Centrum sociálních služeb Praha, oddělení Pražské centrum primární prevence

Vydáno:

Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) je příspěvkovou organizací hlavního města Prahy. Poskytuje především terénní, ambulantní i pobytové služby široké škále osob v tíživé životní nebo sociální situaci. Rozsah služeb realizovaných CSSP zahrnuje služby zejména z oblasti sociální, ale jeho nedílnou součástí jsou také některé ze služeb zdravotnických, informačních a podobně. CSSP zároveň zaměřuje svou činnost i na sféru odborného vzdělávání a metodickou a koncepční aktivitu v oblasti sociálních služeb na území Prahy.

Centrum sociálních služeb Praha, oddělení Pražské centrum primární prevence
Mgr.
Jan
Žufníček,
etoped a adiktolog, vedoucí Pražského centra primární prevence
Pražské centrum primární prevence (PCPP), které chci ve svém článku představit, je jedním z oddělení Centra sociálních služeb Praha. Je to odborné metodické pracoviště zaměřené na oblast primární prevence rizikového chování na území hlavního města Prahy. Své služby poskytujeme hlavně školám a dalším odborným organizacím a institucím státní i nestátní sféry.
Podílíme se na tvorbě informačních a metodických projektů, mapujeme systém služeb primární prevence. Spolu s oddělením prevence Magistrátu hlavního města Prahy (MHMP) se podílíme na přípravě metodiky a hodnocení projektů v rámci grantového řízení MHMP v oblasti primární prevence. Připravujeme analýzy z oblasti rizikového chování, které jsou podkladem pro vytváření plánů a strategií pro tuto oblast. V této oblasti spolupracujeme s MŠMT a oddělením prevence MHMP. Podílíme se na vědecko-výzkumné činnosti ve spolupráci s akademickými pracovišti, jako je Klinika adiktologie 1. LF UK v Praze.
Významnou součástí naší práce je také vzdělávání pedagogů a dalších odborníků v oblasti primární prevence rizikového chování a oblastech souvisejících. Poskytujeme supervizi, poradenství a metodickou podporu pro školy a školská zařízení. Provozujeme webový portál www.prevence-praha.cz, kde naleznete více informací nejen o Pražském centru primární prevence, ale také mnoho informací o možnostech vzdělávání, o výzkumech, dále články, názory a metodické materiály z oblasti primární prevence. Kromě výše uvedených standardních činností, se v letošním roce spolupodílíme na realizaci projektů, z nichž bych vám některé rád na následujících řádcích stručně představil.
Zipyho kamarádi
V roce 2015 jsme společně s E-clinic a zahraničními partnery získali grant (od Ministerstva zdravotnictví ČR v rámci tzv. norských fondů v malém grantovém schématu Psychiatrická péče) na implementaci metodiky pro podporu duševního zdraví a prevenci rizikového chování u dětí ve věku 5-7 let Zippy's Friends. V rámci projektu byla metodika přeložena do českého jazyka jako Zipyho kamarádi. V metodice bude proškoleno přibližně 50 učitelů, kteří s ní budou pracovat až se 750 dětmi.
Metodika funguje již déle než 12 let ve více než 30 zemích po celém světě. Jedná se o model práce, kdy proškolený pedagog (nejlépe třídní učitel) pracuje s dětmi za pomoci strukturované metodiky a propracovaných materiálů. Metodika se zaměřuje na emoce, komunikaci, strategie zvládání obtížných situací atd. Zahrnuje 24 lekcí rozdělených tematicky do šesti modulů, které se zabývají tématy jako pocity, komunikace, vytváření a udržování vztahů, ale zaměřují se také na řešení konfliktů, vyrovnávání se se ztrátou a zvládání obtížných situací obecně.
V průběhu projektu proběhne i evaluace, která ověří účinnost metodiky v českém prostředí a nabídne možnost srovnání s podobně vedenými zahraničními výzkumy. Více informací o projektu naleznete na jeho stránkách: http://zipyhokamaradi.cz/.
Healthy and Free
Healthy and Free je projekt prevence a včasné intervence poruch příjmu potravy, zaměřený na podporu duševního zdraví, sebepřijetí a pozitivních postojů k sobě i jídelnímu chování. E-clinic ve spolupráci s CSSP a ROS (Norsko) získala v rámci norských fondů 2015/2016 grant na vývoj tohoto programu. V projektu vytváříme webový portál pro dospívající a dospělé s tématy: diety, lifestyle, hubnutí, zdravý životní styl. Portál bude tedy obsahovat jak odborné informace o onemocnění a možnostech léčby, tak články a blogy s populární tematikou.
Na stránkách naleznou doporučení také rodiče (jak rozpoznat známky onemocnění, co mohu dělat a co již ne) a učitelé (výběr preventivního programu ve škole). Všichni návštěvníci mohou položit anonymní dotaz na fóru nebo anonymně chatovat s klinickým psychologem, který jim může v indikovaných případech pomoci vyhledat vhodnou léčbu.
Na základě zkušeností z předchozího mezinárodního projektu ProYouth a sdílení zkušeností s norským partnerem ROS tedy vytváříme model péče, která by byla snadno dostupná a svou formou cílovou skupinu oslovila. Stránky projektu Healthy and Free pro ČR naleznete na www.healthyandfree.cz.
„Prevence šikany: zaměřeno na mládež“
Další aktivitou, kterou v současné době připravujeme, je projekt Prevence šikany: zaměřeno na mládež. Jedná se o mezinárodní spolupráci pěti evropských partnerů. Jejím cílem je společnou silou a s využitím zahraničních zkušeností vyvinout efektivní metody v rámci prevence a řešení šikany. Cílovou skupinou je mládež ve věku 11-14 let. V rámci projektu proběhne několik mezinárodních setkání odborníků, ale také přímá práce s dětmi, učiteli a rodiči tří škol v Praze.
Naše služby mají v konečném důsledku přinášet prospěch dětem a mládeži ohrožené rizikovým chováním. Tohoto cíle bychom nemohli dosáhnout bez spolupráce mnohých dalších. Jsou to především pracovníci MHMP a úřadů městských částí, metodici primární prevence pedagogickopsychologických poraden, školní metodici prevence, učitelé, pracovníci poskytovatelů programů primární prevence a mnozí akademičtí pracovníci. Za jejich dosavadní spolupráci jim patří náš dík.