Projekt "Jídelna snů" na ZŠ Tusarova

Vydáno:

Projekt „Jídelna snů“ byl v ZŠ Tusarova realizován ve spolupráci se zřizovatelem MČ Praha 7, který projekt z velké části financoval, a především s mezinárodní organizací Slow Food Prague.

Projekt „Jídelna snů“ na ZŠ Tusarova
Mgr.
Monika
Nezbedová,
ZŠ Tusarova, Praha 7
V průběhu společně prožitého půlroku prostupoval projekt různými vyučovacími předměty a nezapomínal ani na rodiče.
Cílem bylo všechny přesvědčit, že „dobře a zdravě se lze najíst i ve školní jídelně“. Při společných akcích se zástupci hnutí Slow Food děti postupně zjišťovaly, jakými zásadami se hnutí řídí a co si klade v současné uspěchané době za cíl - totiž propagovat kvalitu i pomalejší tempo v denním stravování jako životní styl jednotlivců i komunit. V rámci několika setkání si žáci vyzkoušeli rozdílné chutě čerstvých a konzervovaných potravin, zamýšleli se nad způsobem, jakým se doma stravují, zda jedí společně s rodiči, kde všude mají příležitost vychutnat chvíle společného stolování. V praktické části projektu, v minikurzech dětského vaření pod vedením chorvatského šéfkuchaře Maria Mandiro, došlo i na přípravu jednoduchých jídel, zcela v duchu zásad Slow Food. Děti se přiučily, jak se stát více odpovědnými za své zdraví a také za „zdraví“ celé planety. Celý půlrok na škole dominoval symbol šneka jako pomalého jídla.
Současně s dětskými aktivitami se myšlenka Slow Food usazovala také ve školní kuchyni. Začalo se exkurzí zaměstnanců do Mezinárodní školy v Nebušicích, která byla v obdobném projektu zapojena, následovalo hostování chorvatského šéfkuchaře v našem kuchařském týmu. Týdenní jídelníček byl obohacen o menu z jižanských specialit připravených výhradně z kvalitních čerstvých domácích surovin. Použity byly různé druhy zeleniny, luštěnin, těstovin i ovoce. Děti se doma o zážitky z jednotlivých aktivit podělily, přenesly informaci o změnách v jídelníčku. Zvědavost rodičů stran projektu byla uspokojena na setkání s viceprezidentkami hnutí a na ochutnávce specialit v rámci jedné ze třídních schůzek.
Vrcholem projektu Jídelna snů nebylo jen samotné předání titulu týmu našich kuchařek, ale především účast na Prague Food Festivalu v červnu roku 2014. Jeho organizátoři se rozhodli ozvláštnit festival prezentací dvou nejlepších školních jídelen, takže v zahradách Pražského hradu se vedle michelinských specialit podával školní oběd jídelny ZŠ Tusarova. Ochutnat ho kromě gurmána Pavla Maurera přišli též držitel dvou michelinských hvězd pan Moreno Cedroni a italský šéfkuchař Riccardo Lucque. Také oni ocenili školní menu - fazolovou polévku, pečené kuřecí paličky s celerovo-bramborovou kaší a pečenou zeleninou, jablkový koláč jako moučník.
A co nám z projektu zůstalo v dalším běžném školním životě? Určitě zájem dětí o dobré jídlo a jeho přípravu. Kroužky vaření i volitelný předmět příprava pokrmů jsou pokaždé naplněny jako jedny z prvních. Ve školní jídelně se děti přestaly bát dříve „nepopulárních“ jídel. Nevadí jim celerová kaše, pečená zelenina, dýňová polévka, šoulet, salát s kuskusem či cizrnou. Postupně přicházejí takovým jídlům na chuť, ovšem neodepíráme jim ani pizzu ani dobrý řízek. Máme radost z každého uvařeného jídla, které je z pohledu dítěte povedené a z našeho pohledu zdravé. A že na to někdy musíme jít i oklikou! Naučili jsme se například dávat běžnému zdravému jídlu „moderní kabát“, byť jen v podobě netradičního názvu. V tom možná naše děti trochu „šidíme“, ale přesto z toho máme pocit uspokojení, který si nevyčítáme.

Související dokumenty