Jaro se nám hlásí o slovo a všude kolem nás něco kvete. Ta barevná krása květů nemusí být jen pastvou pro naše oči. Zapojme všechny své smysly a dopřejme si plnými doušky vše, co pro nás příroda připravila. Objevme společně něco krásného, voňavého, a hlavně chutného!
Jedlé nejen květnové květinové květy
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Jedlé květy jsou působivým barevným doplňkem každého pokrmu, byla by proto škoda je nepoužívat. Nacházíme je jak v přírodě, na zahrádkách, tak si je vypěstujeme sami za oknem v květináčích. Ovšem pozor, měli bychom sbírat pouze chemicky neošetřené a nezaprášené exempláře bez hmyzu.
Jaké květy tedy sbíráme a jíme?
a)
KVĚTY BYLIN
V zásadě platí, že květy všech bylinek, které používáme v kuchyni, jsou jedlé. Mnohdy se vyznačují stejnou vůní jako jejich listy - například bazalka, levandule, majoránka, máta, dobromysl, rozmarýn, šalvěj, tymián nebo yzop. Ve většině případů mají tyto květy o něco sladší chuť. To způsobuje pylový prášek, který láká nejen včelky, proto musíme květy před konzumací dobře, ale šetrně očistit.
b)
KVĚTY LÉČIVÝCH ROSTLIN
Tak tady se řídíme pravidlem pro sběr ve volné přírodě, že si domů nosíme pouze takové léčivky, které dobře známe. Sem patří kupříkladu heřmánek, pampeliška, květy bezu černého nebo kokoška pastuší tobolka.
c)
ZAHRADNÍ LUČNÍ KVĚTY
Aroma těchto květů je rozdílné. V kuchyni se využívají buď jednotlivé korunní lístky, nebo celé květy - ovšem bez stopky a kalichu. Jejich uplatnění najdou především cukráři k dekorování svých výrobků, ať už čerstvé, kandované, posypané cukrem, či pokapané čokoládou.
Stručná charakteristika vybraných květů:
Brutnák lékařský
-
má modrofialové květy, které můžeme použít do polévek, salátů
-
podobně jako jeho listy voní po okurkách
-
kandované květy se hodí i ke zdobení cukroví
Kopr vonný
-
má drobounké žluté květy, které se vyznačují mnohem intenzivnější chutí než listy, má lehkou příchuť kmínu
-
aroma je nasládlé a velmi intenzivní
-
skvěle se hodí ke kombinacím s hořčicí a octem
-
u nás je spojený především s nakládáním okurek
Fenykl obecný
-
má drobné žluté květy, chutí a vůní připomínají anýz
-
v Toskánsku používají po pryskyřici chutnající květový pyl k posypání hotových pokrmů - například rizota; prodává se pod názvem Andělské koření

Lichořeřišnice
-
má karmínově červené, žluté nebo oranžové květy
-
podobně jako její listy mají květy mírně peprnou chuť připomínající řeřichu, jsou však křehčí a sladší
-
skvěle se hodí ke zdobení salátů a předkrmů a také jako dekorace nápojů
Levandule
-
má bledě fialovomodrá až nachová květenství
-
květy mají typické parfémové aroma a chutnají nahořkle, proto by se měly dávkovat velmi opatrně
-
bývá součástí provensálských bylinek, hodí se ke zvěřině, rybám nebo bramborám
-
velké uplatnění najde v cukrařině, na ozdobu dezertů, cukroví, zmrzliny
-
k přípravě zálivek, sirupů a medu

Dobromysl obecná
-
rozkvétá četnými růžovými květy
-
má kořenité a natrpklé aroma
-
chuť je ostrá, často mírně nahořklá
-
je to typické koření na pizzu, provoní i omáčky, zeleninové pokrmy či maso na gril
-
snáší dobře vyšší teploty a hodí se i k sušení
Pažitka pobřežní
-
květy jsou růžové až fialové nebo nachové
-
obsahují hodně vitamínu C
-
má svěží jemné cibulové aroma a mírnou ostrou chuť
-
slouží jako atraktivní ozdoba předkrmů a salátů
Čechřice vonná
-
má bílé květy uspořádány do okolíků
-
chuť je nasládlá a voní po anýzu
-
hojně se využívá do salátů, sladkých pokrmů a kompotů
-
ceněná náhražka sladidla pro diabetiky
Pampeliška lékařská
-
žluté květy pampelišky bez zeleného kalichu mají sladkou medovou chuť
-
čerstvé květy slouží jako ozdoba
-
vyrobit se dá med, sirup nebo usušit na čaj

Violka vonná
-
její fialové, ojediněle bílé květy se vyznačují intenzivní vůní
-
je ceněná kvůli nasládlé chuti
-
čerstvé nebo kandované květy se hodí ke zdobení salátů, dortů a dezertů
-
využívá se také k aromatizování octů
-
má vysoký obsah saponinů, které mají silné čisticí účinky, a látek podporujících látkovou výměnu
Sedmikráska obecná
-
aroma je zcela nevýrazné
-
mladé, napůl otevřené květy mají jemnou chuť, otevřené květy jsou mírně nahořklé
-
hodí se jako dekorace
-
poupata se mohou nakládat jako kapary

Pomerančovník
-
má bílé květy
-
mají těžkou, sladkou vůni, hodí se proto ke zdobení sladkých pokrmů
Bez černý
-
drobným bílým květům se říká kosmatice
-
voní nasládle a kořenitě
-
bezovými květy lze aromatizovat sirupy, šumivá vína, likéry nebo octy
Květy macešky
-
použití mají stejné jako violky, jen nemají nijak zvláštní aroma
-
ke zdobení se hodí spíše drobnokvěté odrůdy
Co všechno se dá z květů v kuchyni připravit?
SORBET
-
je svěží, baví, uklidňuje, a nejen v letních měsících přijde k chuti
-
používáme květy spíše nasládlé, jako je pampeliška, bez černý nebo fialky
Pampeliškový sorbet
200 g květů bez zelených lůžek
1 l vody
50 g cukru krupice
100 ml citronové šťávy
100 ml pomerančové šťávy
Čisté květy vaříme přibližně jednu hodinu v litru vody a necháme stát do druhého dne v chladu. Poté přecedíme a zahřejeme spolu s cukrem. Nakonec přidáme citrusovou šťávu. Vše dobře promícháme, nalijeme do tvořítek a dáme zamrazit.

