České vysoké školy bodují v žebříčku nejlepších světových univerzit

Vydáno: 1 minuta čtení

QS World University Ranking zveřejnil žebříček tisícovky nejlepších světových univerzit akademického roku 2020/2021. Českou republiku v něm zastupuje deset univerzit, což je o jednu více než v minulém roce.

Nejlépe hodnocenou českou univerzitou je podle QS World University Ranking již tradičně Univerzita Karlova. Z 291. místa, které obsadila v minulém roce, se letos posunula na 260. příčku. Své hodnocení zlepšily i další české univerzity – druhá nejlépe hodnocená Vysoká škola chemicko-technologická
v Praze (342.), třetí České vysoké učení technické (432.), dále Masarykova Univerzita a Univerzita Palackého v Olomouci. Nově se v žebříčku objevily Mendelova univerzita v Brně a Univerzita Pardubice.
Nejlépe si české univerzity vedou v kategorii, jež hodnotí podíl mezi počtem akademických pracovníků a studentů, která udává hypotetickou průměrnou velikost třídy na dané univerzitě.

Nejlépe hodnocené univerzity světa

Trojice nejlepších univerzit světa zůstává i letos neměnná: na špičce žebříčku se již devět let drží Massachusetts Institute of Technology (MIT), následován druhou Stanford University a třetí Harvard University. Pozici nejlépe hodnocené evropské univerzity obhájila University of Oxford, která se umístila na páté příčce.

Kompletní výsledky QS World University Ranking jsou dostupné zde.