Proč je na zahradě důležité mít kromě krmítka i pítko pro ptáky?

Vydáno:

Nejrůznější ptáci nám nejen zpříjemňují volnou chvilku svým zpěvem, ale jsou velmi užiteční a zbavují naši zahradu hmyzu. Nezapomínejme, že i ptáci potřebují pít. Právě nedostatek vody je zejména v létě pro některé druhy likvidační. Důležité je vodu nejen pravidelně vyměňovat, ale pítko také čistit. Řešení je přitom docela jednoduché. Stačí si pořídit/vyrobit pítko pro ptáky, které jim pomůže a nám zároveň ozdobí zahradu.

Proč je na zahradě důležité mít kromě krmítka i pítko pro ptáky?
Eliška
Červeňová,
kuchařka
K výrobě můžeme použít téměř cokoliv. Různě umístěné misky s vodou, skořápky od kokosových ořechů nebo květináče. Při troše fantazie vás určitě napadne, jak květináče vtipně ozdobit, kupříkladu do tvaru majáku.
Co budeme potřebovat?
-
různé velikosti květináčů, které do sebe pasují, a podkladovou misku (viz obrázek č. 1);
-
akrylové barvy na natírání;
-
univerzální lepidlo nebo tavicí pistoli;
-
různé velikosti štětců;
-
jutové provázky na ozdobu;
-
skleněnou lucerničku (postačí i hřbitovní);
-
dle fantazie kamínky nebo mušličky
Postup práce:
Nejprve si sestavíme květináče nanečisto a promyslíme, jaké zvolíme barvy (viz obrázek č. 2). Poté si rozdělíme každý květináč zvlášť a začneme natírat velké plochy, na které se hodí větší plochý štětec. Necháme dobře zaschnout a můžeme se pustit do kontrastních nátěrů jiné barvy. Po zaschnutí si tužkou předkreslíme detaily (okna a dveře) a malým kulatým štětcem vybarvíme. Opět necháme zaschnout.
Obrázek č. 1
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Obrázek č. 4
Nakonec se zaměříme na finální zdobení pomocí univerzálního lepidla a jutových provázků, dle vlastní fantazie doplníme o oblázky a mušličky. Pak už jenom najdeme na zahradě vhodné místo a jednotlivé díly zkompletujeme. Nezapomeneme na špičku umístit lucernu a do misky nalít čerstvou vodu (viz obrázek č. 4). A máme hotovo. Odměnou nám bude pozorování rozmanitých druhů ptáčků, kteří se rádi ve vodě i koupou.

Související dokumenty