Školní družina a školní klub ruku v ruce

Vydáno:

Školní družina a školní klub nabízí dětem pestré a zajímavé činnosti vycházející ze školního vzdělávacího programu. ŠVP školní družiny "Ruku v ruce s Raráškem a Kuličkou" (1. třída - "Kuličky", 2. třída - "Rarášci") i ŠVP školního klubu "Ruku v ruce za zábavou a poznáním" (3. třída - "Klubíčka" a 4.-5. třída - "Veverčáci") navazuje na cíle ŠVP ZŠ Krčín. Při pravidelných činnostech, při příležitostných akcích i při spontánních aktivitách je snahou podporovat smysluplné využití volného času, umožnit dětem odpočinek i přípravu na vyučování. Kromě těchto pravidelných každodenních činností ŠD i ŠK nabízí pestrou řadu zájmových kroužků s pestrou obsahovou náplní.

 

Školní družina a školní klub ruku v ruce
Mgr.
Romana
Minaříková
učitelka 2. stupně, ZŠ a MŠ Krčín, Nové město nad Metují
O práci v kroužcích mají děti velký zájem. Díky dobré atmosféře a spolupráci ŠD a ŠK se daří
propojovat činnosti kroužků,
čímž vznikají zajímavé projekty. Na veřejnosti naši školu nejčastěji prezentují děti z divadelního kroužku
"Z pohádky do pohádky"
, který doprovází kroužek
"Flétniček"
a
"Kytar"
. Díky tomu nám z obyčejné pohádky vzniká jakýsi malý "pohádkový muzikál". Děti rády vystupují pro své spolužáky, děti z MŠ, rodiče. Pravidlem se již staly návštěvy v domovech pro seniory, kde jsou vždy srdečně přijaty. Jsou i další příležitosti, kde mohou děti předvést, co se naučily. Např. oslavy Dne učitelů či účast na projektu "Zachraňme starou školu", kde děti vystupují s vánočním a velikonočním programem. Pohádky jsou nahrávány, a tím vzniká malý archiv dokumentující práci těchto kroužků.
Nezahálí ani kroužek
"Výtvarné čarování"
. Jeho činnost je zřejmá už při příchodu do školy, kde se návštěvníci hned ve vestibulu setkají s výtvarnými pracemi dětí, které zdobí naši školu v průběhu celého školního roku.
Dalším nabízeným kroužkem jsou
"Výpravy do minulosti"
. Děti si zde mohou projít obdobími od pravěkých dinosaurů a mamutů přes středověk až do světa indiánů. Děti se do daného období přenesou díky zajímavému vyprávění, četbě a tvoření dobových výrobků.
Nezapomínáme ani na pohyb, který je dnes velmi důležitý. Protáhnout svá těla a pobavit se hrou mohou děti na kroužku
"Hrátky v tělocvičně"
a na nově zavedeném kroužku
"Jóga pro děti"
. Své sportovní dovednosti pak děti uplatní při různých sportovních soutěžích a turnajích pořádaných pro školní družiny. Úspěchy ve vybíjené, malé kopané nebo při atletických závodech děti motivují k dalším sportovním činnostem.
S prvními kuchařskými dovednostmi se mohou děti seznamovat na kroužku
"Veselé kuchaření"
. Vytváří si svou vlastní kuchařku a každý týden ve školní kuchyňce pečou, vaří, a hlavně ochutnávají výsledky svého kuchařského snažení.
Školní družina a školní klub je místo, kde se nejen odpočívá, ale i poznává, tvoří, sportuje. Kde děti dostávají příležitost seznámit se s různými aktivitami, učí se správně relaxovat, aktivně využívat svůj volný čas.

Související dokumenty