Vzdělávací poradenství

Vydáno:

Internet dnes nabízí obrovské množství příležitostí pro vzdělávání ve škole i mimo ni. Jaké jsou a jak je můžeme ve školách využít?

Vzdělávací poradenství
Možnosti online vzdělávání
 
František
Dalecký
 
konzultant v oblasti managementu a vzdělávání, zakladatel Mimoškolu.cz, externí lektor na Masarykově univerzitě
Online vzdělávání se v Česku nedostává pozornosti, jakou zasluhuje. Ve svém článku pro Hospodářské noviny1) jsem shrnul několik důvodů, proč tomu tak je a proč jsme dosud ve využívání současných příležitostí pozadu.
Tím nejdůležitějším je neznalost a slabá orientace pedagogických, ale i exekutivních pracovníků ve školách v oblasti vzdělávacích trendů.Téma vzdělávacích technologií není dostatečně probíráno na pedagogických fakultách a mnozí učitelé pak nejsou odborně připraveni s nimi pracovat. Dnešní studenti naproti tomu s technologiemi vyrostli. Slovy Dona Tapsotta - jsou pro ně jako vzduch2).
Mladí lidé dnes vyžadují nové metody výuky. Jejich pozornost je daleko křehčí, jejich nároky však daleko vyšší. Technologie mají pochopitelně i stinné stránky, ale stejně jako může skalpel sloužit k chirurgickému zákroku či vraždě, může i využívání internetových zdrojů ve výuce vést k lepšímu vzdělávání, nebo zabíjení času na Facebooku.
Přivést studenty na správnou cestu ve využívání těchto zdrojů se stává jedním z klíčových úkolů dnešních pedagogů, jejichž role se posouvá od předávání obsahu k jeho kurátorství a od studentského vedení k studentské podpoře a dodávání motivace.
Nyní se pojďme podívat na konkrétní příležitosti, které je možné ve výuce využít.
MOOC
Masové (M) otevřené (O) online (O) kurzy (C)3) jsou jednou z nejzajímavějších vzdělávacích příležitostí na internetu. Na některé z platforem si vaši studenti mohou vybrat dnes již z tisíců kurzů. Ať už je zajímá jakýkoli obor, bezpochyby k němu najdete adekvátní MOOC. Tyto kurzy jsou většinou zdarma, a ať probíhají v určitém termínu, nebo jsou otevřené neustále, vždy obsahují řadu vzdělávacích materiálů. Kurzy se většinou skládají z videolekcí, kvízů a úkolů, diskuzních skupin a další studijní opory ve formě dokumentů apod. Pokud studenti kurz úspěšně dokončí, obdrží certifikát, který mohou použít do svého CV či portfolia. Ale hlavně - naučí se mnoho nových věcí, často od těch největších odborníků a nejlepších univerzit (Harvard, Stanford, MIT) na světě.
TECHNICKÉ DOVEDNOSTI
Řada vzdělávacích projektů se soustředí na učení technických dovedností4), které jsou dnes čím dál více žádány i v netechnických odvětvích. Tyto zdroje jsou již častěji zpoplatněny, najdete však i zdroje zdarma, které můžete využít k výuce programování, designu, datové analytiky a dalších oborů. Asi nejpopulárnějším zdrojem je Codecademy. com, kde se může každý naučit velmi jednoduše programovat - a to od úplných začátků. Překážka v podobě angličtiny není ve skutečnosti tak závažná. Vaši studenti by měli být na takové úrovni, aby aplikaci zvládli, a pokud nejsou, doporučte jim Google překladač. Když se takto zvládly učit děti ve slumu v Indii, zvládnou to i vaši studenti5).
JAZYKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdroje pro jazykové vzdělávání6)vašim studentům pomohou se slovní zásobou, gramatikou, a dokonce i s konverzací. A nejde jen o angličtinu, nabídka je obrovská, téměř každý jazyk tu má své vzdělávací zdroje. Zájem o jazykové vzdělávání na internetu je obrovský, a není se proto co divit, že tomu odpovídá nabídka - a to i českých zdrojů. Asi nejlepším rozcestníkem v angličtině je na českém internetu web Helpforenglish.cz. Pokud máte zájem o komplexní výuku i dalších jazyků, navštivte Onlinejazyky.cz. Ze zahraničních aplikací pak mohu jednoznačně doporučit aplikace Duolingo a Memrise - fungují jako webové a mobilní aplikace a vaši studenti si je určitě zamilují. A Duolingo je už i v češtině, takže tuto světově nejpopulárnější aplikaci může dnes používat každý.
VYHLEDÁVAČE, META-ZDROJE
Klíčovou dovedností pro 21. století je umět vyhledávat informace.7)Není proto důležité vědět, jaké konkrétní zdroje dnes existují (know-what), ale vědět, kde je najít (know-where).
Naučte se proto vyhledávat ty pravé zdroje, kdykoli je budete potřebovat. A naučte to i své studenty
- pro jejich vzdělávání a rozvoj tak uděláte velmi mnoho. Využijte kurz od Googlu8) o efektivních způsobech vyhledávání informací a naučte studenty být svými vlastními učiteli.
ZÁVĚREČNÁ DOPORUČENÍ
 
Využívejte vzdělávací zdroje k internímu vzdělávání ve škole. Poznejte je při svém vlastním rozvoji a poté s nimi pracujte dále.
 
Šiřte tyto zdroje mezi svými studenty, povzbuzujte je k učení ve volném čase - mimo školu.
 
Hledejte způsoby, jak tyto zdroje využívat ve škole. Zařaďte do výuky přednášky třeba z Harvardu, učte programování s Codecademy nebo udělejte angličtinu zajímavější s Duolingem.
 
Učte studenty vzdělávací zdroje správně vyhledávat a používat - to je klíčová a především kurátorská role dnešního učitele.
 
Podporujte u studentů návyk k sebevzdělávání a myšlenku, že učení je „cool“. Zmíněné zdroje vám s tím díky kvalitě obsahu, uživatelské přívětivosti i herním prvkům určitě pomohou.

1) Dostupné z: http://archiv.ihned.cz/c1-63138210-onlinove-vzdelavani-v-cesku-dockame-se-kvalitniho-a-otevreneho-vzdelaniprovsechny.
2) Dostupné z: http://blog.ted.com/2012/06/26/welcome-to-the-open-world-don-tapscott-at-tedglobal-2012/.
3) Zdroje: Coursera.org, EdX.org., FutureLearn.com, Open2Study.com, iVersity.org, Udacity.com.
4) Zdroje: Codecademy.com, Teamtreehouse.com, Udacity.com, Codeschool.com, Tutsplus.com.
5) Dostupné z: http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_the_child_driven_education?languageZcs.
6) Zdroje: Duolingo.com, Memrise.com, Italki.com, Onlinejazyky.cz, Helpforenglish.cz.
7) Zdroje: Google.com, Quora.com.
8) Dostupné z: http://www.powersearchingwithgoogle.com/.