ZMRZLINA
-
dobrou zmrzlinou potěšíte snad každého, rádi se totiž vracíme do dětských let
-
dobře známe osvědčené klasiky, ale což vyzkoušet něco nového, netradičního
Levandulovo-medová zmrzlina
100 g medu
8 g levandulových květů
375 ml mléka
375 ml smetany ke šlehání
50 g cukru
75 g pasterizovaných žloutků
špetka soli
V kastrůlku zahřejeme med a dvě lžíce levandulových květů a dáme na hodinu odležet. Mezitím si svaříme mléko s cukrem a špetkou soli a postupně zašleháme žloutky do zhoustnutí. Vyšleháme šlehačku a vpracujeme již připravený med. Poté spojíme obě hmoty, přidáme zbylé květy a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den dáme do stroje vyšlehat na zmrzlinu.
BYLINKOVÉ OCTY
-
domácí bylinkové octy si můžeme rychle a jednoduše připravit sami
-
do octa můžeme naložit téměř každou bylinu i květy, každý výrobek je tedy originál podle použitých surovin
-
základem je vysoce kvalitní vinný ocet
Ocet z brutnáku lékařského
3 snítky čerstvého brutnáku i s květy
kůra u poloviny citronu
1 stroužek česneku
0,5 l bílého vinného octa
Opatrně očistíme a osušíme rostlinky, které vložíme do vhodné lahve společně s česnekem a proužky citronové kůry. Nakonec dolijeme octem, důležité je, aby byly všechny přísady ponořeny. Ocet bude po jednom týdnu hotov. Květy se změní z modrých na růžové.
Takto připravený ocet se hodí do všech salátů, zejména do okurkového.
SIRUPY
-
jsou lahodné, na přípravu nenáročné a v létě přijdou k chuti
-
namíchat si je můžeme podle vlastní fantazie prakticky z čehokoliv
Sirup z divizny velkokvěté
400 ks květů divizny
3 citrony
10 tobolek kardamomu
2 kg cukru krupice
800 ml vody
Květy šetrně očistíme a svaříme asi patnáct minut v 800 ml vody, přidáme na plátky nakrájené citrony a koření. Poté dáme na jeden den do chladu. Scedíme a zavaříme s cukrem podle chuti. Ještě teplý nalijeme do skleniček a dobře uzavřeme.
SALÁTY
Lehký míchaný salát s mangem
půl hlávky ledového salátu
1 hrnek květních lístků violky
1 zralé mango
lžíce violkového octa
lžíce kvalitního olivového oleje
mandlové lupínky na ozdobu
Salátové listy nakrájíme, přidáme očištěné a na kostky nakrájené mango. Z oleje a octa připravíme emulzi, do které opatrně vmícháme květy a poklademe na salát. Ozdobíme mandlovými lupínky a podáváme chlazené.
DOMÁCÍ ČAJE
-
bylinný čaj je nejtradičnější a nejstarší způsob zpracování bylinek
-
připravit je můžeme z květů, lístků, kořenů, plodů, semen nebo z celých bylin
-
známé jsou jak jednodruhové, tak i různé směsi
Lahodná směs bylinek pro dobrou náladu
10 g okvětních lístků měsíčku lékařského
10 g květů řebříčku
10 g bezových květů
5 g okvětních lístků růže čajové
5 g květů modrého slézu
20 g jahodového listí
20 g ostružinového listí
20 g šípkových slupek
10 g drceného fenyklu
Všechny suroviny používáme sušené. Nejprve si navážíme a smícháme květy. Opatrně přidáme sušené listy, a nakonec přisypeme čerstvě drcený fenykl. Skladujeme v dobře uzavřené nádobě. Nejlépe chutná večer po náročném pracovním dni.
SMAŽENÉ KVĚTY
-
už naši předkové znali kouzlo smažených bezových květů, dají se připravit jak naslano, tak nasladko, záleží jen na nás, co si přimícháme do těstíčka na obalování
-
dalším oblíbeným květem ke smažení jsou pampelišky, k nim se hodí špetka skořice nebo perníkového koření a dezert je na světě
-
jako předkrm nám poslouží květy tykví
Plněné cuketové květy
8 cuketových květů
300 g hladké mouky
200 g sýra ricotta
100 g sýra parmezán
100 g šalotky
sůl, pepř
olivový olej na vymazání formy
bazalkové pesto
Květy očistíme od pestíků. V misce si připravíme náplň z ricotty ochucené solí a pepřem, přidáme najemno nakrájenou šalotku. Do druhé misky dáme mouku, nastrouhaný parmezán a přiléváme vodu podle potřeby, aby vzniklo těstíčko na obalování. Každý květ naplníme ochucenou ricottou, uzavřeme, obalíme v těstíčku a naskládáme do vymazané formy. Zapečeme v předem vyhřáté troubě dokřupava. Před podáváním pokapeme bazalkovým pestem.