Čeští studenti se zúčastnili mistrovství světa dovedností v Microsoft Office

Vydáno:

Ať už se jedná o absolventy vysokých či středních škol, kteří hledají svoje první zaměstnání - bez ohledu na zvolenou profesi, cení si u nich si zaměstnavatelé hloubku jejich IT znalostí a schopnosti efektivně řešit úkoly za pomocí informačních technologií. Jenže tvrzení v životopisu, že uchazeč „ovládá práci s počítačem“, už dnes zdaleka nestačí a zaměstnavatelé očekávají, že uchazeč dokáže své znalosti a schopnosti doložit.

Čeští studenti se zúčastnili mistrovství světa dovedností v Microsoft Office
 
Jana
Knesplová
MBA
manažerka programu Partneři ve vzdělávání, Microsoft
Stále větší roli proto bude hrát odborné vzdělávání, další kurzy rozvíjející tyto znalosti a samozřejmě i možnost doložení těchto schopností. Lze tak očekávat, že velký vliv na šanci absolventa získat prestižní zaměstnání bude mít
mezinárodně uznávaný certifikát IT dovedností.
Mezi jednu z nejpopulárnějších certifikačních zkoušek a mezinárodně uznávaných dokladů IT dovedností patří Microsoft Office Specialist (MOS) - zkouška dovedností v práci s nejrozšířenějším kancelářským balíkem na světě, Microsoft Office. V ČR je možné zkoušku MOS absolvovat na mnoha místech. Patří mezi ně i školy, které se staly testovacím centrem Certiport, a které tedy mohou svým studentům nabídnout testy Microsoft Office Specialist za zvýhodněnou cenu jako zásadní výhodu studia na dané škole. Ti nejlepší absolventi zkoušek MOS pak mají šanci zúčastnit se celosvětového finále mistrovství světa v těchto moderních dovednostech.
Letos se podařilo
čtyřem českým studentům ze Smíchovské střední průmyslové školy
obstát v konkurenci více než 400 tisíc uchazečů ze 130 zemí a po absolvování nominačních zkoušek se dostali do
světového finále
v kalifornském Anaheimu. Konkrétně ČR reprezentovali Martin Strouhal v kategorii Word 2010, Pavel Vondrák -PowerPoint 2010, Nela Táborská - Excel 2010 a Aramis Tochjan - PowerPoint 2007.
V tvrdé mezinárodní konkurenci se našim studentům sice nepodařilo obhájit loňské prvenství českého studenta Jiřího Houžvičky (ze stejné školy) v kategorii PowerPoint 2010, ale hájili české barvy zodpovědně a zadaný úkol spočívající ve vytvoření přesně formátovaného a funkčního dokumentu v produktech Microsoft Word, Excel a PowerPoint vytvořili podle zadání správně.
„Pro studenty byla účast na světovém MOS šampionátu, ale i samotná cesta do USA obrovskou životní zkušeností. Kromě samotné soutěže bylo zážitkem i seznámení s rozličnými kulturami ostatních soutěžících, možnost vidět život v Los Angeles a v neposlední řadě i nezapomenutelné odpoledne v Disneylandu, které bylo odměnou pro všechny účastníky mezinárodního finále,“
říká Ivona Spurná, vyučující ze Smíchovské střední průmyslové školy, která studenty na soutěži doprovázela a podporovala.
„Jsem ráda, že ambice našich studentů se vyplatila hned dvakrát - v získaném certifikátu pro lepší kariéru, ale i sladké odměně v podobě výletu do USA.“
Místem konání příštího ročníku světového finále Microsoft Office Specialist bude texaský Dallas. Je jisté, že také zde, jako již tradičně každý rok, půjde o atraktivní možnost pro všechny studenty a mladé lidí předvést, co umí. Již nyní tedy mohou začít skládat zkoušky MOS a pokusit se o nominaci do příštího ročníku finále MOS. A i kdyby pro ně nebyla motivací účast na mistrovství světa v Dallasu, tak možnost lépe se uplatnit na trhu práce, stát se zaměstnavateli žádanějšími nebo prohloubit si znalosti, které jim pak pomůžou při dalším studiu, je určitě lákavá.

Související dokumenty