Zimní jablečná polévka

Vydáno:
Zimní jablečná polévka
Spolková země Horní Rakousko
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I Potravina                            I          norma pro dospělé          I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I sladkokyselá jablka                  I                8 ks                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I brambory                             I                2 ks                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I svazek jarní cibulky                 I                1 ks                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I řepkový olej                         I                2 PL                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I jablečný mošt                        I               250 ml                I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I zázvor (velikost dle libosti)        I                1 ks                 I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I kari                                 I                                     I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I polévkový vývar, voda                I              1 000 ml               I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I šlehačka                             I               200 ml                I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
I hřebíček, skořice celá               I                                     I
I--------------------------------------I-------------------------------------I
Technologický postup:
Cibuli nakrájíme na malá kolečka. Jablka a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tyto přísady osmahneme na oleji a okořeníme kari. Podlijeme moštem (a případně bílým vínem), přilijeme vývar a přidáme zbylé koření. Polévku 20 min. povaříme, odstraníme hřebíček a skořici a polévku rozmixujeme. Šlehačku ušleháme, přidáme k polévce a do polévky vmícháme pomocí metličky. Doporučená příloha: celozrnné krutony.