Zimní jablečná polévka
Spolková země Horní Rakousko
I--------------------------------------I-------------------------------------I I Potravina I norma pro dospělé I I--------------------------------------I-------------------------------------I I sladkokyselá jablka I 8 ks I I--------------------------------------I-------------------------------------I I brambory I 2 ks I I--------------------------------------I-------------------------------------I I svazek jarní cibulky I 1 ks I I--------------------------------------I-------------------------------------I I řepkový olej I 2 PL I I--------------------------------------I-------------------------------------I I jablečný mošt I 250 ml I I--------------------------------------I-------------------------------------I I zázvor (velikost dle libosti) I 1 ks I I--------------------------------------I-------------------------------------I I kari I I I--------------------------------------I-------------------------------------I I polévkový vývar, voda I 1 000 ml I I--------------------------------------I-------------------------------------I I šlehačka I 200 ml I I--------------------------------------I-------------------------------------I I hřebíček, skořice celá I I I--------------------------------------I-------------------------------------I
Technologický postup:
Cibuli nakrájíme na malá kolečka. Jablka a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tyto přísady osmahneme na oleji a okořeníme kari. Podlijeme moštem (a případně bílým vínem), přilijeme vývar a přidáme zbylé koření. Polévku 20 min. povaříme, odstraníme hřebíček a skořici a polévku rozmixujeme. Šlehačku ušleháme, přidáme k polévce a do polévky vmícháme pomocí metličky. Doporučená příloha: celozrnné krutony.
