Maturitní zkoušky

Vydáno:

Naše škola bude mít z rozhodnutí zřizovatele zrušen jeden obor vzdělání, a to gymnázium. Ve školním roce 2015/2016 se na naší škole vzdělávala poslední třída tohoto oboru, tzn. že již 3. rok do tohoto oboru nepřijímáme žáky. V září 2016 nebo v r. 2017 dojde k vyřazení tohoto oboru v zařazovací listině naší školy. Žák naší školy může konat maturitní zkoušku do 5 let od ukončení 4. ročníku. Jedna naše žákyně bude konat maturitní zkoušky až v podzimním termínu. Nemůžeme vyloučit, že některý žák v jarním termínu některou zkoušku nevykoná úspěšně a bude zkoušku někdy do 5 let opakovat. Platí pro naši školu nějaká omezení, která se týkají maturitních zkoušek v oboru, který již škola nemá zařazen? Personálně je škola dostatečně vybavena pro to, aby maturitní zkoušku v daném oboru mohl žák konat.

 

 

 

 

Maturitní zkoušky
PhDr. et Mgr.
Jiří
Valenta
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
-
§ 142, 144 a 150 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
ODPOVĚĎ:
Právo školy nabízet dosažení středního vzdělání s maturitní zkouškou (tedy právě právo dané školy umožnit vykonání maturitní zkoušku a vydat maturitní vysvědčení) je vázáno na zápis příslušného oboru v rejstříku škol a školských zařízení § 142 odst. 1 školského zákona. Lze tedy předpokládat, že pokud zřizovatel rozhodl o vyjmutí oboru gymnaziálního vzdělání ze zřizovací listiny, bude následovat rovněž výmaz tohoto oboru z rejstříku škol a školských zařízení [§ 144 odst. 1 písm. d) ve spojení s § 150 odst. 1 a 2 školského zákona]. Takže po nabytí právní moci rozhodnutí rejstříkového orgánu o výmazu příslušného oboru vzdělání ze školského rejstříku pozbývá daná škola právo poskytovat v daném oboru vzdělávání, tedy i vykonávat v této škole maturitní zkoušku v příslušném oboru, a hlavně nebude taková škola moci vydat maturitní vysvědčení pro tento obor.