MSMT-31956/2021-2 Realizace investice 3.2.3 Národního plánu obnovy (Doučování): Stanovení dalších finančních prostředků pro základní školy, střední školy a konzervatoře na rok 2022

Schválený:
MSMT-31956/2021-2
Realizace investice 3.2.3 Národního plánu obnovy (Doučování): Stanovení dalších finančních prostředků pro základní školy, střední školy a konzervatoře na rok 2022
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v souvislosti s negativními dopady výluk prezenční výuky způsobenými pandemií covid-19 na vzdělávací výsledky žáků a zvýšení vzdělanostních nerovností a v souladu s ustanovením § 161 odst. 7 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, pro poskytnutí dalších finančních prostředků stanovuje:
I.Podmínky
a) Finanční prostředky jsou určeny pro právnické osoby vykonávající činnost základní školy (s výjimkou základní školy zřizované při zdravotnickém zařízení), střední školy a konzervatoře, zřizované krajem, obcí, nebo dobrovolným svazkem obcí, které poskytují vzdělávání ve školním roce 2021/2022 (dále školy).
b) Finanční prostředky se poskytují na odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr zaměstnanců škol dle bodu I. a).
c) Finanční prostředky se poskytují na náklady vzniklé od 1. 1. 2022 do 31. 8. 2022.
Finančním zdrojem pro realizaci doučování z Národního plánu obnovy jsou prostředky fondu Evropské unie - Next Generation EU.
II. Kritéria
a) Normativ na školu se poskytuje na žáky základních škol a žáky denní formy vzdělávání středních škol a konzervatoří s tím, že minimální výše finančních prostředků na školu je 3 250 Kč.
b) Výše prostředků se škole určí na základě následujících normativů a rozhodného počtu jednotek podpořených žáků:
- 5 850 Kč na každého znevýhodněného zaostávajícího žáka, typicky pro intenzivní individuální doučování,
- 2 275 Kč na každého neznevýhodněného zaostávajícího žáka, typicky pro intenzivní skupinové doučování,
- 650 Kč na každého dalšího vykázaného žáka s potřebou podpory, typicky pro nárazové doučování ve větší skupině.
c) Celková výše finančních prostředků pro školu je určena Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy použitím matematického modelu využívajícího školou navržený počet žáků vyžadujících doučování v mimořádném šetření Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy (dotazník k doučování financovanému pro rok 2022 z Národního plánu doučování), realizovaného v období 5. až 16. listopadu 2021, a odvozený počet znevýhodněných žáků v dané škole z kontextových údajů školy. Model vypočítává počty žáků ve třech skupinách sestupně podle míry znevýhodnění a zaostání.
III.Účel
a) Finanční prostředky je škola oprávněna použít výhradně na úhradu ostatních osobních nákladů (odměny z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr) za vykonanou práci související s činnostmi školy vedoucími k vyrovnání vzdělávacích ztrát žáků souvisejících s výpadkem prezenčního vyučování z důvodu pandemie covid-19. Takto podpoření žáci mohou být flexibilně vybráni školou bez vztahu na odhad uvedený v mimořádném šetření MŠMT. Konkrétní uznatelné činnosti jsou:
- individuální doučování žáků školy,
- skupinové doučování žáků školy.
IV. Další podmínky
a) Každá škola je povinna prostřednictvím mimořádného sběru dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vykázat do 31. 10. 2022 způsob využití finančních prostředků. Sběr dat bude obsahovat dotazy týkající se minimálně těchto oblastí:
- rozsah zapojení externích osob do určených aktivit školy,
- počet fyzických osob, kterým byla vyplacena odměna z přidělených prostředků v rozdělení na stávající zaměstnance školy a ostatní osoby (nové zaměstnance na dohody pro účely doučování vč. výše hodinové odměny), počet zapojených dobrovolníků (bez nároku na odměnu),
- kvantitativní popis doučování (kolik bylo odučeno hodin, jakých předmětů, kolik žáků se zapojilo),
- popis výběru žáků, kterým byla podpora poskytnuta (zda byla využita metodická doporučení MŠMT).
b) Každá škola je zároveň do 31. 10. 2022 povinna poskytnout Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy souhrnný výkaz doučování žáků, jehož šablona bude do škol doručena nejpozději 31. 1. 2022 prostřednictvím datových schránek.
c) Hodinová odměna hrazená z přidělených prostředků může být maximálně 250 Kč vč. odvodů.
d) Finanční prostředky není možné využít k financování aktivit hrazených z jiných zdrojů (zjednodušené financování/šablony a hrazení podpůrného opatření pedagogické intervence).
e) Finanční prostředky jsou účelově vázány na aktivity v bodě III. a musí tak být využity pouze pro definované účely.
f) Každá škola je jako příjemce finančních prostředků z Evropské unie vždy při propagaci aktivit vyplývajících z implementace aktivity doučování povinna informovat o původu těchto prostředků:
i. Každý dokument týkající se projektu, který je použit pro informování veřejnosti nebo cílové skupiny, včetně jakéhokoliv potvrzení účasti nebo jiného potvrzení, musí obsahovat prohlášení "Financováno Evropskou unií - Next Generation EU".
ii. Každá škola je povinna informovat veřejnost, že je příjemcem podpory u EU vyvěšením informace o aktivitě a původu jejího financování na webových stránkách školy (pokud škola webovou stránkou disponuje) a na informační nástěnce v budově školy (plakát ve velikosti A4) - vzor informace, včetně grafických náležitostí bude školám poskytnut nejpozději 31. 1. 2022 prostřednictvím datových schránek.
iii. Škola je dále povinna všechny propagační a komunikační aktivity reportovat prostřednictvím mimořádného sběru dat Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do 31. 10. 2022 (cíle komunikace s veřejností, oslovené cílové skupiny, přehled využitých komunikačních nástrojů a seznam uskutečněných aktivit propagace).
V.Účinnost
Stanovení dalších finančních prostředků pro základní školy, střední školy nebo konzervatoře, zřizované krajem, obcí, nebo dobrovolným svazkem obcí, na rok 2022 nabývá účinnosti dnem zveřejnění ve Věstníku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Související dokumenty