Podzim patří Minisčítání

Vydáno: 2 minuty čtení

Odstartoval další ročník zábavně-vzdělávacího projektu Minisčítání 2020, který je určen pro děti ve věku 9 až 15 let. Žákům přiblíží význam statistiky i chystaného Sčítání lidu. Do projektu se lze zapojit i během online výuky a na vylosované třídy navíc čekají atraktivní ceny. Registrace je možná až do 13. prosince 2020.

Minisčítání je určeno pro žáky 4. až 9. tříd základních škol a pro studenty nižších ročníků víceletých gymnázií. Koná se již popáté a těší se zájmu žáků, pedagogů i odborné veřejnosti. Minisčítání je doprovodnou vzdělávací akcí v rámci blížícího se Sčítání lidu, domů a bytů 2021 a projekt uspěl také v hodnocení odborné poroty společnosti EDUin.

„V současné situaci, kdy pro žáky a vyučující není používání informačních technologií již ničím novým, je účast v Minisčítání ideální příležitostí k zpříjemnění výuky, ať již probíhá ve škole či online. Cílem Minisčítání je ukázat dětem, jak funguje statistika, jak rozumět datům a jak pracovat s grafy a tabulkami. Díky němu vnesou učitelé do výuky nejen nové poznatky, ale také interaktivní prvky a nový způsob práce s informacemi,“ říká k projektu Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Minisčítání se může zúčastnit každá škola v Česku. Registrace a účast je jednoduchá, bezplatná a probíhá online. Registrace je možná po celou dobu trvání projektu. Od 1. listopadu do 13. prosince mohou žáci a studenti vyplňovat online dotazník na webu: https://www.miniscitani.cz/.

„V dotazníku čekají na děti otázky například na čas trávený na internetu, zda umí poskytnout první pomoc, jak cestují do školy či jaké velikonoční zvyky dodržují. Věříme, že při zkoumání výsledků a porovnání se s ostatními třídami či jinými kraji se dětem statistika zalíbí a rádi pak pomohou rodičům při sčítání na jaře 2021,“ doplňuje Marek Rojíček.

Ze zúčastněných tříd bude v každém kraji vylosována jedna, která si odnese bohaté a zajímavé ceny. Spolupráci na letošním ročníku přislíbily společnosti Microsoft, Albi nebo nakladatelství CREW. Konečné výsledky projektu budou zveřejněny v průběhu ledna.

Minulého ročníku Minisčítání se zúčastnilo 26 000 dětí z bezmála dvou tisíc tříd na 386 základních školách a víceletých gymnáziích.

Kontakt:

Jan Cieslar

Tiskový mluvčí ČSÚ

tel.: +420 274 052 017

mobil: +420 604 149 190

e-mail: jan.cieslar@czso.cz

Zdroj: TS, Český statistický úřad, 2. 11. 2020