Výživa a jód

Vydáno:

Jednou z významných součástí naší stravy je také jód. Jód patří mezi prvky nezbytné pro vývoj lidského organismu, tzv. biogenní prvky. Jód je v těle aktivně „vychytáván“ buňkami štítné žlázy, která se nachází před průdušnicí v dolní části krku. Zde se tento prvek stává součástí hormonů štítné žlázy. Nedostatek těchto hormonů (jódu) může negativně ovlivnit zdravotní stav a v dětství i vývoj mozku.

Výživa a jód
prof. MUDr.
Jaromír
Astl,
CSc.
přednosta ORL kliniky v ÚVN Střešovice, 3. lékařská fakulta UK Praha
V České republice, resp. Československu se tomuto problému věnoval od 40. let minulého století prof. Šilink a jeho spolupracovníci, kteří založili Endokrinologický ústav v Praze. Poslední studie z roku 2000 a 2001 (Zamrazil a spol., Čeřovská) zjistily, že tento problém je stále reálný a není možné jej považovat za definitivně zvládnutý. Byla proto vytvořena Mezinárodní komise pro řešení chorob z nedostatku jódu. WHO doporučuje již dlouhá léta tzv. jodizaci jedlé soli jako nejsnadnější a nejdostupnější postup k řešení tohoto problému.
Doporučený denní příjem jódu:
Předškolní děti           0-5 let                    90 mikrogramů / den  
Děti 6-12 let 120 mikrogramů / den
Dospívající a dospělí 12 a více 150 mikrogramů / den
Těhotné a kojící ženy 200 mikrogramů / den
Je-li příjem dlouhodobě (týdny) pod 50 mikrogramů/den, je podle odborníků důsledkem snížená činnost štítné žlázy s možným rozvojem strumy a také hypotyreózy.
V ČR je doporučený příjem jódu stanoven vyhláškou č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty.
Jód se obtížně stanovuje v krevním oběhu, kde je jeho koncentrace velice nízká a navíc extrémně kolísá podle příjmu potravy. Je nezbytné vědět, že asi 80% přijatého jódu se z organismu vylučuje močí (zbytek potem, dechem, stolicí).
Protože jód je přítomen v mořské vodě, jsou mořské ryby a plody moře jeho dobrým zdrojem. Pro vegany jsou dobrými zdroji jodizovaná sůl (ačkoliv u té není snadné zjistit, na jaké úrovni je jodizovaná) a minerální doplňky.
Jód je také ve zvýšené koncentraci přítomen v některých minerálních vodách.
V současné době se uměle přidává do řady mléčných výrobků (jogurty, mléčné nápoje, mléčné krémy), které jsou pravidelně konzumovány dětmi. Jde tedy o tolik diskutovanou fortifikaci potravin „nepřírodním“ způsobem. Tyto výrobky ale nejsou běžné a zákazník (odběratel) je musí cíleně vyhledávat a tato skutečnost (obohacení) musí být na výrobku vyznačena v souladu s legislativou ČR a EU.
Primárně se jod nachází v některých potravinách:
 I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Název potraviny I     Obsah jódu     I   Úhrada z DDD   I    Potřebné     I    Potřebné     I I                 I (mikrogramy/100 g) I (200 mikrogramů) I    množství     I    množství     I I                 I                    I        v%        I   potraviny k   I   potraviny k   I I                 I                    I                  I  naplnění DDD   I  naplnění DDD   I I                 I                    I                  I pro děti do 12  I   pro dospělé   I I                 I                    I                  I       let       I      (150       I I                 I                    I                  I      (100       I mikrogramů/den) I I                 I                    I                  I mikrogramů/den) I     Uvedeno     I I                 I                    I                  I     Uvedeno     I    v gramech    I I                 I                    I                  I    v gramech    I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Nori řasa       I        1600        I       800        I      12,5       I       19        I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Wakame          I        4200        I       2100       I      4,75       I        7        I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Treska mořská   I       940,6        I       420        I                 I                 I I (šedá)          I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Štika mořská    I       225,5        I       112        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Losos (farmový) I        86,2        I        43        I       115       I      129,3      I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Zavináč         I       128,6        I        64        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Pstruh          I        72,1        I        36        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Hejk            I         540        I       270        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Rybí filé       I       21-77        I      11-39       I                 I                 I I mražené         I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Hanácká kyselka I         16         I        8         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Vincentka       I        659         I       330        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Mléko plnotučné I        5-19        I       2-9        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Sýr Eidam cihla I         11         I        5         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Rohlík obyčejný I         2          I        1         I                 I                 I I 60 g            I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Brambory        I        0,4         I       0,2        I       500       I       750       I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Chléb Šumava    I         31         I        16        I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Vejce           I         18         I        9         I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Řasa Laminaria  I       20 000       I      10000       I       0,2       I       0,3       I I japonica        I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I I Jedlá kamenná   I     2000-3400      I    1000-3400     I        5        I       7,5       I I sůl s jódem     I                    I                  I                 I                 I I-----------------I--------------------I------------------I-----------------I-----------------I 
S ohledem na nedostatečné zastoupení jódu ve stravě u lidí v ČR přijaly orgány (Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství a další orgány) následující opatření:
a)
Změnila se jodace jedlé soli, jodid byl nahrazen jodičnanem až 36 g na kg.
b)
Zlepšila se obalová technika (sublimace jódu při špatném skladování).
c)
Byla určena expirační doba, po kterou lze předpokládat zvýšený obsah jódu.
d)
U těhotných je zavedena suplementace (doplňky stravy a léčiva).
e)
Je vyráběna kojenecká výživa obohacená o jód (Sunar).
f)
Jodovaná sůl je stále více používána v potravinářském průmyslu a hromadném stravování.
Jde tedy o to, že obohacení potravy jódem solí je závislé na výrobci jídel, na kuchaři a vedoucím provozu, resp. provozovateli. Podíváme-li se však na množství soli potřebné k úhradě denní potřeby, je zřejmé, že pouhá sůl není schopna tuto potřebu pokrýt bez zvýšeného rizika přesolování a jeho neblahých zdravotních důsledků (větší spotřeba nápojů, slazených nápojů, vysoký krevní tlak atp.).
Problematika výživy a nemocí štítné žlázy je však mnohem širší než jen o obsahu jódu v potravě.
Máme-li se vyslovit ke krokům, které jsou označovány jako primární prevence, tedy opatření v životním stylu, musíme doporučit, abychom zařazovali do našeho jídelníčku na jód bohaté potraviny. Těmi se z přiložené tabulky jednoznačně vymezují mořské ryby a výrobky z nich, kde však narážíme na spotřebitele (hlavně v dětském věku nemusí ryba a výrobky z nich patřit k oblíbeným). Dalším problémem je kvalita těchto výrobků, kde především u předzpracovaných jídel, která jsou deklarovaná jako výrobek z ryb, může být výsledná hodnota obsahu jódu velmi nízká (např. rozdílná kvalita rybího filé, rybí prsty jako polotovar apod.). Dalším argumentem bývá možná přítomnost alergenů, které jsou nyní sledovaným parametrem především u výrobců jídel hromadného stravování.
Proto se jako zajímavou alternativou mohou zdát právě mořské řasy, kde však kvalita a bohužel tedy i cena určují jejich využitelnost v hromadném stravování v naší zemi. Tato situace tak vyžaduje v případě jódu především dobrou informovanost těch nejdůležitějších lidí pro každé dítě, a to rodičů. I když je v současné době zájem zřizovatelů zařízení hromadného stravování o zvýšení kvality patrný, je především na rodině, aby se o stravování dětí, ale i jich samých aktivně zajímala.

