Nápoj PRIME - energetický drink, který rozhodně nepatří do dětského pitného režimu

Vydáno: 3 minuty čtení

Je velmi pravděpodobné, že PRIME žáci a studenti vaší školy pijí také. Tyto nápoje jsou momentálně velmi populární. Bohužel díky propracované reklamě i propagaci známých influencerů jsou tyto energy drinky oblíbené také mezi dětmi prvního stupně základních škol. 

A co to ten Prime vlastně je?

Nápoj Prime si můžete pořídit jako hydratační nápoj v plastové láhvi, obsahuje např. kokosovou vodu. Je k dostání v několika příchutích a barevných provedeních. Vzhledem k ceně (cca 150 Kč/ 500 ml) není dostupný pro každého, jeho nákup může pro žáky znamenat něco mimořádného, dává určitý osobní status a svádí k pokušení nasbírat všechny varianty. Největší škodu utrpí hlavně peněženka.

Energy drinky vypadají velmi podobně, jen se prodávají v plechovkách. Jedna plechovka o obsahu 355 ml obsahuje 200 mg kofeinu. Tedy skoro dvojnásobek obsahu u energy drinků, které byly dosud k dispozici. /p>

Překročení doporučené denní dávky kofeinu

Tolerance lidského těla ke kofeinu je velmi individuální záležitostí. Veškerá doporučení denního příjmu jsou tedy obecná. Např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje jako maximální denní dávku kofeinu 400 mg, pro děti cca 3mg na kg váhy. 

Samotný výrobce Prime nápojů uvádí, že jsou vhodné pouze pro osoby starších 18 let. Na některých zahraničních školách jsou tyto nápoje zakázané.

Mohou energetické nápoje ublížit?

Děti a mladiství konzumující pravidelně kofeinové nápoje bývají při hodinách méně soustředění a mohou mít větší sklony k poruchám spánku, úzkostným stavům, kardiovasculárním nemocem. V energetických nápojích mohou být i vysoké dávky cukru a jejich pravidelné podávání může způsobit obezitu, diabetes, poškození ledvin či zvýšenou tvorbu zubních kazů. Proto je namístě věnovat pozornost osvětě ve školách.

Zdroj: