Mezinárodní den dětí v školní jídelně v Kojetíně

Vydáno:

Mezinárodní den dětí se slaví s radostí snad na celém světě. Je oslavou dětí, ale hlavně snahou připomenout jejich práva a potřeby. Pro děti se v tento den pořádají různé zábavné akce plné atrakcí, zajímavých her, soutěží a dětských písniček. Děti dostávají drobné dárky.

I my chceme dětem tento den zpříjemnit a udělat jim radost. A jak jinak než dobrým jídlem a nějakou tou sladkostí. K dobrému gurmánskému zážitku jistě přispívá i slavnostní výzdoba jídelny. Věšíme balonky, konfety, kuchařky mají slavnostní oblečení. A to hlavní - vaříme jídla dětmi oblíbená. Na základě dotazů a rozhovorů se strávníky, týkajících se oblíbenosti pokrmů, do jídelníčku mimo jiné zařazujeme: polévku rajčatovou, vývar s těstovinou či vejcem, dále smetanové omáčky, smažený kuřecí řízek, různě upravovaná drůbeží masa, opékané brambory, hranolky, smažený sýr, palačinky či lívanečky, šulánky s mákem. Nikdy nechybí nějaká ta "mlsota", někdy je to chladná zmrzlina, jindy ovocný pohár nebo domácí "kinder" mléčný řez či jiný oblíbený moučník. A navíc v salátovém baru, pokud v minulých letech mohl být, našly děti ananas, meloun, hroznové víno, jahody a jiné oblíbené ovoce, které v té době je dostupné. Jsem si vědoma, že smažená jídla nejsou ukázkou zdravé výživy, ale kdy jindy udělat výjimku než právě v tento den. Smažená jídla tzv. nezdravá, zato oblíbená:).
I letos jsme sestavovali menu dle oblíbenosti, takže drůbeží maso smažené, ale i pečené, brambory pečené, ale i omáčku a těstoviny. Neměla by chybět ani sladkost.

Související dokumenty