Live stream do škol! Projekt. který cílí na dlouhodobou spolupráci škol a expertů z firem.

Vydáno: 3 minuty čtení

Dlouholetá otázka jak propojit praxi a školní prostředí dostává v těchto pandemických dnech ještě intenzivnější ráz. Je jasné, že dost z učiva už dokázali školy překlopit do online světa, ale praxe a spojení s lidmi z profesí je větším oříškem.Řešením může být live stream, který propojí lektory kariérního rozvoje a osobnosti firemního prostředí se samotnými žáky.

Projekt, který vznikl na popud učitelů, zapojených do projektu Kulaté stoly: Networking škol a firem, chce zavést pravidelné live streamy pro všechny střední školy tak, aby studentům ukázal svět práce zajímavým způsobem, a pomohl plnit i průřezová témata z RVP v době, kdy je výuka výzvou pro všechny zúčastněné. Tematicky je program uzpůsoben tak, aby jej využili jak střední odborné školy, tak gymnázia.

“Otázkou je, kolik středních škol se nebude bát zařadit nový model vzdělávacích streamů do výuky.” říká Pavel Kosík, předseda organizace Cetas z.s., která již několik let organizuje konferenci Pražský barcamp pro mladé s cílem dát středoškolákům nástroje pro osobní a kariérní růst.

“Formát je v zásadě jednoduchý. Jde o dopoledne, kdy využijeme lektory z firemního prostředí nebo realizujeme moderovanou debatou se zástupci firem.” říká Kosík. Jako výzvu vidí tým projektu to, aby se školy nebály využít tento modul ve své výuce. Celý projekt začíná již prvním dnem 4.2. a bude pokračovat dalšími tematy až do konce dubna. První přednáška se zaměřuje na testy osobnosti a talentu. “Cíl je projekt opakovat každý měsíc tak, aby se stal novou metodou ve výuce i pro další generace studentů. Obsah a program bude vždy reagovat na zpětnou vazbu ze škol v rámci kulatých stolů, které se pořádají každý měsíc a kam se může přihlásit každá škola. To je přidaná hodnota prostředí byznysu, které dokáže řešit věci hned.” doplňuje informace o projektu Milada Karasová, která si vzala na starosti technické řešení streamů.

Přihlašování škol do projektu probíhá od 13.1. na webu organizace Cetas.cz. a také na webu kulatestoly.cz. Důležité je také to, že streamy a online svět dokáže být velice inkluzivním prostředím. “Mnohokrát se nám stalo, že ředitelé středních škol z regionů nemohli osobně dorazit na akce, které jsme k tomuto tématu realizovali v Praze. To samé platí pro studenty. Za mně osobně je to praktická inkluze těch studentů, kteří kvůli místu svého bydliště nebo studia se nemohou zapojit do mainstreamových akcí.” dodává Kosík. Live streamy budou doplněny regionálními konferencemi v době, až to bude bezpečné. Zájem je zejména z menších regionálních škol, ale rádi nabídneme spolupráci i dalším školám.

Formulář pro registraci: https://forms.gle/iETpvnfVwQdpmN55A

Pro ty, kteří chtějí více informací o aktivitách se školami: http://kulatestoly.cz/stream-do-skol/

A pro studenty bude zajímavý web: https://www.facebook.com/prazskybarcamp

Zdroj: Tisková zpráva ze dne 13. ledna 2021, Cetas z.s.