INEV akademie přináší webinář pro pedagogy na téma Makroekonomie s Dominikem Stroukalem!

Vydáno: 3 minuty čtení

Webinář je možné proplácet z Šablon MŠMT

Řízení školyJelikož měl minulý webinář velký úspěch, rozhodli jsme se pro Vás učitele uspořádat další! Tentokrát jsme zvolili jako téma Makroekonomii, která doslova „hýbe světem“.

Anotace kurzu: Peníze, banky, inflace a nezaměstnanost. Termíny, bez kterých není možné porozumět ranním zprávám. A také termíny, bez kterých se obtížně vysvětlují jiné ekonomické termíny. Vysvětlit se dají pomocí ekonomických učebnic, ale nelze si nevšimnout, že svět se od narození současných středoškoláků značně proměnil. A bohužel to ekonomické učebnice zatím reflektují jen velmi málo. V tomto kurzu bude na příkladech ukázáno, jak funguje současný svět peněz, od jejich zrození v bance, přes snahu ovlivňovat tento proces centrálními bankami, až po výsledný dopad na trh práce, nezaměstnanost a ceny. Absolventi tohoto kurzu se snadno zorientují v tom, jak zhodnotit dopad současných i budoucích makroekonomických opatření na reálnou ekonomiku. Pochopí, jak spolu jednotlivé kapitoly ekonomických učebnic skrze trh peněz souvisí a na příklad uvidí, jak lze tyto znalosti předat středoškolským studentům. V této části kurzu bude kladen důraz na měnovou politiku, vznik peněz a dopad na inflaci a nezaměstnanost. Druhá část (v přípravě) se bude věnovat spíše fiskální politice, HDP, hospodářskému cyklu a zahraničnímu obchodu.

Hlavní lektor

Mgr. Ing. Dominik Stroukal, Ph.D. je hlavní ekonom Banky CREDITAS. Vyučuje na VŠ CEVRO institut, je autorem několika knih, provází pořadem Kdo to platí? na MALL.TV, pořadem Dáme to na E15, je šéfredaktorem časopisu Trade-off, managing director odborného časopisu New Perspectives on Political Economy, ekonomickým poradcem SatoshiLabs a vede společnost bit agency. Je autorem první české knihy o Bitcoinu (2015) a dalších kryptoměnách (2018). V roce 2019 mu vyšla kniha Ekonomické bubliny a v roce 2020 kniha Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny. Má doktorát z ekonomie z Vysoké školy ekonomické, vedle které vystudoval také mediální studia na Univerzitě Karlově. V minulosti byl hlavním ekonomem finanční skupiny Roklen, ředitelem Liberálního institutu a Ludwig von Mises Institutu pro ČR a SK. Vyučoval na Vysoké škole finanční a správní, na Vysoké škole ekonomické a na gymnáziích Porg a Nový Porg.

Důležité informace 

  • pondělí 15. února od 17:00 - 19:00 hodin
  • čtvrtek 18. února od 17:00 - 19:00 hodin
  • pondělí 22. února od 17:00 - 19:00 hodin
  • čtvrtek 25. února od 17:00 - 19:00 hodin

Cena: 1 720 Kč, za osobu na celý kurz (8 hod.), celá částka lze proplatit z Šablon MŠMT, po absolvování kurzu obdržíte certifikát (nebojte se, kdyby z důvodu nemoci či jiné nešťastné události jste se na jednu část webináře nemohli dostavit, vyřešili bychom to následně individuálně. 

Přihlásit se můžete: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf-SpuBuuyFuUws6uemQYXyzR-KenKVNFIqZ7tPfOh-wVdUKg/viewform

 

Zdroj: INEV Akademie