit bezmasý pokrm.
e) Minimálně 1x za 2 týdny je nabídnut rybí pokrm. Červené maso je možné nabízet v rámci každého výběru maximálně 1x týdně.
f) Pokud provozovatel stravovacích služeb vaří 7 dní v týdnu, platí pravidla podle písmen a) až e), přičemž zbývající dva dny je nabízen libovolný pokrm.
g) V rámci celodenní stravy se pokrmy ani přílohy v daný den neopakují.
10. Pitný režim:
a) V rámci školního stravování je zakázáno nabízet nealkoholické nápoje bez obsahu mléka obsahující volné cukry. Volnými cukry se rozumí cukry, které jsou
1. přidávané v průběhu přípravy nebo výroby nápoje nebo potraviny, a to zejména glukóza, fruktóza, glukózovofruktózový sirup a sacharóza, nebo
2. obsažené v medu, sirupu, zeleninových a ovocných šťávách, nektarech, sušených zeleninových a ovocných šťávách nebo koncentrovaných zeleninových a ovocných šťávách.
b) Obsahují-li ochucená mléka, ochucené mléčné nápoje, ochucené nápoje s přídavkem mléka nebo jejich ochucené rostlinné alternativy volný cukr, lze je podávat v rámci obědů maximálně 1x měsíčně, maximálně 2x měsíčně v rámci přesnídávek a svačin a maximálně 4x měsíčně v rámci celodenního stravování. K takovýmto nápojům jsou vždy podávány na výběr nápoje bez mléka a bez volných cukrů.
c) Ke sladkému pokrmu se podává pouze voda, mléko, mléčné nápoje bez volného cukru, nápoje s přídavkem mléka bez volného cukru, jejich rostlinné alternativy bez volného cukru nebo nealkoholické nápoje bez volného cukru.
11. Sladká jídla, sladké hlavní chody, sladké pokrmy a sladké dezerty:
a) V rámci celodenní stravy nebo celodenního provozu je možné nabízet pouze 1 sladký pokrm v rámci dne.
b) Sladké varianty přesnídávek a svačin jsou nabízeny maximálně 2x týdně. Za sladkou variantu přesnídávek a svačin je považován pokrm s volnými cukry. Volnými cukry se rozumí cukry, které jsou
1. přidávané v průběhu přípravy nebo výroby nápoje nebo potraviny, a to zejména glukóza, fruktóza, glukózovofruktózový sirup a sacharóza, nebo
2. obsažené v medu, sirupu, zeleninových a ovocných šťávách, nektarech, sušených zeleninových a ovocných šťávách nebo koncentrovaných zeleninových a ovocných šťávách.
Nápoje se za pokrm14) pro tento účel nepovažují.
c) Možnost volby sladkého pokrmu v rámci hlavního chodu oběda je maximálně 1x za 2 týdny bez ohledu na jeho zařazení v konkrétním výběru.
d) V rámci školního stravování lze jemné pečivo podávat maximálně 2x měsíčně v rámci obědů, maximálně 4x měsíčně v rámci přesnídávek a svačin a maximálně 8x měsíčně v rámci celodenního stravování.
e) V rámci měsíce je možné maximálně 1x k obědu a 1x k večeři podat dezert s volným cukrem.
12. Na přípravu pokrmů v rámci školního stravování je zakázáno používat následující výrobky:
a) Dehydratované výrobky15): polévka, přísady do polévky, bujón, vývar, omáčka, šťáva a základ pokrmu.
b) Ochucovadla15) s obsahem soli více než 10 g soli na 100 g nebo na 100 ml výrobku.
c) Stolní sladidla16) a potraviny včetně nálevů a nápoje, které sladidla obsahují jako potravinářskou přídatnou látku.
d) Kořenicí přípravky s přidanou solí15).
12) Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány, příloha 6.
13) Vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
14) § 23 odst. 2 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
15) § 2 písm. m) a n), § 5 a příloha č. 7 k vyhlášce č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici.
16) Nařízení Komise (EU) č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 vytvořením seznamu potravinářských přídatných látek.“.
6. V příloze č. 1 bodě 6 písm. a) se text „2 %“ nahrazuje textem „5 %“.
7. Za přílohu č. 1 se vkládá nová příloha č. 1a, která včetně nadpisu zní:
 
„Příloha č. 1a
Flexibilní výživové normy pro školní stravování
Tabulka č. 1: Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka 
a den v gramech.
