• Oblíbené
  • Poznámka

Houbový čas

Vydáno:

Čas letí jako bláznivý, přehoupli jsme se přes jarní dny a už tu máme krásné letní počasí, které přímo láká k dlouhým procházkám po lese. Příjemně se protáhneme, utužíme tělo, nadechneme čerstvého vzduchu, vyčistíme si hlavu a při troše štěstí si přineseme domů úlovky v podobě hub.

Houbový čas
Eliška
Červeňová,
kuchařka
Nasbírat plné košíky je sice umění, ale jak je potom zpracovat, kdy a jak konzumovat, jakou zvolit tepelnou úpravu? O tom všem bude dnešní článek.
Jaké houby nesbírat?
-
Nikdy nesbíráme houby, které stoprocentně neznáme!
-
Určitě se vyhýbáme rozmoklým, rozměklým, plesnivým, červivým a přestárlým kusům.
-
Také nesbíráme u rušných silnic, houby tam nasávají těžké kovy.
Jaké houby nikdy nejíst?
-
opakovaně roztálé a zmražené,
-
zapařené, dochází k rozkladu bílkovin jako u masa (možné střevní potíže),
-
napadené plísní (raději vyhodit celou houbu),
-
napadené molem, pozná se i podle pavučinek nebo jsou vidět larvy.
Jak houby zdravě skladovat?
Košík - Houby obsahují převážně vodu, mají tudíž sklon k zapaření nebo k plesnivění, proto už v lese dáváme do prodyšných proutěných košíků, nikoliv do igelitu.
Lednice - Pokud nemůžeme houby zpracovat hned, v lednici při teplotě 5 stupňů je očištěné skladujeme maximálně dva dny pod vlhkou utěrkou.
Mrazák - Zdravé a mladé houby lze zamrazit bez tepelné úpravy, ostatní raději nakrájíme a necháme přejít varem v osolené vodě, scedíme, propláchneme a zamrazíme. Nikdy nepřidáváme tuk. Při -18 stupních vydrží cca půl roku.
Sušení - Houby sušíme na jemném sítě nebo čistém papíru. Doporučuje se sušit ve stínu a místech, kde proudí vzduch. Sklízíme, jakmile chrastí a lámou se. Ukládáme na suchém místě, ve sklenici s těsným víčkem. Dobře uskladněné vydrží až tři roky.
Sterilizace - Houby si takto můžeme připravit do zásoby s různým kořením a zeleninou do nálevu a zavařit.
Nutriční hodnoty hub
-
mají vysoký obsah bílkovin, proto se jim nadneseně říká maso lesa,
-
obsahují minimální množství tuku,
-
jsou bohaté na vlákninu,
-
dodávají tělu provitamín A, vitamíny B a vitamín D,
-
ze stopových prvků pak draslík, vápník, hořčík a železo.
PŘEHLED NETRADIČNÍCH DRUHŮ HUB, KTERÉ MOHOU OBOHATIT NÁŠ JÍDELNÍČEK
JIDÁŠOVO UCHO (Bolcovitka bezová)
-
roste především na černém bezu,
-
její léčivé účinky jsou všestranné, čistí krev, používá se jako prevence proti kornatění cév, trombóze a infarktu, pomáhá při průjmech a zácpách,
-
zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti,
-
posiluje imunitu.
ENOKI (Penízovka sametonohá)
-
roste na celé severní polokouli, a to i v zimě,
-
léčí záněty, alergie, astma,
-
pomáhá při nespavosti, posiluje imunitu a střevní mikroflóru,
-
léčí slinivku, játra a žaludek.
AGARICUS (Žampion mandlový)
-
pěstuje se v Brazílii, Číně a Japonsku,
-
je přímo stvořen pro zdraví,
-
léčí játra a cukrovku,
-
detoxikuje od chemikálií a toxických kovů,
-
efektivně zabraňuje rakovině.
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
-
roste v chladnějších oblastech po celém světě,
-
posiluje imunitu, zpomaluje rychlost stárnutí,
-
snižuje krevní tlak, cukr v krvi a cholesterol,
-
působí proti bakteriím, plísním a virům,
-
působí na bradavice a další kožní onemocnění.
SHITAKE (Houževnatec jedlý)
-
je symbolem zdraví a dlouhověkosti,
-
skvělá pro detoxikaci, posiluje imunitu,
-
má protinádorové účinky, je účinná při léčbě cyst a nádorů vaječníků,
