Dietní stravování ve školních jídelnách - proč ne?

Vydáno:

O tom, že zavedení dietního stravování ve školních jídelnách nemusí být nic složitého, se postupně přesvědčují školy v městských částech Prahy 12 a 15 a také školy zřizované přímo Magistrátem hl. města Prahy (MHMP).

 

Dietní stravování ve školních jídelnách – proč ne?
Ilona
Kumžáková Richterová
referentka školního stravování, Odbor školství a mládeže MHMP
Velkou podporu implementaci dietního stravování poskytuje i
radní pro školství a evropské fondy Ing. Mgr. Irena Ropková:
„Do konce roku 2017 bychom velice rádi implementovali dietní stravování minimálně do 20 školních jídelen zřizovaných MHMP. Týká se to také jídelen v domovech mládeže, kde je stravování celodenní a děti a studenti s jakoukoli zdravotní dietou by jinak neměli šanci na kvalitní a hodnotnou stravu. Vím, že dietní stravování není zákonnou povinností, a proto si velmi vážím ochoty a práce kuchařek, které se rozhodly vyjít dětem se zdravotní komplikací vstříc a zajišťují dietní stravování nad rámec svých běžných pracovních povinností. Školní jídelny, které možnost dietního stravování nabízejí, chceme podporovat jak metodicky, tak v rámci možností i finančně.“
Otázkou dietního stravování ve školách se postupně začali zabývat i představitelé jednotlivých pražských městských částí – např.
odbor školství Prahy 12 a Prahy 15
již nyní úzce spolupracuje s referentkou školního stravování MHMP paní Ilonou Kumžákovou Richterovou a společně vytvářejí síť pilotních základních a mateřských škol, které svým dětem a žákům ve spolupráci s nutriční terapeutkou dietní stravování poskytují.
Nutriční terapeutka Dana Šímová k tomu říká:
„Důležitá je zde spolupráce nutričního terapeuta s rodiči dětí, které vyžadují dietní stravování. Často se setkávám s tím, že rodiče přesně nevědí, co mohou a nemohou dítěti dát vzhledem k různým dietním opatřením, a hlavně potravinovým intolerancím. Například u šetřící diety je nutné zohlednit, že se již nejedná o akutní fázi nemoci a dietní jídelníček může být volnější. Musí být přizpůsoben již aktivnímu pohybu dítěte, tedy nutričně hodnotný, přesto pestrý a chutný. Další velmi dobré výsledky máme u dětí předškolního věku s laktózovou intolerancí, u kterých postupně ve spolupráci s rodiči a vedoucí školní jídelny zavádíme mléčné produkty s nízkým obsahem laktózy až po běžné mléčné výrobky. Tyto děti potom bez jakýchkoliv problémů zvládají od školního věku běžnou stravu ve školní jídelně bez dalších úprav.“
Věříme, že postupně se přidají i další městské části a že v blízké budoucnosti nebude pro žádného z rodičů problém najít pro své dítě školní zařízení, které službu dietního stravování bude bez problémů poskytovat. A také věříme, že i rodiče tuto snahu pracovníků ve školních jídelnách dokáží ocenit a že podobná poděkování (viz níže) nebudou ojedinělá...
„Dobrý den,
dnes po rozhovoru s paní kuchařkou jsem si uvědomil, že jsem Vás chtěl informovat o zdravotních výsledcích Davida, co se týká jeho celiakie (sama paní kuchařka se mě na to aktivně ptala).
Davidovi celiakii objevili na konci roku 2015 a ještě po roce jeho krev obsahovala obranné látky na lepek – vyčištění trvá delší dobu. Poslední kontrola, kterou absolvoval, proběhla na jaře letošního roku a jeho krev poprvé nevykazovala žádné stopy obranných látek.
To znamená, že výsledek našeho, ale samozřejmě i Vašeho úsilí konečně přinesl ovoce a David je ,úplně zdráv’ (dokonce i vyrostl a začíná konečně přibírat na váze). Jeho ošetřující lékař chtěl název základní školy a posílá velkou pochvalu.
Komunikace s Vaším personálem v kuchyni je skvělá a teď při možnosti výběru jídla volíme vždy to jídlo, které je pro ně jednodušší na bezlepkovou přípravu.
Opět moc děkuji za Váš přístup a přeji hezký den.“
S přátelským pozdravem František Marhou