I-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I
I                Druh a množství vybraných druhů potravin v gramech na strávníka a den, uvedeno v                   I
I                                            hodnotách čistá hmotnost                                               I
I-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------I
I Strávníci 2-3 roky                                                                                                I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I              I Maso I  Ryby,  I Luštěniny I   Mléčné    I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I
I              I      I korýši, I           I  výrobky,   I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I
I              I      I měkkýši I           I   mléko/    I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I
I              I      I         I           I  rostlinné  I       I       I           I           I                 I
I              I      I         I           I alternativy I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I snídaně      I  2   I    0    I     0     I     66      I   3   I   3   I    48     I     0     I        6        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka  I  1   I    6    I     3     I     40      I   3   I   2   I    40     I     0     I        4        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I oběd         I  9   I   20    I    20     I     30      I   7   I   6   I    94     I    22     I       10        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I svačina      I  1   I    4    I     3     I     20      I   2   I   1   I    27     I     0     I        3        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I večeře       I  4   I   10    I    14     I     44      I   4   I   4   I    58     I    18     I        6        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka, I  11  I   30    I    26             I     90      I  12   I   9   I    161    I    22     I       17        I
I oběd a       I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I svačina      I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I celodenní    I  17  I   40    I    40     I     200     I  19   I  16   I    267    I    40     I       29        I
I stravování   I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I Strávníci 4-6 let                                                                                                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I              I Maso I  Ryby,  I Luštěniny I   Mléčné    I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I
I              I      I korýši, I           I  výrobky,   I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I
I              I      I měkkýši I           I   mléko/    I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I
I              I      I         I           I  rostlinné  I       I       I           I           I                 I
I              I      I         I           I alternativy I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I snídaně      I  3   I    0    I     0     I     100     I   5   I   5   I    72     I     0     I        8        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka  I  1   I    9    I     5     I     60      I   4   I   4   I    60     I     0     I        6        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I oběd         I  13  I   30    I    30     I     45      I  10   I   8   I    140    I    33     I       15        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I svačina      I  1   I    6    I     5     I     30      I   4   I   2   I    41     I     0     I        4        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I večeře       I  8   I   15    I    20     I     65      I   6   I   5   I    87     I    27     I       10        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka, I  15  I   45    I    40     I     135     I  18   I  14   I    241    I    33     I       25        I
I oběd a       I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I svačina      I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I celodenní    I  26  I   60    I    60     I     300     I  29   I  24   I    400    I    60     I       43        I
I stravování   I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I Strávníci 7-10 let                                                                                                I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I              I Maso I  Ryby,  I Luštěniny I   Mléčné    I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I
I              I      I korýši, I           I  výrobky,   I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I
I              I      I měkkýši I           I   mléko/    I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I
I              I      I         I           I  rostlinné  I       I       I           I           I                 I
I              I      I         I           I alternativy I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I snídaně      I  3   I    0    I     0     I     116     I   6   I   5   I    84     I     0     I        9        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka  I  2   I   11    I     6     I     70      I   5   I   4   I    69     I     0     I        8        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I oběd         I  15  I   35    I    35     I     53      I  12   I  10   I    162    I    39     I       18        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I svačina      I  2   I    7    I     6     I     35      I   4   I   3   I    48     I     0     I        5        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I večeře       I  8   I   17    I    23     I     76      I   7   I   6   I    104    I    31     I       10        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka, I  19  I   53    I    47     I     158     I  21   I  17   I    279    I    39     I       31        I
I oběd a       I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I svačina      I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I celodenní    I  30  I   70    I    70     I     350     I  34   I  28   I    467    I    70     I       50        I
I stravování   I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I Strávníci 11-14 let                                                                                               I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I              I Maso I  Ryby,  I Luštěniny I   Mléčné    I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I
I              I      I korýši, I           I  výrobky,   I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I
I              I      I měkkýši I           I   mléko/    I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I
