Nejlepší recepty našich babiček

Vydáno:

Naše škola spolupracuje již několik let s nedalekým Centrem sociálních služeb. Děti babičkám posílají přání, vyrábějí pro ně nejrůznější dárky a babičky je zase odměňují tím, že jim na oplátku čas od času něco upečou a pošlou do školy. Je to možná neuvěřitelné, ale je to tak.

Nejlepší recepty našich babiček
Naděžda
Kalábová,
vychovatelka, Základní škola Prostějov,
Dr.
Horáka 24
No a jednoho dne se zrodila zajímavá myšlenka. Děti vyhlásily seniorům soutěž, ze které možná vznikne nová kuchařka receptů, podle kterých babičky připravovaly chutná jídla. Babičky dostaly od dětí letáček, na kterém jsou informace k soutěži i to, kam mají recepty poslat. Soutěž ještě není u konce, ale jsme rádi, že několik receptů už v tuhle dobu máme. Některé recepty jsou originální a jsou psány rukou. Za všechny nápady a zpracování jsme moc rádi. Začínají se shromažďovat recepty, které budou součástí připravované kuchařky. A jak to nakonec dopadne? To se necháme všichni překvapit. Ale výsledek zcela jistě bude stát za to!
Pokud si chcete vyzkoušet některý z již zaslaných receptů, máte možnost!
Vánočka
150 g másla
 
3 ks žloutek
 
2,5 dcl mléka
 
1 kostka droždí
 
cukr krupice
 
1 balíček vanilkového cukru
 
2 lžíce rozinek
 
500 g polohrubé mouky
 
špetka soli
Máslo necháme změknout. Droždí necháme vzejít v hrníčku vlažného mléka s trochou cukru. Změklé máslo utřeme s cukrem a přidáme žloutky. Zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké a lesklé těsto. Těsto na vánočku přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme omyté rozinky a nasekané mandle. Těsto znovu zpracujeme a rozdělíme na 9 dílů. Ze 4 pramenů upleteme spodní díl a položíme ho na vymaštěný plech. Ze 3 pramenů upleteme prostředek a vánočku ukončíme svinutím posledních 2 tenkých pramenů. Prameny mezi sebou spojujeme rozšlehaným bílkem. Na plechu necháme vánočku ještě půl hodiny kynout.
Potom vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem rozmíchaným v trošce mléka, posypeme mandlovými lupínky a dáme do předehřáté trouby péct. Zprvu pečeme prudce 190 °C, pak teplotu snížíme a dopečeme při nižší teplotě 150 °C.