Kuchyňská linka z FKSP

Vydáno:

Ráda bych pořídila učitelům do sborovny malou kuchyňskou linku. Stávající uspořádání (mikrovlnka na lednici, konvice na nízkém stolku, nádobí v neodpovídající skříni aj.) je nevyhovující. Lze její pořízení financovat z FKSP (dle § 4 odst. 3 vyhlášky)?

Kuchyňská linka z FKSP
Ing.
Věra
Zděnková
 
 
SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY:
 
vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění p. p.
 
zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění p. p.
 
zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, ve znění p. p.
Hospodaření s fondem kulturních a sociálních potřeb upravuje vyhláška ministerstva financí č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve znění pozdějších předpisů (dále jen vyhláška). Ta upravuje v ustanovení § 4 možnost přispívat z fondu na vybavení ke zlepšení pracovních podmínek.
Požadavky na vybavení pracoviště a pracovní prostředí stanoví zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci). Povinné vybavení pracoviště je tedy veškeré vybavení nutné pro bezpečný výkon práce zaměstnance, tj. např. židle, stoly, počítače, telefon, vybavení pro ochranu osobních věcí zaměstnanců a další (dle typu a charakteru vykonávané práce). Patří sem i hygienické zařízení, zařízení pro oddech a podobně.
Za vybavení nad rámec povinného vybavení lze považovat např. automat na nápoje, mikrovlnnou troubu, popřípadě i vybavení místnosti pro oddech zaměstnanců. Pokud organizace uvažovanou kuchyňskou linku nechápe jako součást vybavení pracoviště, je možná úhrada z fondu kulturních a sociálních potřeb. Položka nutná pro zakoupení tohoto vybavení musí být zakotvena v základních písemných dokumentech o hospodaření s fondem, tj. rozpočet fondu a zásady pro čerpání fondu, jejichž tvorba musí být v souladu s výše uvedenou vyhláškou. Tvorba zásad je plně v kompetenci organizace.
Fond kulturních a sociálních potřeb je fondem organizace, tedy majetek fondu je majetkem organizace. Organizace má povinnost evidovat jej a nakládat s ním v souladu s příslušnými právními předpisy upravujícími postupy nakládání s majetkem organizace.