I              I      I         I           I  rostlinné  I       I       I           I           I                 I
I              I      I         I           I alternativy I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I snídaně      I  3   I    0    I     0     I     133     I   7   I   6   I    96     I     0     I       10        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I přesnídávka  I  2   I   12    I     6     I     80      I   6   I   5   I    80     I     0     I        9        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I oběd         I  18  I   40    I    40     I     60      I  13   I  11   I    187    I    45     I       20        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I svačina      I  2   I    8    I     6     I     40      I   4   I   3   I    54     I     0     I        7        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I večeře       I  9   I   20    I    28     I     87      I   8   I   7   I    117    I    35     I       12        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I celodenní    I  34  I   80    I    80     I     400     I  38   I  32   I    534    I    80     I       58        I
I stravování   I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I Strávníci 15 a více let                                                                                           I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I              I Maso I  Ryby,  I Luštěniny I   Mléčné    I Tuky  I Cukry I Zelenina, I Brambory  I    Celozrnné    I
I              I      I korýši, I           I  výrobky,   I volné I volné I   ovoce   I a ostatní I   obiloviny,    I
I              I      I měkkýši I           I   mléko/    I       I       I           I   hlízy   I pseudoobiloviny I
I              I      I         I           I  rostlinné  I       I       I           I           I                 I
I              I      I         I           I alternativy I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I snídaně      I  4   I    0    I     0     I     165     I   9   I   7   I    120    I     0     I       13        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
        I přesnídávka  I  2   I   15    I     8     I     100     I   6   I   6   I    100    I     0     I       11        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I oběd         I  23  I   50    I    50     I     75      I  17   I  14   I    233    I    55     I       25        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I svačina      I  2   I   10    I     8     I     50      I   5   I   4   I    67     I     0     I        8        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I večeře       I  12  I   25    I    34     I     110     I  11   I   9   I    147    I    45     I       15        I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
I celodenní    I  43  I   100   I    100    I     500     I  48   I  40   I    667    I    100    I       72        I
I stravování   I      I         I           I             I       I       I           I           I                 I
I--------------I------I---------I-----------I-------------I-------I-------I-----------I-----------I-----------------I
1. Školní stravování využívající flexibilní výživové normy se řídí pravidly stanovenými v příloze č. 1 k této vyhlášce s výjimkou tabulky č. 1, bodu 9 písm. c) až e) přílohy č. 1 k této vyhlášce a pravidly stanovenými v této příloze.
2. U přípustné tolerance měsíční spotřeby vybraných druhů potravin v tabulce č. 3 přílohy č. 1 k této vyhlášce se v rámci přípravy stravy podle této přílohy ve skupinách Maso a Ryby, korýši, měkkýši připouští dolní mez plnění ve výši 0 %. Minimální součet plnění skupin Maso, Ryby, korýši, měkkýši a Luštěniny však musí odpovídat množství podle tabulky č. 2 této přílohy.
Tabulka č. 2: Množství minimálního plnění v kategorii Maso, Ryby, korýši, 
měkkýši a Luštěniny v gramech na strávníka a den v čisté hmotnosti
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I                I 2-3 roky I 4-6 let I 7-10 let I 11-14 let I 15 a více let I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I snídaně        I    0     I    0    I    0     I     0     I       0       I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I přesnídávka    I    5     I    7    I    8     I     9     I      12       I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I oběd           I    29    I   44    I    51    I    58     I      73       I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I svačina        I    5     I    7    I    8     I     9     I      12       I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I večeře         I    20    I   30    I    35    I    40     I      50       I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I přesnídávka,   I    39    I   58    I    67    I    76     I      97       I
I oběd a svačina I          I         I          I           I               I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
I celodenní      I    59    I   88    I   102    I    116    I      147      I
I----------------I----------I---------I----------I-----------I---------------I
3. Do skupiny Mléčné výrobky, mléko lze navíc započítat tofu s obsahem vápníku minimálně 100 mg na 100 g výrobku s koeficientem 1,5.
4. Hlavní chody obědového jídelního lístku v rámci 1 týdne mohou zahrnovat maximálně
a) 1x týdně pokrm s červeným masem a
b) 1x za dva týdny sladký pokrm.
5. V případě možnosti výběru z více hlavních chodů podle přílohy č. 1a k této vyhlášce je vždy možnost zvolit bezmasý pokrm.“.
8. V příloze č. 2 se vkládá nový bod 1, který zní:
„1. Strávníci 2-3 roky
 
   snídaně                               8,00 až 18,00
   přesnídávka                           7,00 až 13,00
   oběd                                 15,00 až 32,00
   svačina                               7,00 až 13,00
   večeře                               13,00 až 24,00
   Celkem (celodenní)                  50,00 až 100,00
   na nápoje                              4,00 až 8,00.“.
Dosavadní body 1 až 4 se označují jako body 2 až 5.
9. V příloze č. 2 se slova „Strávníci do 6 let“ nahrazují slovy „Strávníci 4-6 let“.
10. V příloze č. 2 se slova „1 až 4“ nahrazují slovy „1 až 5“.
Čl.II
Přechodné ustanovení
Zařízení školního stravování nebo jiná osoba poskytující stravovací služby se může do 31. srpna 2026 řídit vyhláškou č. 107/2005 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, s výjimkou § 4 odst. 10 a přílohy č. 2 vyhlášky č. 107/2005 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.
Čl.III
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. září 2025, s výjimkou ustanovení čl. I bodu 6, který nabývá účinnosti dnem 1. září 2028.
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy:
doc. PhDr. Bek, Ph.D., v. r.