Odborná kvalifikace učitele ZUŠ

Vydáno:
Odborná kvalifikace učitele ZUŠ
PhDr. Mgr.
Monika
Puškinová
PhD.
 
Jsou tito učitelé odborně kvalifikovaní?
1.
Učitelka má VŠ, studijní program: učitelství pro SŠ (7504T), studijní obor: učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro SŠ (český jazyk – dějepis). Učí literárně-dramatický obor na ZUŠ.
2.
Učitelka má VŠ, stud. prog.: učitelství pro ZŠ (M7503), studijní obory: učitelství ČJ a literatury pro 2. st. ZŠ (7503T019) a učitelství HV pro 2. st. ZŠ (7503T034). Učí sborový zpěv a hudební nauku – pro 1. i pro 2. stupeň na ZUŠ.
3.
Učitelka má VŠ, stud. prog.: učitelství pro SŠ (7504T), stud. obor: učitelství HV a sbormistrovství pro SŠ. Učí sborový zpěv a hudební nauku pro 1. stupeň na ZUŠ.
4.
Učitelka má VŠ, magisterský studijní program – OU – fil. fak. (učit. všeob. vzd. př. ČJ-VV). Učí ve výtvarném oboru na ZUŠ.
SOUVISEJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEDPISY:
 
zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, v platném znění
 
Učitelka má VŠ, studijní program: učitelství pro SŠ (7504T), studijní obor: učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů pro SŠ (český jazyk – dějepis). Učí literárnědramatický obor na ZUŠ. Jako spojující článek absolvovaného studijního oboru a vyučovaného předmětu na ZUŠ se jeví „čeština“. Učitelka však není odborně kvalifikovaná pro literárnědramatický obor na ZUŠ, protože vystudovala češtinu jako všeobecně vzdělávací předmět, nikoli jako umělecký obor. Proto nelze použít § 10 odst. 1 písm. a) zákona o pedagogických pracovnících.
 
Učitelka má VŠ, stud. prog.: učitelství pro ZŠ (M7503), studijní obory: učitelství ČJ a literatury pro 2. st. ZŠ (7503T019) a učitelství HV pro 2. st. ZŠ (7503T034). Učí sborový zpěv a hudební nauku pro 1. i pro 2. stupeň na ZUŠ.
 
Učitelka má VŠ, stud. prog.: učitelství pro SŠ (7504T), stud. obor: učitelství HV a sbormistrovství pro SŠ. Učí sborový zpěv a hudební nauku pro 1. stupeň na ZUŠ. Předmět hudební nauka není považován za umělecký předmět, proto je učitelka, která absolvovala učitelství HV pro 2. stupeň ZŠ, stejně učitelka, která absolvovala učitelství HV pro SŠ, odborně kvalifikovaná pro výuku hudební nauky. Tyto učitelky však nejsou odborně kvalifikované pro výuku sborového zpěvu.
 
Učitelka má VŠ, magisterský studijní program – OU – fil. fak. (učit. všeob. vzd. př. ČJ-VV). Učí ve výtvarném oboru na ZUŠ.
Podle § 10 odst. 1 písm. d) zákona o pedagogických pracovnících učitel uměleckých odborných předmětů v ZUŠ získá odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném magisterském studijním programu v oblasti pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů všeobecně vzdělávacích předmětů studijního oboru zaměřeného na výtvarnou výchovu jen pro výuku výtvarného oboru v základní umělecké škole.
Z dotazu vyplývá, že učitelka absolvovala studijní program na filozofické (ne pedagogické) fakultě, nicméně absolvovala obor učitelství všeobecně vzdělávacích předmětů ČJ a VV ( je důležité, aby se jednalo o studijní program v oblasti pedagogických věd). Studium bylo zaměřené i na VV. Proto je učitelka odborně kvalifikovaná pouze pro výuku výtvarného oboru.