Dne 17. února 2016 se ve Školní jídelně v Kojetíně uskutečnilo pracovní setkání vedoucích a hlavních kuchařek ze školních jídelen z Olomouce a Kojetína jako začátek spolupráce mezi jednotlivými jídelnami, což bylo i jedním z cílů porady k aktuálním otázkám školního stravování dne 29.1.2016. Setkání bylo iniciováno v rámci podpory předávání zkušeností mezi jednotlivými jídelnami jako určitá forma sebevzdělávání zaměstnanců školních jídelen.
Pracovní setkání vedoucích a hlavních kuchařek školních jídelen z Olomouce a ŠJ Kojetín - výměna zkušeností
Mgr.
Hana
Rohová,
ředitelka ŠJ Kojetín
Přítomny byly pracovnice z:
-
Fakultní ZŠ a MŠ Rožňavská 21, Olomouc
-
Fakultní ZŠ a MŠ Holečkova 10, Olomouc
-
ZŠ a MŠ Nedvědova 17, Olomouc
-
ZŠ a MŠ Dub nad Moravou
-
Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc, Štursova 14
-
Školní jídelny Kojetín
Jednání byla přítomna i paní Helena Bartoňková, pracovnice Magistrátu města Olomouce, odboru školství.
Program
1. Přivítání
2. Prohlídka provozu kuchyně a dalších provozních prostor
3. Výměna zkušeností a poznatků z provozu školní jídelny (počty obědů, počty zaměstnanců, zajištění pracovního zázemí, vybavení kuchyně, objednávky, dodavatelé)
4. Akce pro strávníky, doplňková činnost školní jídelny
5. Spolupráce se školami a zřizovatelem
6. Informace o proběhlé poradě k aktuálním otázkám školního stravování
7. Informace o zahájení vzdělávací činnosti pro všechny pracovníky jídelen - praxe na jiných jídelnách
8. Diskuze
Po přivítání a představení se navzájem si kuchařky a vedoucí jídelen prohlédly provozní prostory (kuchyně, přípravny masa, zeleniny, výdejny, jídelny, skladové prostory, dále denní místnost kuchařek a šatny). Během prohlídky jsme diskutovaly o provozech v jednotlivých jídelnách a porovnávaly nejen vybavení tzv. výrobních prostor, ale i jídelen, zázemí kuchařek a pracovnic provozu. Porovnávaly se počty obědů a svačin do MŠ, počty vyvážených a vydávaných obědů v souvislosti s počty zaměstnanců v jednotlivých jídelnách. Sdělovaly si zkušenosti s rozvozem a výdejem stravy.
Setkání pokračovalo v přátelském duchu při drobném občerstvení v jídelně, která je určena pro cizí strávníky. Dalším bodem jednání byly akce pro strávníky a doplňková činnost. Akce pro strávníky v jednotlivých jídelnách bývá spojena s akcemi školy, na které připravují občerstvení, včetně tematicky zaměřených pokrmů (Velikonoce, Vánoce, česká, moravská a jiná kuchyně). V rámci doplňkové činnosti vaří olomoucké jídelny obědy pro cizí strávníky. Paní Helena Vaculíková, vedoucí školní jídelny ZŠ a MŠ Rožňavská 21, Olomouc, pohovořila o dni otevřených dveří u nich v jídelně, který bývá obohacen o ochutnávku pokrmů v rámci zdravé výživy. Dále nás informovala o přípravě na soutěž o nejlepší školní oběd, kde se umístili na krásném 4. místě. Díky velmi dobré spolupráci s vedením školy může jídelna pořádat pro žáky školy různé soutěže a kvízy s tematikou týkající se školní jídelny. Odměnou pro vítěze jsou různé sladkosti, pro hlavního vítěze pracovnice jídelny pekly dort. Velmi oblíbené je pečení a zdobení vánočních perníčků.
Hostující jídelna v Kojetíně byla z přítomných jako jediný samostatný právní subjekt. Stejně jako ostatní jídelny děláme týdny různých kuchyní. Mezi naše proběhlé či pravidelně se opakující akce patří např. valentýnská menu, slavnostní menu v rámci oslavy Dne dětí, vyhlášení strávníka roku, občerstvení v rámci Kojetínských hodů, slavnostní zahájení školního roku pro zaměstnance škol a školských zařízení ve městě Kojetíně, akce „Naše posvícení“, Martinská husa, čertovsko-mikulášské posezení, soutěž o nejlepší recept, vánoční posezení pro zaměstnance města Kojetína aj.
Shodly jsme se na dobré spolupráci se školami a zřizovatelem. Na tomto místě je třeba vyzvednout naši skvělou spolupráci se zřizovatelem. Umožňuje nám obnovovat vybavenost zařízení, zvyšovat kulturnost prostředí stravovacích prostor pro strávníky a v neposlední řadě zlepšovat pracovní podmínky zaměstnanců. Ve stejném duchu mluvila i vedoucí školní jídelny Pavla Bolová ze ZŠ a MŠ Dub nad Moravou. Rovněž i školní jídelny města Olomouce, v rámci finančních možností zřizovatele, mohou mimo provozních výdajů získat i finanční prostředky investičního charakteru, a to na obnovu a dovybavení kuchyní moderními technologiemi - konvektomaty apod. tak, aby zařízení školního stravování vyhovělo moderním trendům a požadavkům na šetrnou a zdravou úpravu potravin.
V závěru jsem přítomné informovala o proběhlé poradě pro ředitele a vedoucí školních jídelen Olomouckého a částečně i Zlínského kraje k aktuálním otázkám školního stravování, která se uskutečnila dne 29. ledna 2016 ve Školní jídelně v Kojetíně. Tato porada vznikla z potřeby navázat spolupráci jak s našimi ústředními orgány, jako je MŠMT, tak kontrolními orgány, jako ČŠI, KHS, KÚ, zřizovatel, a v neposlední řadě mezi jídelnami navzájem. Porada přinesla přesné a důležité informace z oblasti školního stravování jak po stránce legislativní, tak praktické. Mimo jiné zde padl návrh na pracovní pobyt kuchařek v jednotlivých školních jídelnách jako součást jejich vzdělávání a získávání praktických zkušeností z jiných provozů. V současné době se na takové cesty připravují legislativní podklady.
Vzhledem k tomu, že toto setkání nás obohatilo o nové poznatky a zkušenosti a navíc probíhalo v příjemné atmosféře, dohodly jsme se, že další setkání bude v některé z olomouckých školních jídelen.