Realizace projektu "Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje" pokračuje... tentokrát na Odborném učilišti Chroustovice

Vydáno:

Již potřetí jsme se v rámci projektu Pardubického kraje „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje“ s podtitulem „Kuchyně našich babiček“ sešli s milými lidmi „u plotny“, uvařili společně obědové menu a setkali se s kladným ohlasem. Smysl projektu byl naplněn, ale to předbíhám.

Realizace projektu „Moderní pojetí tradičních receptur ve školních jídelnách Pardubického kraje“ pokračuje... tentokrát na Odborném učilišti Chroustovice
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka Školní jídelny Kojetín, příspěvkové organizace
Jen krátké ohlédnutí za již proběhlou realizací projektu Pardubického kraje. Autorem projektu je pan Ing. Bc. Vladimír Štefančík, krajský metodik školního stravování Pardubického kraje. Smyslem projektu je mimo jiné ukázat kvalitu stravy ve školních jídelnách za využití starých českých receptur při dodržení výživových norem a nutričních doporučení. Při dnešních možnostech a výběru různých pokrmů ze světových kuchyní bychom neměli zapomínat na tradice české gastronomie. Za povšimnutí stojí i skutečnost, že při samotném vaření jsou přítomna média a prostřednictvím nich může poznat i široká veřejnost, že práce v kuchyni je nelehká a náročná.
Jak jsem již psala ve Speciálu pro školní jídelny 2/2019, máme tu čest se projektu účastnit coby garant. Naším úkolem je sestavení projektového menu a stanovení technologického postupu v souladu s dodržováním zásad spotřebního koše, výživových norem a finančního limitu na nákup potravin a samozřejmě samotná realizace za významné spolupráce pracovníků dotčené kuchyně. I tentokrát jsme listovali v kuchařkách, které jsme získali od svých babiček, a vybrali menu, které není úplně tradiční ve školních jídelnách, ale máme zato, že je zajímavé a splňuje výše uvedené požadavky.
Dne jedenáctého dubna letošního roku se ráno v šest hodin ve školní jídelně v Chroustovicích „spustily“ kuchyňské stroje a samotná realizace začala. I v Chroustovicích se nám od ředitele školy jakožto i od zaměstnanců v kuchyni dostalo excelentního přijetí, a tedy spolupráce s místními kuchaři a cukráři byla opravdu velmi dobrá a příjemná. Nervozita sice panovala, ale rozhodně nebyla tak velká, aby ruce svazovala. Pan Oldřich Szedlák, hlavní kuchař ŠJ Kojetín, práci v kuchyni řídil a spolu s ostatními vytvořili skvělou pochoutku.
A co vlastně vařili?
-
polévka fazolová s bylinkami
-
vepřová líčka na zelenině se smetanou, pečené brambory se semínky a rozmarýnem
-
salát hlávkový s mrkví a ředkvičkou
-
mošt z jablek, mrkve a zázvoru
-
moučník makovec s hruškami
Při sestavování menu jsme vycházeli nejen ze samotného zadání, ale brali jsme v úvahu i roční období a s tím spojenou dostupnost čerstvých surovin. Stejně tak vařily i naše babičky. Brzy na jaře velký výběr regionálních čerstvých surovin není, přesto se čerpat dá. Je dostupná uskladněná kořenová zelenina, první salát a ředkvičky, brambory celoročně, uskladněná jablka a hrušky. Využili jsme skleníků s čerstvou zeleninou na učilišti. Vepřová líčka jsme měli od regionálního dodavatele masa přímo z porážky. V menu jsou zastoupené luštěniny, zelenina čerstvá i vařená, ovoce formou moštu, který jsme si sami moštovali, dále libové vepřové maso, brambory a semínka, čerstvé bylinky a v neposlední řadě mák, bohatý na vápník, a to formou moučníku.
V jedenáct hodin bylo navařeno a mohlo se podávat. Chodila jsem mezi konzumenty a zjišťovala, jak jim chutná. O to větší radost z díla máte, když vidíte spokojené strávníky. Ve 13:30 jsme spolu s autorem projektu, představiteli Pardubického kraje, místostarostou města Kojetína, zástupci školy a jejich hosty usedli ke slavnostně prostřené tabuli. Degustovali, hovořili jak o složení menu, tak o celé realizaci projektu v Chroustovicích.
