Kuchařská párty na téma ryby a zelenina

Vydáno:

První den podzimních prázdnin se ve školní jídelně Základní školy Rýmařov na ulici 1. máje sešli na kuchařské párty zaměstnanci kuchyní mateřských a základních škol Rýmařovska. Tématem setkání byla výměna zkušeností z kulinářského oboru a problematika stravování dětí ve školních jídelnách.

 

Kuchařská párty na téma ryby a zelenina
Bc.
Jana
Egidová,
vedoucí školní jídelny ZŠ v Rýmařově
O správné skladbě jídla bohatého na potřebné živiny, minerály a zároveň o vyváženém stravování ve školních jídelnách debatovali zaměstnanci těchto zařízení regionu Rýmařovska ve středu 26. října na pracovním setkání ve školní jídelně Základní školy Rýmařov na ulici 1. máje.
„Naše místní akční skupina realizuje dvouroční projekt Ministerstva školství a tělovýchovy ,Místní akční plány rozvojového území na Rýmařovsku’. Jejich nedílnou součástí je strategický dokument, ze kterého vyplývá, že v regionu máme kvalitní nepedagogický personál, který musí řešit některé drobnější nedostatky. Jde například o infrastrukturu základních škol - nedostačující vybavenost školních družin, špatnou dopravní dostupnost či zkvalitnění stravování ve školních jídelnách. A právě posledně jmenovaný bod je předmětem dnešního setkání, na kterém si pracovníci školních jídelen vymění zkušenosti a podělí se o ně s ostatními. Přitom nemusí cestovat na semináře nebo školení do vzdálených větších měst,“
sdělila k první kuchařské párty tematicky zaměřené na ryby a zeleninu Kateřina Uličná z Místní akční skupiny Rýmařovsko, o. p. s.
Podle ní by se v budoucnu měla konat další setkání, například pro pedagogy, kteří se připravují na inkluzi, mají potřebu prodiskutovat konkrétní téma s odborníkem, případně je trápí jiná problematika.
Pozvání na kuchařskou párty přijala také MVDr. Michaela Pavelková z odboru hygieny a mladistvých Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje, která měla připravenou přednášku o studii obsahu nutrientů v pokrmech školního stravování.
O problémech přípravy spotřebního koše, vyváženosti jídelníčku, cenách obědů a zdravých pokrmech, které dětem ne vždy chutnají, hovořila vedoucí jídelny ZŠ Rýmařov Jana Egidová. Následovala praktická ukázka pokrmů, které připravují kuchařky jídelny ZŠ Rýmařov. Na výběr bylo šestnáct vzorků z jídelníčku tohoto stravovacího zařízení. Hosté ochutnali rybí nebo mrkvovo- -medovou polévku či dýňovou polévku se zakysanou smetanou a dýňovými semínky, uznale pokyvovali hlavou při ochutnávce pstruha se salátem z červené čočky a červené řepy s rukolou nebo rybího koláče s listovým špenátem, lososa na zahradních bylinkách, kapra s peperonátou či tresky v cizrnovém těstíčku.
Závěr pracovního setkání tvořila praktická ukázka kuchaře Tomáše Avrata ze společnosti Bidvest a Bonduelle, který před zraky přítomných připravil filet s dýňovo-hořčičnou omáčkou s bulgurem, dále tresku se zeleninou Mediteranea a pečenými kostkami brambor a na závěr salát Adria s grilovanou zeleninou a bagetkou.
Dr.
Pavelková ve své přednášce informovala o celorepublikovém projektu
Zdravá školní jídelna
- aby jídelny vařily lépe a děti jedly zdravěji. Za jeho vznikem stojí odborníci na výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt podporuje také Ministerstvo zdravotnictví a iniciativa
Vím, co jím
.
Spolupráce je vedena zkušenými lidmi z praxe - šéfkuchařem, metodičkou stravování a dietní sestrou. V současné době je do projektu zapojeno 116 jídelen a 29 certifikovaných zdravých jídelen, kde děti dostávají pestré a vyvážené jídlo, které dobře vypadá i chutná. Jakákoliv jídelna se může připojit, a získat tak rady pro tvorbu jídelníčku.

Související dokumenty