Další pamětnické příběhy ožijí díky žákům z Prahy 12

Vydáno: 3 minuty čtení

Ve středu 27. listopadu od 17 hodin se v Modřanském biografu uskuteční slavnostní prezentace projektu Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky deseti proslulých i méně známých pamětníků z Prahy 12, jejichž životy významně ovlivnily dějinné události 20. století, které se odehrály na území České republiky.

Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Praze 12 letos konal pod taktovkou Post Bellum a radnice městské části Praha 12 již podruhé, se zapojilo celkem deset žákovských týmů ze sedmi základních škol. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ T.G. Masaryka, ZŠ ANGEL, ZŠ Smolkova, ZŠ Na Beránku, ZŠ profesora Švejcara, ZŠ Zárubova a ZŠ Rakovského.

V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění pamětníků, dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům a absolvovali exkurzi v Archivu bezpečnostních složek. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci. Žáci z Prahy 12 využili i novou možnost zpracování pamětnického příběhu, a tak kromě rozhlasových a video reportáží vznikl také komiks a animace.Řízení školy onilne

„Jsme rádi, že je na Praze 12 o projekt mezi dětmi i učiteli takový zájem a že v něm můžeme pokračovat. Objevujeme společně další osudy zajímavých osobností z Prahy 12 a opět se můžete těšit na zajímavou mozaiku příběhů, ve které nechybí pamětníci z řad starousedlíků, tak pamětníci cizinci, tentokrát z Vietnamu a Sýrie,“ řekla Michaela Szkála,koordinátorka z organizace Post Bellum.

Děti zpovídaly například pamětnici holocaustu Hanu Hnátovou, která prošla několika koncentračními tábory, nebo válečného veterána RAF Tomáše Loma. Zachytily také vzpomínky Jiřího Kolmana - syna významného modřanského odbojáře Františka Kolmana a Miroslava Adámka, jehož celoživotní vášní byl a je automobilismus a dosáhl úspěchů jak v podnikání, tak na závodech na okruzích po celé ČR a Evropě. Dalšími osobnostmi jsou Milan Ohnisko - disident, signatář Charty 77, spojka mezi brněnským a pražským disentem, dělník, nakladatel a básník – a tlumočník Nguyen Manh Cuong, který se narodil v Hanoji v komunistickém Severním Vietnamu, kde byl prohlášen za vlastizrádce a za svůj domov dnes považuje Českou republiku.

V rámci slavnostního podvečera odborná porota ve složení Michal Šmíd (historik), Ladislav Dvořák (novinář), Roman Elner (pedagog) posoudí zpracovaná díla žáků i jejich prezentace před publikem a nakonec z nich vybere tři vítězné projekty. Prezentace, kterou bude v Modřanském biografu na adrese U Kina 1/44, Praha 12 moderovat Jarmila Balážová, je přístupná veřejnosti. Výsledné dokumenty je možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz. 

„Příběhy našich sousedů považuji za skvělou možnost výuky dějepisu a novodobé historie. Děti na tuto moderní výukovou metodu reagují velmi pozitivně a zároveň se v průběhu projektu zlepšují jejich mediální a sociální dovednosti,“ uvedla Iveta Němečková, vedoucí odboru školství, kultury a vzdělávání MČ Praha 12.

 

Zdroj: Tisková zpráva Post Belluma