Pan radní Ing. Bohumil Bernášek nám předal ocenění „Děkovný list za odbornou garanci na projektu“, čehož si velmi ceníme. Opět jsme získali nové zkušenosti, navázali kontakty a domluvili se na další spolupráci. I to je na projektu důležité: poznávat nové provozy, ukázat veřejnosti čistotu a vysokou úroveň školních jídelen. Nové poznatky pak můžeme využít v samotné praxi. Věřím, že naše receptury najdou uplatnění i v jiných jídelnách a že dětem, žákům a studentům bude chutnat. Možná budou i inspirací pro některé maminky.
Ráda bych poděkovala všem výše uvedeným, především radním Pardubického a Olomouckého kraje, jakožto i řediteli školy panu Ing. Bc. Jaroslavu Bálkovi a představitelům města Chroustovic a Kojetína za jejich podporu a účast. Velký dík patří panu Ing. Vladimíru Štefančíkovi, krajskému metodikovi pro školní stravování Pardubického kraje, coby tvůrci projektu, za naši účast, kterou nám v projektu umožnil, a za perfektní přípravu a realizaci.
Receptura pokrmů
I------------------I---------------------------------------------------------I 
I Receptura I 10-ŠJ-8794 Polévka fazolová s bylinkami I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-1331 I Fazole 5 kg I kg I H I 0,125 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3212 I Fazole červená I kg I H I 0,125 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 64-00-6801 I Sádlo škvařené I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3160 I Cibule I kg I H I 0,100 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3210 I Brambory I kg I H I 1,000 I
I I loupané I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3167 I Česnek I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3126 I Celer I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3124 I Petržel I kg I H I 0,050 I
I I kořenová I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-VI-3244 I Libeček I ks I H I 0,000 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3131 I Pažitka I ks I H I 0,000 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 58-ŠJ-0779 I Bazalka I ks I H I 0,000 I
I------------I-----I-----I-----------I------------I------------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 300 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 288 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 258 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 237 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 204 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 171 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny 09 Celer I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Fazole přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme vodou, namočíme na tři I
I hodiny a uvaříme doměkka. Na sádle opečeme zeleninu. Zvlášť uvařené I
I brambory rozmixujeme a tím zahustíme polévku. Přidáme orestovanou I
I zeleninu, česnek, bylinky. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura I 25-ŠJ-6560 Vepřová líčka na zelenině se smetanou I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 64-ŠJ-7468 I Vepřové maso I kg I H I 1,500 I
I I líčka I I I I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 87-00-0910 I Sůl I kg I H I 0,025 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,100 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,120 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3126 I Celer I kg I H I 0,120 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3124 I Petržel I kg I H I 0,120 I
I I kořenová I I I I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3160 I Cibule I kg I H I 0,120 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 58-00-0508 I Nové koření I kg I H I 0,001 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 58-00-0509 I List bobkový I kg I H I 0,001 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 58-00-0501 I Pepř celý I kg I H I 0,001 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3060 I Citrony I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 53-00-5720 I Cukr krystal I kg I H I 0,030 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 67-00-0310 I Máslo 250 g I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 51-00-0636 I Mouka hladká I kg I H I 0,100 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 67-00-0650 I Smetana 12% I lt I H I 0,500 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 02-00-3197 I Žampiony I kg I H I 0,200 I
I------------------I-----------------I-----------I-------------I-------------I
I 87-00-1360 I Hořčice I kg I H I 0,030 I
I------------I-----I-----I-----------I-----------I-------------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 120 (g) I 60 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 115 (g) I 58 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 103 (g) I 52 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 95 (g) I 47 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 82 (g) I 41 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 68 (g) I 34 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny 01 Obiloviny obsahující lepek I
I 06 Sójové boby I
I 07 Mléko I
I 09 Celer I
I 10 Hořčice I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Omyté maso očistíme. Maso osolíme, opečeme, dáme na zeleninový základ s I
I hořčicí, kořením, citronem, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Měkké maso I
I vyjmeme, šťávu rozmixujeme, přidáme smetanu a orestované žampiony na I
I másle. Podle hustoty můžeme použít mouku. Dochutíme. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura I 20-ŠJ-0064 Pečené brambory se semínky a rozmarýnem I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,080 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 87-00-0910 I Sůl I kg I H I 0,030 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-VI-3233 I Sezamové I kg I H I 0,005 I
I I semínko I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-ŠJ-3256 I Slunečnice I kg I H I 0,005 I
I I loupaná I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 86-ŠJ-8807 I Koření "Pečené I kg I H I 0,005 I
I I brambory" I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3210 I Brambory I kg I H I 2,340 I
I I loupané I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 58-VI-0751 I Rozmarýn I ks I H I 0,005 I
