Evropská karta mládeže EYCA výhodně pro školy

Vydáno:

Evropská karta mládeže EYCA (dříve EURO26) je mezinárodní identifikační průkaz pro mladé lidi ve věku 5-30 let. V České republice je v současné době přes 50 000 držitelů těchto karet a mohou využívat přes 1 000 slev a výhod.

Evropská karta mládeže EYCA výhodně pro školy
Ing.
Miroslav
Jungwirth
 
člen Představenstva ČRDM, projektový manažer Evropské karty mládeže EYCA
V Evropě je karta EYCA nejrozšířenější slevovou kartou pro mladé, má 5 milionů držitelů, kteří mohou čerpat 60 000 slev ve 38 evropských zemích. Karta je široce využitelná v oblasti cestování, kultury, dopravy, ubytování, stravování, nakupování, sportu, služeb či vzdělávání.
Díky zaměření karet EYCA je lze velice efektivně využít jako školních průkazů pro žáky i učitele.
Karty totiž mohou obsahovat i čip, takže je lze využít k zabezpečení vstupu do budovy, objednávání obědů atp. Hlavní výhodou karet EYCA pro školy je nízká cena (pro školy jsou speciální ceny na hraně výrobních nákladů) a také možnost vlastní podoby karet dle přání konkrétní školy (vlastní barvy, logo, motto, kontaktní údaje atp.). Díky tomu se pak karty mohou využít pro všechny studenty i zaměstnance školy, protože mohou existovat ve variantách:
 
karta EYCA
student (pro studenty školy);
 
karta EYCA klasik
(pro zaměstnance školy do 30 let);
 
karta školy
(pro zaměstnance školy nad 30 let).
Všechny varianty navíc mohou vypadat stejně, jen karty EYCA student budou obsahovat logo Evropských karet mládeže EYCA a budou umožňovat jejich držitelům čerpat slevy v ČR i po celé Evropě. V případě této vlastní podoby karet si navíc sama škola může na svou kartu sjednávat další slevy a ty mohou platit už pro všechny držitele, i ty nad 30 let.
Další výhodou je možnost nastavení platnosti dle předpokládané doby studia, tedy od 1 do 4 let (u vyšších ročníků může být kratší, u žáků prvních ročníků je výhodné mít platnost na celé 4 roky). Celková cena karet je pak nižší, neboť jedna karta vystačí studentovi na celé studium, aniž by ji musel obnovovat novým pořízením karty či validační známky (obojí totiž znamená zbytečné náklady).
Studenti také mohou navrhnout slevy v okolí školy, které by uvítali. Pokud kartu využívá celá škola, jsou obchodníci velmi motivováni slevy poskytovat. O konkrétní zkušenost se s námi podělil
Mgr. Ondřej Chobot, učitel matematiky a ICT na Gymnáziu Kolín, kde využívá čipové karty EYCA několik stovek studentů.
Proč jste se rozhodli zapojit do projektu Evropské karty mládeže EYCA?
Vzhledem k tomu, že škola přešla na elektronickou evidenci včetně třídních knih, začaly pro nás být papírové studentské průkazy zbytečné a nepraktické. Malá kartička s možností vlastního grafického provedení a s integrovaným čipem byla v podobě EYCA ideální varianta. Do loňska jsme používali studentské průkazy a klíčenkové čipy pro zabezpečení vstupu do budovy školy a k odběru obědů. Díky kartám se nám podařilo vše sjednotit. Nyní jednáme s dodavatelem o možnosti využít karty při identifikaci u kopírek dostupných studentům.
A naplnila se vaše očekávání?
Zcela určitě. Karty EYCA fungují stejně dobře jako předchozí čipy a kromě toho studentům umožňují využívat zajímavé slevy. Zvyšují i prestiž naší školy a povědomí o ní, neboť vždy, když je studenti použijí, všichni v okolí tyto karty vidí. A pokud se nějaká ztratí, tak se při jejím nalezení snadno zjistí, čí je. A když se nenajde, tak nám z České rady dětí a mládeže1) pošlou novou.
Bylo něco, co vás v rámci zapojení do projektu příjemně překvapilo?
Mile mě překvapilo, když jsme byli asi měsíc po vydání karet studentům koordinátory projektu karet EYCA požádáni o rozdání dotazníků, v nichž se studentů ptali, jaké slevy by na své karty v Kolíně uvítali. Od vyplnění dotazníků jsme si moc neslibovali, ale z desítek studenty poptávaných slev se koordinátorům projektu podařilo vyjednat úplně všechny, s jednou jedinou výjimkou! Studenti tak byli zase o něco motivovanější karty využívat. Z exkurzí do zahraničí máme zpětnou vazbu, že i mimo ČR jsou karty standardně přijímány.
Objevily se nějaké problémy?
Spíše technickým problémem se ukázal být sběr fotografií studentů. Nakonec jsme zorganizovali centrální fotografování celé školy, kde se vystřídali jednotliví studenti. Udělali jsme to v rámci focení tříd, takže to nebyla velká komplikace. Navíc studenti dostali své fotografie i v elektronické podobě a škola je dále použila ve své evidenci. Fotky a jeden datový soubor jsme odeslali a za pár dní byly karty hotové. Dorazily v pořádku a nezaznamenali jsme žádnou reklamaci. V dotisku potom k reklamaci došlo (dva sourozenci měli prohozená data narození), ale aniž by se pátralo, na čí straně byla chyba, nám byly ihned zaslány karty nové a opravené. Několik studentů už svou kartu dokázalo ztratit. I v tomto případě byly karty za pár dní u nás v Kolíně. Takže jsme maximálně spokojeni.
Doporučil byste zapojení do tohoto projektu i dalším školám?
Jistě, protože karty EYCA vyjdou daleko levněji než srovnatelné produkty. A pokud se vám podaří sehnat si sponzory, kteří například umístí svá loga na zadní stranu karet, tak je můžete mít „za hubičku“. Překvapilo mě, že v Kolíně jsme sehnali sponzora prakticky ihned. Škola také podpoří dobrou věc, protože posláním ČRDM i jejích projektů je zlepšovat podmínky pro život mladých lidí v ČR - čím více budou mít škol a držitelů, tím lepší podmínky mohou díky projektu EYCA zajišťovat. Vezměte si příklad se slevami v Kolíně. Než jsme se zapojili, bylo tu slev na karty EYCA jen pár. Nyní je najdete téměř na každém rohu, a tak je mohou využívat jak naši studenti, tak i ostatní mladí lidé.
Pokud se také chcete zapojit nebo máte zájem dozvědět se o kartách EYCA pro školy více, pište na adresu info@eyca.cz, popř. volejte na tel. (+420) 728 935 895.
Kompletní informace naleznete na

1) Zdroj: www.crdm.cz.

Související dokumenty