Návštěva znojemské ZŠ pohledem ředitelky školy

Vydáno:

Již od roku 2012 realizuje odbor školství za podpory MČ Praha 7 zajímavý projekt zaměřený na začleňování interaktivních prvků do vzdělávání ve všech základních školách na obvodu. Tento projekt má několik úrovní.

Návštěva znojemské ZŠ pohledem ředitelky školy
Mgr.
Monika
Nezbedová
 
ředitelka ZŠ a MŠ Tusarova, Praha 7
V té první byly školám nainstalovány dvě
interaktivní tabule
a pedagogům se dostalo
základního proškolení
o práci s nimi. Druhá úroveň projektu již kromě dalšího interaktivního zařízení školám poskytla
nejnovější technické doplňky
v podobě hlasovacích zařízení (slouží pedagogům jako okamžitá zpětná vazba od žáků) a vizualizérů.
Tvůrcům projektu však nejde jen o materiální technické vybavení – instalací tabule do třídy ještě není automaticky zajištěn pozitivní přínos pro vzdělávání. Velkou roli hraje přístup učitele. Důležitá je proto systematická podpora pedagogů a ředitelů škol v oblasti moderních metod učení, pravidelné proškolování zkušenými odborníky a podpora vznikajících metodických skupin.
Součástí projektu v oblasti podpory pro zavedení optimálního využití nejmodernější didaktické technikybyl opakovaný výjezd ředitelů a pedagogů škol Prahy 7 do Základní školy JUDr. Josefa Mareše ve Znojmě. Ta má ve využívání interaktivních tabulí již mnohaletou praxi a její učitelé byli ochotni podělit se s našimi o užitečné zkušenosti a metodické postupy.
Bylo znát, že učitelé nevnímají vzájemnou hospitaci ve výuce jako negativní. Je jim jasné, že dobrý kantor druhého nekontroluje a neposuzuje, ale rád sdílí dobrou praxi a vyměňuje cenné zkušenosti.
Díky nastartovanému projektu MČ Prahy 7 na naší škole ZŠ Tusarova samovolně vzniká a narůstá uskupení učitelů, kteří se s entusiasmem zdokonalují v práci s interaktivními tabulemi a sdílí metodickou podporu s technicky méně zdatnými kolegy. Tato týmová spolupráce napomáhá tomu, že čím dál víc učitelů „přichází na chuť“ práci s nejmodernějšími technologiemi a zařazuje ji do své výuky.
Přes počáteční nedůvěru nyní moc ráda konstatuji, že zástupci MČ Praha 7 vytvořili ojedinělý projekt, který napomáhá modernímu uchopení a zefektivnění výuky, a zároveň podporuje různé formy spolupráce mezi školami ve
sdílení dobré praxe.