Soutěž vaření "Školní jídelna chutně a zdravě"

Vydáno:

Dne 25. 10. 2019 se na Středním odborném učilišti gastronomie a podnikání v Praze uskutečnilo finálové kolo 3. ročníku soutěže „Školní jídelna chutně a zdravě“. Soutěž připravila Asociace zřizovatelů školních jídelen, z. s., ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a společností Bidfood Czech Republik, s. r. o.

Soutěž vaření „Školní jídelna chutně a zdravě“
Tomáš
Cimbálník,
AZŠJ, z. s.
Finálového kola se zúčastnilo 14 školních jídelen z Prahy zastoupených vždy jednou kuchařkou či kuchařem, kteří postoupili z úvodního korespondenčního kola soutěže. Úkolem soutěžících bylo navrhnout a připravit tříchodové menu z moderních a nutričně vyvážených surovin na zadané téma. Téma pro letošní rok znělo: „Polední bezlepkové menu s využitím zvěřiny nebo hovězího masa”.
Účastníci přistoupili ke splnění soutěžního úkolu s nadšením a zároveň s určitou nervozitou či trémou nejen proto, že soutěž probíhala v „cizí“ kuchyni, ale i s vědomím toho, že mají omezený čas na přípravu celého menu a každá chyba může znamenat ztrátu důležitých bodů. Přesto se tohoto nelehkého úkolu zhostili se ctí a profesionalitou zkušených mistrů kuchařů.
Hodnotící komise složená z odborníků na školní stravování neměla ani letos jednoduchou pozici. Komise musela ohodnotit chuť a další senzorické vlastnosti pokrmu, kvalitu receptury, pestrost surovin a originalitu celého menu. Samozřejmostí byla kontrola dodržování hygienických norem, čistoty na pracovišti, technologických postupů i organizace práce.
Navíc byl v letošním roce počet finalistů rozšířen z 10 na 14 účastníků a účast byla opravdu pestrá. Soutěže se zúčastnili zástupci jídelen při mateřských, základních, středních školách i samostatné školní jídelny. Přístup a promyšlenost pokrmů byly vynikající. Sami hodnotitelé se po soutěži shodli, že soutěž byla velmi vyrovnaná, možná nejvíce od jejího vzniku. Závěrečná debata komise o předpokládaném vítězi probíhala vášnivě a každý měl svého favorita. Z neformální diskuze při čekání na výsledky vyplynulo, že komisaři měli dodržet doporučený několikadenní půst.
Atmosféra celé soutěže vytvořená soutěžním nasazením účastníků i přátelským přístupem hodnotitelů byla nakonec příjemným zážitkem a změnou všedních pracovních dnů pro všechny přítomné a pro vítěze samozřejmě doplněna ještě pocitem úspěchu.
V letošním roce bylo hodnoceno 5 nejlepších kuchařů a jejich menu a také byla nově zavedena „Cena strávníků“ - ocenění jednoho nejlepšího pokrmu přímo dětskými strávníky zastoupenými v komisi. Vítězkou se nakonec podle očekávání některých členů komise stala paní Kristina Horňáková z MŠ na Korábě z Prahy 8. Na dalších místech se umístili soutěžící zastupující jídelny fungující na různých typech škol nebo samostatně, což dokazuje vyrovnanost soutěžících a spravedlivé nastavení podmínek soutěže. Všem výhercům gratulujeme, ostatním účastníkům děkujeme za účast a těšíme se na setkání při dalším ročníku v příštím roce.
Co ale považuji za daleko důležitější, byl vzkaz, který tato soutěž vysílá k veřejnosti - k rodičům strávníků a strávníkům samotným, že školní stravování poskytuje nabídku kvalitní, pestré a nutričně vyvážené školní stravy jak pro běžné strávníky, tak pro strávníky s dietními požadavky.
Pořadí 3. ročníku soutěže:
1. místo
MŠ Na Korábě, Praha 8 - kuchařka Kristina Horňáková
Menu:
Polévka fenyklová s mandlemi
Daněk na lesních houbách, bramborovo-kapustové pyré
Jáhlové kuličky s horkými jahodami
Domácí zázvorová limonáda s citronem
2. místo
ZŠ Gutova, Praha 10
(zaměstnavatel: Školní jídelna Praha 10, p. o.) - kuchař Jiří Pšenčík
Menu:
Dýňový krém s červenou čočkou
Pljeskavica s balkánským sýrem, dip z pečených paprik, polentové hranolky
Čokoládová quinoa se šlehaným tvarohem a višněmi
Voda
3. místo
Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4 - kuchařka Jaroslava Linková
Menu:
Mrkvový krém se zázvorem a ricottou
Dančí kýta se špenátovou krustou, bramborovo-dýňové pyré
Makový pudink s banánovým kompotem
Okurková domácí limonáda
4. místo
MŠ Matěchova, Praha 4 - Jana Coufalová
Menu:
Farmářská polévka s kukuřičnými noky
Dušené hovězí se sušenými rajčaty a mrkví, šťouchané bylinkové brambory
Tvarohovo-jogurtový krém banánovo-malinovým pyré
Bylinkový čaj
5. místo
ŠJ Dražického náměstí, Praha 1 - kuchařka Olga Didunyková
Menu:
Dýňový krém s kokosovým mlékem, parmezánem
a černým sezamem
Zvěřinové ragú, otýpka fazolových lusků, batátové hranolky
Smetanový krém s pepitkami a mangem
Mátová voda
Cena strávníků
ŠJ Dušní, Praha 1 - kuchař Miroslav Petr
Polévka - cuketový krém s pepitkami
OHLASY
Děkuji ještě jednou, že jsem se opět mohl přímo účastnit soutěže o nejlepší školní oběd roku, a dovolte mi krátké shrnutí z pohledu dodavatele použitých surovin. Nejdříve bych ovšem rád předeslal, že soutěž má rok od roku lepší a lepší úroveň. Od soutěžících, kteří k ní přistupují s velkou pokorou a zodpovědností, přes porotce až po organizátory, kteří opravdu dbají na každý detail a neponechávají nic náhodě. Co se soutěžních pokrmů týče, každý rok bývám při tvorbě objednávky velmi překvapený, jaké druhy masa, zeleniny, ale i koloniálního zboží si soutěžící vybírají a každý rok jsem napnutý jak se s nimi kuchařky a kuchaři „popasují“.
Je pro mě velkým a milým překvapením, že například daňčí kýta, srnčí plec nebo kachní prsa už nejsou jen výsadou šéfkuchařů nejlepších restaurací, ale skvěle a se ctí je dokáže připravit i kuchařka z mateřské školy nebo kuchař ze školní jídelny při základní škole!! Mnoho let se problematice školního stravování věnuji a vždy jsem se setkával se skutečností, že kvalitní potraviny školní jídelny nenakupují, protože s nimi neumí pracovat. Touto soutěží jsem se přesvědčil, že tato doba pomalu odchází, a kvalitou prezentovaných pokrmů by si soutěžící vydobyli respekt i mezi věhlasnými kuchaři!!
Tedy BRAVO a už nyní se nemohu dočkat příštího ročníku!!
Pavel Melich - člen hodnotící komise, zástupce Bidfood Czech Republik s. r. o.