-
snižuje hladinu cholesterolu a prospívá srdci.
REISHI (Lesklokorka lesklá)
-
božská houba nesmrtelnosti,
-
chrání naše DNA před radiací,
-
intenzivně regeneruje játra,
-
přináší dlouhověkost a omlazuje.
ČAGA (Rezavec šikmý)
-
roste nejčastěji na břízách v chladných oblastech,
-
je výborná na léčbu žaludečních potíží (vředy, záněty), dvanácterníku, střev či jater,
-
posiluje imunitu,
-
potlačuje rakovinu.
HERICIUM (Korálovec ježatý)
-
nejraději roste na buku velkolistém, hlavně v Severní Americe,
-
je to houba 21. století,
-
je tonikem pro mozek,
-
zajišťuje zdravé zažívání,
-
pomáhá při léčbě úzkosti a deprese,
-
snižuje krevní tlak.
RECEPTY
Jidášovo ucho na smetaně
100 g Jidášova ucha
750 g smetany na šlehání
50 g másla
1 menší cibule
1 lžička sladké zauzené papriky
1 lžíce škrobové moučky
sůl
Čerstvé nebo předem namočené ucho nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a necháme cca deset minut odležet. Mezitím si na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme ji paprikou a promícháme. Přidáme houby a krátce orestujeme, lehce podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme doměkka. Přilijeme našlehanou smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu, zahustíme škrobem a podle potřeby dochutíme. Podáváme s těstovinami nebo s houskovými knedlíky.
Polévka z penízovky sametonohé
250 g hlaviček penízovky sametonohé
60 g kořenové zeleniny
50 g másla
30 g hladké mouky
125 ml mléka
1 žloutek
1 l vývaru
sůl, kmín, pepř
petržel plocholistá
Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a podusíme na části másla a s trochou drceného kmínu. Ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme vývarem, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, podušené houby, osolíme, opepříme a povaříme. Až jsou houby i zelenina měkké, polévku zjemníme žloutkem rozmíchaným v mléce a ozdobíme nasekanou petrželkou.
Hlíva ústřičná na divoko
250 g hlívy ústřičné
120 g cibule
70 g másla
100 g mrkve
50 g petržele
50 g celeru
10 g hladké mouky
15 g octa
sůl, pepř, cukr
tymián, bobkový list, nové koření
Na másle podusíme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nasekanou hlívu, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Pak přidáme najemno nakrájenou zeleninu a divoké koření a za občasného míchání a podlévání dusíme doměkka. Potom zahustíme, dochutíme octem a cukrem.
Salát s enoki, špenátem a čočkou
300 g hub enoki
150 g uvařené zelené čočky
60 g čerstvého baby špenátu
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
půl lžíce sójové omáčky
1 stroužek česneku
půl lžíce medu
Houby očistíme, špenát vypereme a osušíme, smícháme ve vhodné míse s již vařenou čočkou. Ze zbylých surovin připravíme zálivku, kterou vyšleháme do krémové emulze a před podáváním salát pokapeme.
Paštika z hub
500 g čerstvých hub
250 g čerstvých jater
1 cibule
100 g anglické slaniny
125 g vařené rýže
2 vejce
citronová kůra
tymián
bobkový list
mletý pepř, anýz, sůl
Dobře očištěné houby nakrájíme a povaříme cca deset minut v osolené vodě. Na masovém strojku pomeleme játra, houby, slaninu a cibuli. Uvařenou rýži rozmixujeme s vejci, promícháme s mletou směsí a dochutíme mletým kořením se solí. Vhodnou formu vyložíme nakrájenou slaninou, naplníme dobře propracovanou směsí a dáme péct na 45-50 minut při teplotě 200 stupňů.
Věřím, že si pochutnáte :-)

Sdílení dokumentu

Poznámka k dokumentu