Jedním z důležitých cílů České školní inspekce v rámci inspekční činnosti v oblasti školního stravování je poskytovat školám, resp. pracovníkům školních jídelen, inspiraci při sestavování jídelních lístků tak, aby škola nabízela stravování, které bude nejen respektovat předepsané výživové normy, ale nabízené pokrmy budou zároveň dostatečně atraktivní, pestré, nestereotypní a založené na využívání čerstvých surovin. Takto koncipované jídelní lístky pak mohou významně podpořit zvýšení počtu dětí a žáků, kteří se ve školních jídelnách každodenně stravují.
K využití v tomto směru je soubor vzorových jídelníčků vydaných Státním zdravotním ústavem v rámci projektu Zdravá školní jídelna. Dokumenty vzniklé v rámci tohoto projektu jsou k dispozici na www.zdravaskolnijidelna.cz. Na uvedeném odkazu jsou pak k dispozici nejen vzorové jídelníčky, ale i kompletní doprovodné informace pro školní jídelny. Ty mohou při sestavování jídelních lístků využívat také další informace vydané Státním zdravotním ústavem prostřednictvím materiálu Rádce školní jídelny (ke stažení na webových stránkách Státního zdravotního ústavu www.szu.cz).