Nejčastější závady zjišťované při hygienických kontrolách a jak se jich vyvarovat

Vydáno:

Školní jídelny musí při své činnosti dodržovat mnoho legislativních hygienických požadavků, které jsou zastoupeny jak českou, tak i evropskou legislativou. Kontrola dodržování těchto požadavků náleží příslušné krajské hygienické stanici (dále jen „KHS“), v rámci vykonávání takzvaného státního zdravotního dozoru.

Nejčastější závady zjišťované při hygienických kontrolách a jak se jich vyvarovat
Ing.
Kateřina
Pilařová,
DiS.,
vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých pro okresy Kladno a Rakovník
KHS může za porušení hygienických požadavků uložit sankci podle zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů. Sankce mohou mít podobu blokové pokuty, příkazu nebo správního řízení. Bagatelní přestupek lze také řešit domluvou. Za méně závažnou závadu nebo prohřešek, který byl zčásti nebo zcela odstraněn, lze také uložit sankci napomenutí. Za porušení některého z hygienických požadavků může KHS uložit pokutu, jejíž horní hranice je dle závažnosti a typu přestupku mezi 10 000 Kč - 10 000 000 Kč. Pojďme se společně podívat, jaké jsou nejčastější hygienické nedostatky zjišťované při kontrolách KHS a jak se jim vyhnout.
Obecné požadavky na ŠJ
Prvním a nejdůležitějším požadavkem je udržování čistoty a dobrého stavu všech prostor školní jídelny. Prostory těchto zařízení jsou nezřídka v letitých budovách, jejichž stav není vždy zcela v pořádku. Ve starších školních jídelnác

Související dokumenty