Zimní inspirace - obrázky v rámech

Vydáno:

Kombinovaná technika pro mladší i starší děti - vyzkoušejí si nejen kreslení a různé způsoby malování, ale i otisky a práci s kartonem nebo tvrdším papírem, stříhání, lepení, koláž z různých materiálů a tvořivou recyklaci. Pokud budeme tvořit i rám, bude to určitě práce na více lekcí.

 

Zimní inspirace - obrázky v rámech
Jana
Podzemná
lektorka výtvarných kurzů, DDM Helceletka, Brno
Na obrázku se budou dobře vyjímat postavy v zimním oblečení nebo portréty tradičního anděla, čerta a Mikuláše. Doporučený a osvědčený postup je začít malováním pozadí, pokračovat vytvořením rámu a na závěr umístit do obrazu koláž s postavou či zimním motivem. Je dobré si vše předem promyslet, abychom si připravili vhodné barevné pozadí, přizpůsobili tomu barevnost a celkové provedení rámu a nashromáždili potřebný materiál na tvorbu koláží.
MALOVÁNÍ POZADÍ
Potřeby a pomůcky pro malování pozadí:
Tvrdý papír vyšší gramáže, temperové barvy, silnější štětce nebo houbičky. Hodit se mohou i různé špachtličky, škrabky, špunty, vlnitá lepenka aj., materiály na otisky a dotváření pozadí.
Postup při tvorbě pozadí:
Můžeme vyzkoušet různé techniky malby i druhy nářadí a popustit uzdu fantazii. Barevnost zvolíme dle tématu nebo typu postavy.
Tip pro malování pozadí - otisky palety:
Připravíme si improvizovanou paletu ustřiženou z kusu lepenky - později vyhodíme a odpadá starost s vymýváním. Na paletu kápneme jeden až dva nebo i několik odstínů barev, podle našeho záměru. Přímo na paletě můžeme barvy trochu promíchat a pak rovnou otisknout na papír. Paletou ze silnějšího kartonu lze po papíru i různě otáčet, jezdit a vytvářet zajímavé kombinace. Můžeme takto postupovat několikrát, až pokryjeme celou plochu. Zbytek dotvoříme třeba štětcem. Dalšími možnostmi je rytí různými nástroji do nánosu barev, otisky rukou (andělé), špuntů (sníh), vatových tyčinek, bublinkové fólie či sundávání barvy špachtlí.
Tip na zajímavé otisky připomínající záplaty nebo mříže:
Z kusu vlnité lepenky ustřihneme menší čtvereček. Jemně natupujeme houbičkou potřenou temperovou barvou ve vhodném odstínu tak, aby se otisk na podkladu dobře vyjímal. Otočíme a přítlakem ruky otiskneme. Otisk vytvoří pruhy. Pootočením čtverce při druhém tisku vytvoříme otisk připomínající záplatu nebo mříž. Hodí se dobře na ztvárnění pekelného pozadí.
TVORBA RÁMU
Potřeby a pomůcky pro tvorbu rámu:
Pruhy lepenky nebo kartonu, silnější nůžky, vlnitá lepenka, tvrdý papír, temperové barvy, lepidlo typu Herkules nebo i tavná pistole, štětec, případně barva ve spreji.
Postup při tvorbě rámu:
Vyřežeme nebo nastříháme stejně široké pruhy např. z kartonu od krabic. To budou latě na budoucí rám. Zatím nemusí být úplně stejné délky jako rozměry rámu. Později pruhy zarovnáme při lepení na podklad, a menší přesah není proto na škodu. Rám můžeme tvořit dvěma způsoby. Buď stejně široké pruhy lepenky polepíme tvary vystřiženými z kousků kartonu či tvrdého papíru a vlnité lepenky a po zaschnutí přestříkneme sprejem či natupujeme houbou namočenou do temperové barvy, nebo ponecháme v původním odstínu. Druhou variantou je využít polepené pruhy na tisk z koláže, rám bude mít plošnější charakter.
Můžeme pracovat kolektivně a vyrobit jen několik latí, které si tiskem namnožíme. Tiskneme všechny pruhy těsně vedle sebe na jeden velký papír. Následným rozstříháním získáme množství pruhů na výrobu rámečků. Pozadí obrazu jednoduše oblepíme nazdobenými pruhy a případné přesahy zastřihneme.
KOLÁŽ
Potřeby a pomůcky na koláž postavy či portrétu:
Využijeme zbytky kartonu z krabic (rubová režná strana), nůžky, kreslicí potřeby, fixy, lepidlo, textil, krajky...
Postup při tvorbě koláže:
Základní obrys postavy či obličeje si nakreslíme na karton a vystřihneme. Pro děti jsou vhodné slabší kartony z rozložených větších krabic od sušenek atp. Koláž nalepíme dobrým lepidlem na pozadí. Detaily dokreslíme, oblečení můžeme vytvořit a nalepit ze zbytků textilu, filcu, na vlasy a vousy využijeme zbytky vlny či vaty.

>

Související dokumenty