Salmondo - online nástroj pro podporu kariérového poradenství na ZŠ i SŠ

Vydáno:

Brněnská společnost Salmondo vyvíjí webový systém pro podporu kariérového poradenství na základních a středních školách. Webová aplikace má za cíl efektivně poskytnout základní poradenství většímu množství studentů, kteří zvažují výběr dalšího studia a řeší volbu kariéry. Zároveň je připravena tak, aby s jejími výstupy a metodikou výchovní a kariérní poradci mohli dále pracovat a využít je ve své poradenské praxi.

Salmondo - online nástroj pro podporu kariérového poradenství na ZŠ i SŠ
Ing.
Tibor
Kučera,
spoluautor aplikace Salmondo, Salmondo, s. r. o.
Kariérové poradenství na základních a středních školách je často zanedbávaná oblast. Výchovní poradci jsou zahlceni jinou agendou a v rámci poradenské role nemají prostor, aby se žákům dostatečně věnovali a v oblasti kariérní volby je výrazněji podpořili. Kvůli tomu se k většině žáků poradenské služby často nedostanou, a ti se tak rozhodují o svém budoucím studiu a kariéře nesystematicky, aniž by zohlednili důležité aspekty své osobnosti a svá očekávání od pracovního života.
S vizí pomoci rozvoji kariérového poradenství na školách proto společnost Salmondo vytvořila webový systém, který školám umožňuje podpořit své žáky v kariérovém rozhodování: „Salmondo je webová aplikace, která obsahuje řadu modulů - psychologických testů, dotazníků, sebehodnoticích modulů, ale i dalších, například manažerských nástrojů, které žákům umožní lépe se poznat, pomůže jim s plánováním studia a kariéry a udržením studijní motivace.
Aplikace funguje velmi jednoduše - žák se do ní skrze webovou stránku přihlásí a postupně prochází jednotlivými moduly,“ vysvětluje Mgr. Adam Benkovič, jeden ze zakladatelů služby.
Psychologické testy, které jsou součástí aplikace, jsou připraveny s odborníky na osobnostní a zájmové testování a přizpůsobeny českému prostředí tak, aby byla zajištěna jejich spolehlivost a kvalita výstupů. Na přípravě testů tak spolupracovala například doc. PhDr. Martina Hřebíčková, Dr., DSc., vedoucí vědecká pracovnice Psychologického ústavu Akademie věd ČR, nebo PhDr. Antonín Mezera, speciální pedagog, školní a poradenský psycholog a dlouholetý ředitel PPP, který se oblasti zájmového testování dlouhodobě věnuje.
„Výchovní poradci i žáci velmi oceňují, že aplikace nevyžaduje žádnou instalaci, mohou s ní pracovat kdekoli skrze webovou stránku a výsledky jednotlivých testů a dalších nástrojů mají k dispozici ihned a nemusejí na ně čekat. Žák je navíc může velmi jednoduše sdílet s výchovným poradcem, který je pak v případě potřeby má k dispozici jako podklad pro navazující osobní poradenství,“ doplňuje další ze zakladatelů služby Ing. Libor Vošický.
Přes poměrně krátkou existenci služby ji již v současné chvíli využívají tisíce studentů na desítkách škol v rámci celé České republiky. Díky podpoře krajů ji také od letošního školního roku budou mít plošně k dispozici všechny základní školy v Jihočeském kraji a 40 vybraných středních škol v kraji Jihomoravském. „Naším cílem je poskytnout školám a výchovným či kariérním poradcům nástroj, který jim pomůže efektivně a kvalitně plnit jejich poradenskou funkci, a dostat tak poradenství k většině studentů. Pokud jde o finanční stránku, se školami spolupracujeme formou ročního poplatku, který se pohybuje v závislosti na počtu studentů mezi 10 000 až 20 000 Kč. Jako zdroj financování školy často využívají šablony určené právě na podporu kariérového poradenství,“ uvádí Vošický.

Související dokumenty

Pracovní situace

Kariérové poradenství

Poradna

Kariérový poradce na ZŠ