Související dokumenty

Pracovní situace

Pracovní cesta kratší než 5 hodin a závodní stravování
Řízení zařízení školního stravování (školní jídelny, vývařovny, výdejny)
Školní stravování
Přihlašování ke stravování a odhlašování ze stravování
Dietní stravování
Závodní stravování
Stravování „cizích strávníků“
Správní řízení související s poskytováním školního stravování
Podmínky vzniku pracovního poměru, BOZP, hygienické požadavky (v zařízení školního stravování)
Objednávky pro zařízení školního stravování z hlediska zákona o registru smluv
Elektronická evidence tržeb (EET) ve školských zařízeních poskytujících školní stravování a ubytování
Nákup potravin do školských stravovacích zařízení ve světle připravované
Mimoškolní akce školy – ubytování a stravování
Poskytování školního stravování z pohledu zákazu diskriminace
Přijímání ke vzdělávání cizinců, vzdělávání cizinců, ukončování vzdělávání cizinců
Novela vyhlášky o školním stravování
Školní stravování „předškoláka“ – vymáhání úhrady a prominutí dluhu
Poskytování dietního stravování v MŠ
Tematická zpráva ČŠI 2017
Docházka do školy po ukončení posledního ročníku

Poradna

Nevyzvednutý přeplatek stravného ve školní jídelně
Stravování české školní inspekce
Ochranné pomůcky učitelky MŠ při stravování
Zdravotní průkaz
Soukromá škola - stravování
Příspěvek na stravné u pedagogů s různou odpracovanou dobou
Povinnost plnění spotřebního koše v soukromé MŠ, pokud nepobíráme dotace na stravu
Daňová uznatelnost výdajů na stravování při školní akci
Odpis zboží ze skladu
Stravenkový paušál