I------------I-----I-----I-----------I------------I------------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 250 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 240 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 215 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 198 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 170 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 143 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny 11 Sezamová semena I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Řádně omyté brambory uvaříme do poloměkka, překrájíme na měsíčky, dáme do I
I pekáče s olejem a grilovacím kořením a smícháme se sezamovými semínky, I
I loupanou slunečnicí a rozmarýnem. Pečeme na 180 °C dozlatova. Takto I
I použijeme rané brambory, pozdní brambory oloupeme. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I------------------I---------------------------------------------------------I 
I Receptura I 45-ŠJ-0041 Salát hlávkový s dijonskou hořčicí, mrkví a I
I I ředkvičkou I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3130 I Salát hlávkový I ks I H I 0,700 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 0,200 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3134 I Ředkvičky I kg I H I 0,100 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 56-00-0221 I Olivový olej I kg I H I 0,020 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 87-00-1311 I Med 500 g I ks I H I 0,010 I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 87-VI-1367 I Hořčice I kg I H I 0,010 I
I I dijonská I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 86-VI-8780 I Koření I kg I H I 0,005 I
I I bylinkové I I I I
I------------------I-----------------I------------I------------I-------------I
I 86-00-8773 I Koření Vegeta I kg I H I 0,002 I
I------------I-----I-----I-----------I------------I------------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 120 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 115 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 103 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 95 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 82 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 68 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny 10 Hořčice I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Hlávkový salát zbavíme zvadlých listů, rozebereme a v několika vodách I
I důkladně omyjeme. Listy salátu přetrháme (překrájíme), přidáme na pásky I
I nastrouhanou mrkev, ředkvičku a těsně před podáním zalijeme zálivkou. I
I Podáváme na dezertních talířkách nebo miskách. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Receptura I 05-ŠJ-0019 Mošt z jablek, mrkve a zázvoru I
I-----------------I----------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I-----------------I------------------I------------I------------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I-----------------I------------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-0310 I Jablka I kg I H I 1,000 I
I-----------------I------------------I------------I------------I-------------I
I 58-VI-0749 I Zázvor I kg I H I 0,005 I
I-----------------I------------------I------------I------------I-------------I
I 02-00-3120 I Mrkev I kg I H I 1,000 I
I------------I----I------I-----------I------------I------------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 250 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 240 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 215 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 198 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 170 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 143 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny O I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Omyté a očistěné ovoce se zázvorem vymoštujeme a můžeme zředit vodou, I
I případně dochutit lehce cukrem. I
I----------------------------------------------------------------------------I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura I 50-ŠJ-0043 Moučník: Makovec s hruškami I
I------------------I---------------------------------------------------------I
I Receptura je na 10,00 MJ (MJ = ks) I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I Surovina I Název suroviny I MJ I Hm I Norma "A" I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 66-00-2100 I Vejce I ks I H I 2,000 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 58-00-0504 I Skořice I kg I H I 0,005 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 02-00-3015 I Hrušky I kg I H I 0,300 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 02-00-2312 I Mák I kg I H I 0,150 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 53-00-5722 I Cukr krupice I kg I H I 0,150 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 53-ŠJ-5758 I Cukr vanilkový I ks I H I 1,000 I
I I ks I I I I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 67-00-0530 I Mléko I lt I H I 0,100 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 56-00-0220 I Olej I kg I H I 0,050 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 51-00-0628 I Mouka polohrubá I kg I H I 0,135 I
I------------------I-----------------I-------------I-----------I-------------I
I 86-VI-8794 I Prášek kypřící I ks I H I 1,000 I
I------------I-----I-----I-----------I-------------I-----------I-------------I
I Koeficient I Hmotnost I Hmotnost I Hmotnost omáčky I Počet I
I I porce I masa I I I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 1,00 I 55 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,96 I 53 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,86 I 47 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,79 I 43 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,68 I 37 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I 0,57 I 31 (g) I 0 (g) I 0 (g) I 0 (ks) I
I------------I-----------I-----------I-------------------------I-------------I
I Velikosti porcí jsou přepočítané pro koeficienty použité v nastavení druhů I
I jídel a skupin strávníků I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Alergeny 01 Obiloviny obsahující lepek I
I 03 Vejce I
I 06 Sójové boby (sója) I
I 07 Mléko I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Technologický postup I
I----------------------------------------------------------------------------I
I Vyšleháme vajíčka s cukrem, přidáme mléko a olej. Poté vmícháme mák, I
I skořici, vanilkový cukr a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce I
I vmícháme nastrouhané hrušky. Těsto vylejeme na plech a pečeme přibližně 35 I
I až 40 minut při teplotě 180 °C. Hotové můžeme polévat čokoládou, popřípadě I
I zdobit šlehačkou a ovocem. I
I----------------------------------------------------------------------------I