Forma cestovního příkazu

Vydáno:

Zajímalo by nás, zda je legislativně upravena forma cestovního příkazu. Je nutné evidovat schválený cestovní příkaz v tištěné podobě, případně je možné tištěný cestovní příkaz nahradit elektronickou verzí s dohledatelným schvalovacím procesem?

Forma cestovního příkazu
JUDr.
Marie
Salačová
ODPOVĚĎ:
Není mi známo, že by existovala legislativně upravená forma cestovního příkazu, pouze byly (dříve vydavatelstvím SEVT) a snad dosud jsou prodávané (v prodejnách Sbírky zákonů) tiskopisy pro tuzemské a zahraniční pracovní cesty, které byly poměrně, případně s malými úpravami, vyhovující.
Vždy platilo, že si může zaměstnavatel vytvořit tyto formuláře podle vlastní představy a potřeby, v libovolné podobě, ale s tím, že tyto formuláře musí vždy splňovat všechny požadavky stanovené platnou právní úpravou pro poskytování náhrad cestovních výdajů, tj. v současné době požadavky stanovené zákonem č. 262/2006 Sb., zákoníkem práce, ve znění pozdějších předpisů.
Používání formulářů „cestovních příkazů“ je velmi důležité zejména pro zaměstnance, a to proto, že tento cestovní příkaz je pro něj jediným důkazem toho, že byl vyslán na pracovní cestu, pro případ, že by se mu přihodila nějaká nečekaná nepříjemná skutečnost (např. úraz apod.) v průběhu pracovní cesty. Samozřejmě že je důležitý i pro vyúčtování pracovní cesty.
Evidence a archivování cestovních příkazů je záležitostí účetních předpisů, neboť se jedná nepochybně o účetní doklad.