Divadlo Fyziky ÚDiF přináší fyziku skrze experimenty

Technické obory trápí nedostatek žáků, lidé se chlubí tím, že fyzice nerozumějí a berou to jako přednost. A přesně to jsme se rozhodli změnit. Již šest let vozíme po školách celé republiky představení Úžasného Divadla Fyziky. Žáci takto vidí a slyší vystoupení, které je oproti výuce odlehčené, v podání odlišném, než jsou zvyklí. V podání, které si přitom zachovává kvalitu sdělení fyzikálního obsahu absolventy fyzikálních oborů.

Divadlo Fyziky ÚDiF přináší fyziku skrze experimenty
Mgr.
Barbora
Mikulecká
experimentální skupina ÚDiF, Divadlo Fyziky
Mgr.
Vojtěch
Hanák
experimentální skupina ÚDiF, Divadlo Fyziky
FYZIKÁLNÍ VYSTOUPENÍ DOPLNÍ A OŽIVÍ VÝUKU
Zaujmout středoškoláky není věc snadná, zvláště pak u předmětu, jako je fyzika s její nevalnou pověstí. Fyzika je nejméně oblíbený předmět jednoduše proto, že se u něj musí nejvíce přemýšlet – fyziku se nenaučíte nazpaměť. Na našich vystoupeních jsou žáci nuceni logicky uvažovat a často zjišťují, že je to baví. Představení jsou tvořena tak, aby zaujala, byla protkaná inteligentním humorem a doplňovala výuku fyziky tam, kde na ni není prostor nebo prostředky.
Středních škol je mnoho, s různým zaměřením. Naše představení tomu odpovídají. Využíváme již nabytého fyzikálního zázemí žáků, na kterém pak můžeme vystavět představení, které dává do souvislostí nejen různé poznatky, ale i různé předměty. Věnujeme se tématům, na která často ve fyzice nezbývá čas nebo je těžké je na škole ukázat. Propojujeme historii s novodobou fyzikou a současnou technologií. Jsme tak schopni přinést do školy moderní fyziku v podobě luminiscence a UV záření, fyziku elmag. pole, vlnovou optiku s lasery nebo polarizaci s elasticimetrií.
„VIDĚT ZVUK, SLYŠET SVĚTLO“
Naším nejreprízovanějším představením je pořad „Vidět zvuk, slyšet světlo“. Název není tiskovou chybou, využíváme optické závory, abychom světlem vytvářeli zvuk, který poté můžeme rozebrat až na základní stavební kameny. Pomocí toho samého detektoru pak můžeme naopak poslouchat, jaké zvuky vydává světlo kolem nás. Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno kolem nás bliká? A co kdyby vaše lampička poblikávala do rytmu Rolling Stones?
Mezi oblíbené patří také
„Příběh žárovky“
nebo vystoupení
„Všechny barvy duhy“
věnované míchání barev světel, které spojuje biologii lidského oka a technické řešení displejů. Typ vystoupení rádi konzultujeme přímo s fyzikáři, kteří se s námi mohou domluvit na konkrétním tématu nebo se poptat na další možnosti, které jsme schopni do školy přinést.

Divadlo Fyziky ÚDiF
ÚDiF vznikl již před šesti lety s cílem ukazovat lidem fyziku „na potkání“. V současné době záběr ÚDiFu pokrývá celou středoškolskou fyziku s přesahem do fyziky vysokoškolské. Za celou dobu existence skupiny si držíme až dětské nadšení z každého pokusu. Některé naše experimenty jsou zcela původní a jedinečné. Vystoupení skupiny ÚDiF bylo oceněno na mezinárodní přehlídce Science on Stage, ÚDiF je držitelem ocenění České fyzikální společnosti za trvající činnost v popularizaci fyziky a ocenění Eduína společnosti pro vzdělávání EDUin.
„Svět je krásnější, když víte, jak funguje...“
www.udif.cz; vystoupeni@udif.cz

Související dokumenty