Týden "Vaříme z regionálních potravin"

Vydáno:

Snažíme se našim strávníkům jídelníčky zpestřovat, vařit zdravě a chutně. Co víc jim můžeme dát než pokrmy vařené z čerstvých surovin bez použití konzervačních prostředků. Jsme jídelna v srdci úrodné Hané, a tak nám čerstvé suroviny rostou přímo za humny. Nakupujeme sice běžně od pěstitelů a chovatelů z blízkého okolí, ale chtěli jsme vyzkoušet, zda by bylo možné sestavit jídelníček tak, abychom využili surovin přímo z Kojetína, popřípadě nejbližšího okolí.

Oslovila jsem místní podnikatele v oblasti rostlinné i živočišné výroby a setkala se s opravdu velmi vstřícnou odezvou. A tak jsme mohli na týden od 19.9.2016 do 23.9.2016 sestavit jídelníček tak, jak uvádím v příloze. Použité potraviny byly z místních a okolních polí, zahrad a farem. Maso, mouka, některá zelenina a veškeré brambory byly přímo z Kojetína, jiná zelenina od chropyňského zelináře, ovoce ze Střílek a Troubek, ryby z Tovačovských rybníků, čerstvá kuřata z Raclavic, vepřové maso z kojetínského chovu a hovězí od místního farmáře, vejce z drůbežárny z Troubek, mák z Vyšovic aj. Od některých dodavatelů jsme odebírali suroviny i dříve, jiné kontakty jsme získali nově.
A co na to strávníci? Ohlasy byly kladné a jídlo z tak kvalitních a čerstvých surovin bylo opravdu dobré. Co se týká finanční bilance - 1 550 Kč za celý týden, což při počtu 700 obědů denně je částka zanedbatelná. Stačilo by nahradit některé dražší suroviny levnějšími (např. červená čočka atd.) a finanční bilance by byla plusová.
Chtěli jsme touto akcí ukázat, že se dá vařit z čerstvých surovin místních zdrojů a že je to to nejlepší, co našim strávníkům můžeme dát.

Související dokumenty