Otevřeno nebo zavřeno – jak jsou na tom školy v jiných evropských zemích

Vydáno: 3 minuty čtení

Po celé Evropě reagují školy na „třetí vlnu“ pandemie, ztíženou v důsledku objevení takzvané „britské mutace“.

Španělsko

16. 2. počet potvrzených případů na milion obyvatel: 215,10 (Zdroj: Our World in Data)

Ve Španělsku je tlak z odborů (COOC – Confederación Sindical de Comisiones Obreras - a UGD – Unión General de Trabajadores) na pozdní návrat do škol po zimních prázdninách, ministryně školství Isabel Celaá je proti. Podle bývalého předsedy Španělské epidemiologické společnosti Pere Godoye se školy nemusejí zavírat plošně i tamní ministerstvo školství informuje, že jsou mezi jednotlivými španělskými regiony (comunidades autónomas) velké rozdíly. „Školy mají důležitou sociální funkci a je neakceptovatelné, abychom je zavřeli dříve než třeba bary,“ vyjádřil se.  

Německo

školy zavřeny od 16. 12.; 16. 2. počet potvrzených případů na milion obyvatel: 70, 30

Dne 10. února proběhlo jednání mezi kancléřkou Merkelovou a představiteli jednotlivých německých států. Angela Merkelová byla za to, aby byly školy zavřeny až do března, nicméně státy si nakonec vyjednali různé podmínky. Mnoho států otevře 22. února, Hamburg později a Sasko otevřelo již dříve. Nejdříve se školy otevírají pro první a poslední ročníky. Německo také uspíší Abitur (kvalifikace udělována na konci středního vzdělávání).

Zdroj:

Polsko

16. 2. počet potvrzených případů na milion obyvatel: 136,76

V Polsku se školy úplně zavřely v listopadu a pro třídy 1. – 3. opět otevřely 18. ledna. Zbývající ročníky základních škol se učí online. Dne 11. ledna začalo celonárodní testování učitelů. Podle serveru Seznam Zprávy některé školy nařízení vlády nerespektují a učí i jiné ročníky. Panuje celospolečenská podpora znovuotevírání.

Zdroj:

Francie

16. 2. počet potvrzených případů na milion obyvatel: 300,21

Francie na podzim nechala školy otevřené po zkušenosti z jara, kdy děti z chudších poměrů zcela absentovaly. Školy jsou otevřeny dosud. Online výuka byla pouze na SŠ a i tam v kombinované formě. Školy stále otevřené jsou, povinné jsou roušky, stabilní skupiny bez míchání a systematické testování na školách.

Pokud jsou ve třídě pozitivně testování tři žáci, zavírá se.  Pokud však pouze jeden, jde sám do karantény a ostatní pokračují. Podmínky se mění v závislosti na britské mutaci. Musí se větrat minimálně 10 minut každé 3 hodiny.

Ministr školství Jean-Michel Blanquer: „V tuto chvíli plošné uzavření škol nepřichází v úvahu.“
Po zimních prázdninách chce Francie začít testovat ve školách ze vzorků slin.

Zdroje:

 

Zdroj: Pro redakci Řízení školy Dominik Lipovský