Jak řešit dietní stravování v praxi

Vydáno:

Dietní stravování ve školských stravovacích zařízeních je poskytnutím léčebné výživy, to znamená, že jeho realizace vyžaduje odborně kvalifikovanou osobu podle zákona (zákona č. 96/2004 Sb., v platném znění, a vyhlášky č. 55/2011 Sb., v platném znění). Tuto kvalifikaci splňuje v České republice pouze nutriční terapeut.

Jak řešit dietní stravování v praxi
Mgr.
Tamara
Starnovská,
předsedkyně sekce výživy a nutriční péče ČAS
Dietní stravování může být poskytnuto jen na základě stanoviska praktického lékaře pro děti a dorost, který stanoví, jaké dietní opatření dítě potřebuje, případně i na jakou dobu. Škola, která chce jít s dobou, může nabídnout rodičům možnost dietního stravování pro jejich dítě v bezpečných podmínkách, nejen z pohledu hygienického, ale i z pohledu zdravotního. To jí umožní dodržení požadavků novelizované vyhlášky o školním stravování, v souladu s metodickým doporučením MŠMT.
Je třeba si uvědomit, že i v dobré víře neodborně zvolené potraviny, výrobní postupy či záměny potravin mohou poškodit zdraví dítěte (například sójové výrobky). Také je důležité vědět, že požadavky rodičů nemusí být v souladu s potřebami bezpečné léčebné výživy, protože ani rodiče nejsou obvykle odborně kvalifikováni. Proto příprava diety / léčebné výživy podle požadavků rodičů nemusí nutně znamenat správně připravenou dietu / léčebnou výživu.
JAK ŘEŠIT DIETNÍ STRAVOVÁNÍ?
1.
Rozhodnout se, zda tuto činnost chce školské stravovací zařízení poskytovat.
NE (nastavit pravidla, jak bude postupovat při požadavku na dietní stravování dítěte)
ANO [připravit si potřebné podklady Z jídelní lístek s recepturami pokrmů a technologickými postupy jejich výroby, plnění spotřebního koše, plnění doporučené pestrosti stravy; pokud již některá jídla či diety byly připravovány, tak jejich jídelní lístek a receptury, technologický postup - pokud se odlišuje; kritické body v HACCP (s ohledem na zpracování diet)]
2.
Uzavřít dohodu o provedení práce s nutričním terapeutem. Ten zhodnotí možnost realizace dietního stravování, navrhne případné potřebné úpravy
Možné výsledky zhodnocení:
-
Systém dietního stravování je aplikovatelný rovnou.
-
Systém dietního stravování je aplikovatelný s drobnými úpravami.
-
Systém dietního stravování je aplikovatelný po rozsáhlejších úpravách.
-
Systém dietního stravování nelze za stávajících podmínek bezpečně aplikovat.
Nutriční terapeut vypracuje písemnou zprávu s návrhy případných potřebných úprav. Termín realizace úprav stanoví školské stravovací zařízení dle svých možností. Pokud je systém aplikovatelný, dohodne NT se školským stravovacím zařízením termín a způsob proškolení pracovníků v jejich podmínkách.
Možné formy zaškolení:
-
v průběhu jednoho dne, mimo pracovní dobu
-
v průběhu jednoho dne, v průběhu pracovní doby
-
rozloženě do několika dnů
Zaškolení je zakončeno ověřením znalostí teoretických i praktických:
ÚSPĚŠNĚ
NEÚSPĚŠNĚ (opakované proškolení v problémových oblastech)
NT předá školskému stravovacímu zařízení a Sekci výživy a nutriční péče písemné stanovisko s datem, odkdy je ve škole nastaven systém v souladu s platnou legislativou.
Sekce výživy a nutriční péče ČAS vždy k prvnímu dni následujícího měsíce předá souhrnnou informaci o počtu úspěšných realizací MŠMT.
Pokud není nejméně jednou za tři měsíce systém ověřen kontrolou používaných podkladů nutričním terapeutem, pozbývá platnosti. O pozbytí platnosti poskytne Sekce výživy a nutriční péče ČAS konkrétní informace MŠMT vždy k datu vypršení platnosti.
-
Kontakt pro další informace: www.sekce-vnpcas.cz
-
Kontakt pro online komunikaci: sekretariat@sekce-vnpcas.cz