Naší filosofií je udržet systém školního stravování. Jsme přesvědčeni, že cesta ke zkvalitnění školních stravovacích služeb je nejúčinnější prostřednictvím zřizovatelů a ředitelů škol / školských zařízení, kteří mohou svými iniciativami nejlépe pomoci k informovanosti pracovníků a také povýšení jejich společenského kreditu.
Asociace zřizovatelů školních jídelen
Ing. Bc.
Tomáš
Cimbálník,
Asociace zřizovatelů školních jídelen
Podíleli jsme se na sestavení materiálu MŠMT: Metodická pomoc k nastavení standardní kvality školního stravování a zároveň společně s Magistrátem hlavního města Prahy jsme s ministerstvem spolupracovali při tvorbě dotazníkového šetření pro Českou školní inspekci zaměřeného primárně na naplňování ukazatelů standardní kvality školní stravovací služby - tedy na personální podmínky, materiální vybavenost, kvalitu a efektivitu vykonávaných činností, zajištění dietního stravování dětí a žáků, výši stravného, spolupráci se školami a dalšími subjekty a doplňkovou činnost. Pro každou z uvedených oblastí bylo připraveno několik speciálně zaměřených otázek tak, aby souhrn odpovědí poskytl ucelenou informaci o kvalitě podmínek ZŠS a také o rozsahu a kvalitě jimi poskytovaných služeb. Tematické zprávě ČŠI jsme se podrobněji věnovali v příspěvcích uveřejněných ve Speciálu pro školní jídelny.
Školní stravování je v hledáčku mnoha zájmových organizací a institucí, a to jak v oblasti dodávek surovin, tak také možností např. prodeje softwarového vybavení, poradenských služeb, školení a různých vzdělávacích akcí. Jejich činnost a jimi šířené informace jsou mnohdy upravené tak, aby se zvýšil zájem o jejich služby. Tematická zpráva ČŚI: „Zatímco od zřizovatele dostává odborné informace jen něco přes desetinu zaměstnanců, pětina jich je informována obchodními zástupci dodavatelských firem. To může představovat určité riziko, protože primárním zájmem těchto subjektů je úspěšnost jejich produktů na trhu práce, přičemž tomu může být podřízen i výběr poskytovaných informací.“
Naším krédem je naslouchat odborníkům. Pravdou je, že názory odborníků na konzumaci, prospěšnost či neprospěšnost určitých surovin se často mění, ale základní zásada zůstává stejná: „Jez a pij přiměřeně. Není nezdravá potravina, jsou jen nezdravá množství.“ Prosazování názorů pseudoodborníků je nebezpečnou cestou. Vybízení některých z nich k nedodržování legislativy není ničím jiným než začátkem procesu, na jehož konci zjistíme, že legislativu vlastně nepotřebujeme. A tomu chceme informovaností a spoluprací zřizovatelů zabránit.