Příprava dietních pokrmů a moderní trendy ve školním stravování

Vydáno:

Mimořádně přínosnou akcí v rámci kampaně „Školní jídelny zdravě a chutně“ připravenou Odborem sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti ostravského magistrátu byl mimo jiné i kurz „Příprava dietních pokrmů a moderní trendy ve školním stravování“, který jsme uspořádali ve spolupráci s AHOL, Střední školou gastronomie, turismu a lázeňství v Ostravě-Vítkovicích.

Příprava dietních pokrmů a moderní trendy ve školním stravování
Bc.
Miroslava
Slovenčíková,
Magistrát města Ostravy, Odbor sociálních věcí, zdravotnictví a vzdělanosti
Kurz byl rozdělen na teoretickou část, která trvala 16 hodin, a praktickou část v rozsahu 14 hodin. Ukončen byl certifikátem. Kurzu se zúčastnilo 63 zaměstnanců školních jídelen a dalších zájemců.
Získali nejenom kompletní informace o zásadách zdravé výživy dětí v předškolním a školním věku, ale také o speciálním dietním stravování dětí postižených cukrovkou, obezitou, celiakií, alergiemi na potraviny a dalšími nemocemi.
Obsah:
-
Stravování dětí předškolního a školního věku
-
Příprava a úprava pokrmů pro dietní stravování
-
Dietní stravování předškolních dětí v mateřské škole
-
Výživa na začátku 21. století
-
Moderní trendy ve školním stravování
-
Legislativa
při podávání dietních pokrmů ve školním stravování
-
Písemné zpracování pro komisi před obhajobou své individuální práce
Co je zvlášť důležité, účastníci kurzu získali i soubor speciálních receptů na přípravu dietní stravy a mohli si je vyzkoušet pod odborným dohledem i prakticky. Věřím, že získané znalosti využijí zaměstnanci školních jídelen v každodenní praxi a umožní společné stravování ve školních jídelnách i dětí závislých na dietním stravování.