Ředitel školy jako zaměstnanec a zaměstnavatel

Vydáno:

Na základě judikátů rozhodl náš zřizovatel, že dokumenty, kde se má ředitel podepsat zároveň jako zaměstnanec, má na straně zaměstnavatele podepsat jeho zástupce. Zřejmě je tedy potřeba dodržovat pokyny zřizovatele, neboť je zároveň pověřen veřejnosprávní kontrolou. Otázkou ovšem zůstává, kdyby mělo dojít např. na pojistné plnění za pracovní úraz ředitele školy na služební cestě, když by mu takovouto cestu nepovolil zaměstnavatel, neboť tím je on sám, ale dle pokynu zřizovatele jeho podřízený. Takto jsme již přece mimo zákon. Bude tato služební cesta řádně povolena. Mám dojem, že nikoliv.

 

 

 

 

Ředitel školy jako zaměstnanec a zaměstnavatel
JUDr.
Bořivoj
Šubrt
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 166 odst. 1 zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
ODPOVĚĎ:
Určitá opatrnost v těchto případech je na místě, o čemž svědčí vámi již zmíněná
judikatura
soudů. Jde o to, aby příslušné právní jednání či pracovní pokyn vůči sobě samému nebyl vnímán jako zneužití práva či střet zájmů. Rozsudky, které soudy, včetně Nejvyššího soudu, v obdobných záležitostech vyslovily, je však vždy nutné vnímat tak, že řeší konkrétní případ.
Ne vždy je tak možné provést takové zobecnění, že by ředitel školy, který je sám statutárním orgánem příspěvkové organizace, nemohl vůči sobě učinit právní jednání. Opatření zřizovatele, aby příslušný pokyn vůči řediteli podepsal jeho zástupce, může mít skutečně význam pro konání pracovní cesty (v 90. letech se například objevil případ, kdy si ředitel podniku sám sobě podepsal pracovní cestu do Brazílie). Takové právní jednání za zaměstnavatele je právně možné, neboť podle ustanovení § 166 odst. 1 občanského zákoníku právnickou osobu zastupují její zaměstnanci v rozsahu obvyklém vzhledem k jejich zařazení nebo funkci. Z toho vyplývá, že takový souhlas zástupce ředitele je pak legitimním stanovením podmínek pracovní cesty, což má význam i pro ev. vznik pracovního úrazu ředitele školy při takové cestě.
Na druhé straně jsou však případy, kdy statutární orgán -ředitel vůči sobě samému může provést příslušné právní jednání (či dát sobě pokyn), neboť není nikdo jiný, kdo by jej provedl. Jestliže by se například rozhodnutím zřizovatele škola rušila a funkce zástupce ředitele by nebyla obsazena, výpověď z pracovního poměru dá ředitel sám sobě. Zřizovatel tak nemůže učinit, protože mu toto právo zákon nedává. V daném případě by nešlo o žádný střet zájmů.